Objavljeno: 25.1.2011

NoteSlate: 13-palčni zaslon in manj kot 100 dolarjev

Iz ZDA prihajajo novice o novem hibridu med bralniki elektronskih knjig in tabličnimi računalniki, ki bi ob 13-palčnem zaslonu z ločljivostjo 750 x 1080 pik stal le 99 dolarjev. NoteSlate, ki želi postati alternativa za papirnate beležke, je za zdaj prototip, vendar avtorji trdijo, da bo v prodaji že junija letošnjega leta. Peresno lahka tablica (280 gramov ob merah 31 x 21 x 0,6 cm) naj bi uporabljala zaslone s tehnologijo eInk, podobno kot jo ponujajo današnji bralniki elektronskih knjig, kot sta Amazon Kindle in Sony eReader, le da bodo tem primeru zasloni občutljivi na dotik in bo nanje mogoče pisati s priloženim peresom.

Posebnost tablic NoteSlate so različne barve kombinacije. Mogoče si bo omisliti tako s črnim ohišjem in črnim zaslonom, na katerega pišemo z belo barvo. Na voljo bodo modeli, ki bodo belo pisavo zamenjali za modro, zeleno ali celo rdečo pisavo. Hkrati naj bi bil na voljo model, ki bo imel povsem belo ohišje in bel zaslon, najbližje današnjemu papirju, na katerega bomo pisali s črno barvo. Nekoliko kasneje naj bi bil na voljo model, ki bo lahko uporabljal hkrati štiri različne barve.

Osnova zamisel, na kateri sloni NoteSlate, je preprostost. Prva različica naj bi denimo omogočala zgolj zajem skic in pisanih zapiskov. Trije vgrajeni gumbi služijo za najbolj osnovne funkcije: shranjevanje trenutnega dokumenta, prikaz zadnjega dokumenta in brisanje posameznega dokumenta). NoteSlate naj bi imel lasten operacijski sistem in programsko opremo, ki pa bo v celoti zasnovana na odprtokodni osnovi. Prva stabilna različica naj bi prinašala možnost hrambe beležk, omogočala pa bo tudi predvajanje posnetkov MP3. Različica 1.5 naj bi prinesla možnost prikaza dokumentov PDF, različica 2.0 pa naj bi omogočila že razpoznavo pisave z vgrajenim razpoznavalnikom OCR.

NoteSlate naj bi imel vgrajen vmesnik USB, režo za kartice SD, izhod za slušalke, za doplačilo pa menda tudi vmesnik Wi-Fi. Z enim akumulatorjem naj bi brez težav deloval kar 180 ur, več kot denimo Amazon Kindle (150 ur) in bistveno več kot današnji tablični računalniki (Apple iPad - približno 10 ur). Žal avtorji ne načrtujejo podporo za internet oziroma spletni brskalnik, kar utegne močno okrniti uporabnost tovrstne naprave. NoteSlate naj bi prodajali izključno prek prodajalčeve spletne trgovine.

http://www.noteslate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji