Objavljeno: 6.1.2011

Iz aktualne številke: Prenosno je nevarno

V laboratoriju Monitorja smo se tokrat lotili tako imenovanega "dumpster diving" podviga. Po domače bi temu rekli brskanje po smeteh. Podobno se tudi ljudje z malce manj lepimi nameni lotevajo iskanja koristnih podatkov o svojih žrtvah.

Na enem izmed zbirališč, kjer zbirajo odpadno elektronsko odpremo, smo z nekaj računalnikov odvijačili diske in si jih nato podrobneje ogledali. Opazili smo, da so iz precejšnjega števila računalnikov diski že pobrani, to pa, upajmo, lahko pomeni, da uporabniki postajajo pozorni in dovzetni in poskrbijo za primerno uničenje diskov in podatkov na njih. Prav nič pa nas ne bi presenetilo, če bi ugotovili, da se je nekdo že pred nami lotil podobnega posla, a ne zato, da bi o tem napisal tale okvirček.

Skozi naše roke je šlo tako petnajst delujočih in tudi nedelujočih primerkov diskov. Kot zanimivost izpostavimo 341,2 MB disk, ki je bil izdelan junija 1994 in danes še povsem brez težav streže podatke. Kaj smo pravzaprav opazili, ko smo te IDE (pa tudi SATA!) diske priključili na računalnik, najprej pogledali, kaj lahko takoj preberemo, nato pa uporabili še program Recuva in diske pregledali še za morebitne ostanke pobrisanih podatkov?

Članek si lahko v celoti ogledate na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/prenosno-je-nevarno/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji