Objavljeno: 24.1.2011

Nov pretočni protokol na podlagi izkušenj BitTorrenta

Bram Cohen, izumitelj protokola BitTorrent, ki še vedno predstavlja enega najbolj priljubljenih sistemov za prenos velikih datotek prek interneta, je javnosti predstavil nov protokol na temelju omrežnih povezav P2P namenjen pretočnemu predvajanju video posnetkov. Avtor trdi, da je nov protokol bistveno boljši od današnje ponudbe pretočnih protokolov, predvsem pa omogoča enostavno oddajanje video posnetkov v realnem času prek interneta, brez da bi bilo potrebno zaradi tega investirati v drago infrastrukturo.

Nov protokol, ki še nima imena, se lahko pohvali z zelo majhno latenco in dobrim izkoristkom tudi pri slabših internetnih povezavah. Protokol tako kot sam protokol BitTorrent in drugi podobni P2P sistemi samodejno išče najbližjo pot med izvorom in uporabnikom, ob tem pa upošteva tudi zakonitosti, ki so značilne za prenos in hkratno predvajanje video posnetkov.

Cohen trdi, da utegne nov protokol odpreti povsem novo poglavje pri prenašanju video posnetkov prek interneta, saj bo z njim lahko prav vsakdo, ki ima spletno kamero, ustvaril svoj "internetni video kanal" brez potrebe da bi za hrambo uporabljal spletne servise, kot je denimo YouTube. Protokol je sicer še v razvoju, dokončan pa naj bi bil predvidoma junija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji