Objavljeno: 2.1.2011

3D tiskanje namesto klasične proizvodnje

Tiskalniki, ki zmorejo z nanašanjem različnih materialov ustvariti tridimenzionalne predmete, vse bolj obetajo, da bodo nekega dne nadomestili maloserijsko proizvodnjo predmetov narejenih s klasičnimi metodami. Lep primer, kaj je danes mogoče narediti s 3D tiskalniki je nedavno prikazal raziskovalec Amit Zoran iz znamenitega MIT Media Lab, ki je s tiskalnikom Object Connex500 v 15 urah "natisnil" povsem funkcionalno in kvalitetno izdelano flavto.

Začelo se je s projektom v 3D CAD programu, iz katerega je bil narejen načrt za tiskanje na tiskalniku, ki zmore hkrati tiskati z različnimi materiali. Flavto so nato natisnili v štirih delih, ročno dodali še vzmeti in glasbilo je bilo že nared za rabo.

Medtem pa je so v Bruslju odprli prvo trgovino, v kateri je mogoče kupiti izdelke natisnjene s 3D tiskalniki. V prvi vrsti gre za svetila in nekatere druge modne predmete za stanovanja, lastniki pa načrtujejo, da bi sčasoma ponudbo razširili tudi na druge izdelke. Med tem se na spletu tudi pojavlja vse več ponudnikov storitev, ki proti plačilu natisnejo s 3D tiskalnikom premete, ki jih posredujemo kot elektronske načrte v treh dimenzijah.

https://www.media.mit.edu

http://i.materialise.com

Preberite si še:

www.monitor.si/clanek/kako-izdelati-barvne-mavcne-skrate/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji