Objavljeno: 10.11.2011

Testni članek

Ne bo prav daleč od resnice, če zapišemo, da so pogoni SSD najhitreje razvijajoča se računalniška komponenta. Izdelovalci nas namreč skorajda vsako četrtletje presenetijo z novimi modeli. Tokrat smo v računalnik vpregli dva Samsungova novinca in Intelovo "orožje", namenjeno strežniški rabi.

Podjetje Samsung že dolga leta izdeluje najrazličnejše pomnilniške čipe, zato poznavalcev hiter vstop podjetja na trg pogonov SSD ni presenetil. V posameznih obdobjih je družba celo narekovala razvoj tega področja in nobena skrivnost ni, da se želi Samsung spet zavihteti na prestol omenjenega segmenta. S pogonom Samsung 830 je namreč ustvaril zelo dober in predvsem hiter izdelek, ki je zašel v številne računalnike, tudi po zaslugi naročil za prvovgradnjo v prenosnike. Prav ta so Samsungu dala misliti, kako nadaljevati z razvojem teh izdelkov. Nova generacija pogonov z oznako 840 tako prinaša kar dva modela, in sicer Samsung 840 in Samsung 840 PRO. Kot izdaja že ime, je slednji namenjen zahtevnejšim uporabnikom, prvi pa praktično vsem drugim. Kako se torej obneseta v praksi?

Samsung 840 250 GB

Pogon SSD.

Zmogljivost: 250 GB.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Za: Hitro branje podatkov.

Proti: Nekoliko počasnejše zapisovanje, vzdržljivost celic TLC.

3728047

Samsung 840 250 GB

Samsung z novo generacijo pogonov SSD uvaja tudi novo tehnologijo, imenovano TLC NAND. Ta se od trenutno razširjene tehnologije MLC NAND razlikuje predvsem po tem, da posamezna pomnilniška celica lahko hrani tri bite podatkov, MLC pa le dva. A ta zmogljivejša hramba prinaša s seboj tudi nekaj slabosti, med drugim za okoli polovico daljše čase branja, pisanja pa tudi brisanja podatkov. Prav tako je zmanjšano število pisalno-brisalnih ciklov posamezne trinivojske celice, in sicer na vsega tisoč (tehnologija MLC omogoča okoli tri tisoč prepisov), to pa utegne negativno vplivati na samo dolgoročno vzdržljivost pogona. K sreči imajo sodobni pogoni SSD na milijarde pomnilniških celic, zato ob rabi takega pogona v računalniku, s katerim upravlja povprečen uporabnik, ne bo težav. Problematični bi znali biti le pogoni nižjih zmogljivosti v rokah zahtevnih uporabnikov, saj se v tem primeru pomnilniške celice hitreje prepisujejo in tako tudi obrabljajo. V primeru testnega pogona z zmogljivostjo 250 GB in povprečne dnevne količine zapisanih podatkov 10 GiB je pričakovana življenjska doba še vedno solidnih 7 let (pri 120 GB različici pa le še 3 leta in pol!). Kljub temu menimo, da bodo tudi ti pogoni SSD preživeli večino računalnikov, v katere bodo vgrajeni, saj je njihova pokvarljivost drugače razmeroma nizka, predvsem ker ni gibljivih mehanskih delov.

Kaj ponuja Samsung 840 z zmogljivostjo 250 GB v praksi? Navdušile so nas predvsem hitrosti branja podatkov, saj so se pri velikih datotekah zlahka gibale okoli 500 MB/s, zapisovanje takih datotek pa je prilezlo le do razmeroma povprečnih 250 MB/s (večina aktualnih modelov z zmogljivostjo 240-256 GB to hitrost preseže). Pri tem moramo upoštevati, da 250 GB različica pogona izkorišča vse kanale krmilnika in bodo manj zmogljive različice (120 in 60 GB) dosegale le polovico oziroma četrtino teh vrednosti. Preizkus z večjo količino manjših datotek postreže z znatnim upadom zmogljivosti, ta je na strani branja večji kot pri pisanju. Večinoma se pogon 840 odreže tudi slabše od predhodnika z oznako 830.

Komu je torej pogon namenjen? Predvsem manj in srednje zahtevnim uporabnikom, ki bi radi pohitrili delovanje svojega računalnika ali prenosnika. Ker je debel vsega 7 mm, ga lahko vgradimo v veliko večino prenosnih računalnikov, tudi najtanjših. Cena pogona odseva njegov pravkaršnji prihod na trg in se bo v prihodnjih mesecih znatno znižala, če bo želel Samsung tekmovati s podobno hitrimi, a cenejšimi tekmeci. Ne nazadnje že sama strojna zasnova pogona Samsungu omogoča znatne prihranke (TLC pomnilnik je cenejši ...).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji