Objavljeno: 3.2.2011

Android prehitel Symbian, Honeycomb predstavljen, Market prenovljen

Pohod mobilnega operacijskega sistema Android se zdi nezaustavljiv še posebej po objavi zadnjih razmerij na trgu analitske hiše Canalys, ki je Googlov operacijski sistem prvič uvrstila na prvo mesto, pred Symbian.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 se je tržni delež naprav z Androidom povečal za več kot 615,1 %, Nokii za 30 %, Applu na tretjem mestu za 85,9 %, celoten trg pa je zrasel za 88,6%.

Osmoljenec leta je Microsoft, ki je kljub velikim pričakovanjem ob predstavitvi Windows Phona 7 izgubil več kot 20 odstotkov trga in obvladuje le še 3-odstotni delež.

Google ne želi počivati na lovorikah, zato je uradno predstavil Honeycomb, prvo različico Androida, prirejeno tablicam. V Monitorju smo ga že podrobneje predstavili.

Obstoječe tablice namreč uporabljajo Androide, namenjene pametnim telefonom, a so kljub temu v zadnjem četrtletju leta 2010 dosegle 22% trga, tako da je iPad iz 95 % v 3. četrtletju padel na 77 % v 4.

Poleg Androida 3.0 je od danes na voljo tudi nov Android Market na spletu, tako da uporabnikom ni potrebno uporabljati kod QR ali poseči po Android Marketu na telefonu. Aplikacije lahko preglejujemo in kupujemo tudi na računalniku.

Aplikacije, kupljene v Android Marketu na računalniku, lahko prensemo na telefon, možni pa so tudi nakupi znotraj posameznih aplikacij.

http://market.android.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji