Objavljeno: 10.1.2011

Oblica novih procesorjev na sejmu CES

Medtem, ko je na začetku sejma CES z najavami procesorjev Sandy bridge največ pozornosti požel Intel, so v nadaljevanju z najavami novih izdelkov presenetili njegovi tekmeci. AMD je na sejmu tako prvič v praksi prikazal izdelke z mobilnimi procesorji Fusion, ki ciljajo na najcenejše prenosnike in netbooke. Menda naj bi z njimi proizvajalci lahko predstavili računalnike s ceno samo 200 dolarjev.

AMD Fusion je prvi izdelek tega proizvajalca, ki združuje CPE in grafični procesor na enem čipu. Uporabili so seveda tehnologijo družbe ATI, novost pa je zmogljivejša od konkurenčnih procesorjev Intel Atom. Fusion tako brez težav dekodira posnetke v ločljivosti 1080p (sedanji Atom uradno le 720p) in podpira vmesnik DirectX 11.Obenem se nov procesor lahko pohvali z zelo majhno porabo energije, zaradi česar naj bi tipični akumulatorji prenosnikov zadoščali za več kot 10 ur neprekinjenega delovanja. Med proizvajalci, ki so predstavili prenosnike na temelju Fusiona so HP, Lenovo in Sony.

A Fusion ni edina novost iz hiše AMD. Na sejmu so tudi predstavili hitrejše procesorje Pjenom II s štirimi oziroma šestimi jedri. Med temi je doslej najzmogljivejši procesor tega proizvajalca doslej, Phenom II X4 975 Black Edition, ki deluje s taktom 3,6 GHz. Prav tako je novost model Phenom II X6 1065T s šestimi jedri, ki porabi razmeroma malo energije (95W) za delovanje, brez žrtvovanja zmogljivosti.

AMD Phenom II.

Po dolgem delovanju bolj ali manj v senci dvojca Intel-AMD so se zopet zganili pri tajvanski družbi Via, kjer so predstavili nov procesor Nano X2 z dvojnim jedrom in 64-bitno arhitekturo. Nov procesor so namenili širokemu spektru izdelkov, od namiznih do prenosnih računalnikov. Poleg podpore za 64-bitne operacijske sisteme podpira Nano X2 tudi tehnologijo VT za pospeševanje virtualizacije in tehnologijo PadLock za strojno podporo varnosti delovanja sistema. Prvi računalniki z novim procesorjem pridejo menda že v prvem četrtletju.

Via Nano X2.

Največje presenečenje letošnjega sejma CES pa je najava družbe Nvidia, da bodo v bodoče poleg grafičnih ponujali tudi centralne procesorje za računalnike z bodočimi različicami okolja Windows. Pod projektom z imenom Denver nastaja arhitektura, ki združuje CPE in grafični pospeševalnik, vendar celota ne bo združljiva z arhitekturo X86. Namesto tega so se odločili za CPE na temelju arhitekture ARM A-15, ki jo bo Microsoft tudi uradno podprl v naslednjem operacijskem sistemu Windows 8. Čeprav o podrobnostih še ne želijo govoriti, je nekolikšno presenečenje, da Denver namenjajo v prvi vrsti strežnikom in šele nato morda tudi namiznim računalnikom.

Za prenosnike in prvič tudi najzmogljivejše pametne telefone pa bodo nadaljevali z razvojem podobnih čipov z imenom Tegra. Nova generacija Tegra 2 prinaša CPE z dvojnim jedrom na temelju arhitekture ARM ter vgrajeno grafiko, ki zmore dekodirati video posnetke v polni ločljivosti HD in pospeševanje 3D grafike. LG je na sejmu tako pokazal telefon Optimus 2X, ki premore 4 palčni zaslon, vendar z ostalimi lastnostmi že meji na zmogljivost dosedanjih računalnikov.

Nvidia Tegra II.

http://www.amd.com

http://www.via.com.tw

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji