Objavljeno: 17.2.2011

Virtualizacija prihaja na telefone

Podjetji VMware in LG Electronics sta na konferenci Mobile World Congress v Barceloni demonstrirali delovanje virtualizacije operacijskih sistemov na mobilnih telefonih. Zamisel za novim izdelkom, ki deluje na okolju Google Android je ta, da lahko uporabniki na istem telefonu uporabljajo tako zasebno okolje in aplikacije, kot tudi varno in ločeno okolje za korporativni dostop do podatkov.

Upravitelji v podjetjih lahko na tovrstnih korporativnih virtualnih okoljih nastavijo različne sistemske politike, podobno kot danes počnejo na osebnih računalnikih. Mogoče je na primer izključiti možnost kopiranja in prenašanja podatkov med službenim in zasebnim okoljem na telefonu. Prav tako je mogoče izključiti posamezne dele, kot so vmesnik bluetooth, GPS in fotoaparat. Hkrati je poskrbljeno za varen VPN dostop do poslovnega okolja.

VMware zna virtualizirati celo funkcije SIM kartice, pri čemer se promet iz enega okolja ločuje od drugega. Podjetje se menda že pogovarja s proizvajalci telefonov, da bi ti imeli podporo za dvojne SIM kartice in na ta način povsem ločen dostop do telefonskih in internetnih funkcij za vsakega od navideznih strojev.

Uporabnik novo programsko opremo vidi kot dodatno ikono na zasebnem delu operacijskega sistema, po izbiri pa se zažene tudi poslovno virtualizirano okolje. Med obema obstaja način za razmeroma enostaven preklop. Za zdaj je programska oprema narejena tako, da jo mora namestiti proizvajalec telefona, prenos in namestitev s strani uporabnika nista možna. Poleg proizvajalcev telefonov pa naj bi virtualizacijo na mobilnikih podprli tudi telekomunikacijski operaterji kot dodatne storitve za zasebni in poslovni dostop do podatkov.

http://www.vmware.com

http://www.lge.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji