Novice

 • Januarska številka Monitorja že v prodaji

  Tokrat smo nekoliko pohiteli, novo številko smo na prodajne police postavili še pred prazniki. V njej smo si ogledali področje pametnih televizorjev, oziroma funkcionalnosti, ki so združene pod imenom SmartTV. Preverili smo, kako se odnesejo televizorji znamk LG, Samsung, Sony in Philips. Poleg tega smo primerjali tudi pasivno in aktivno tehnologijo prikazovanja 3D vsebin. In ko smo že pri 3D - preizkusili smo novi prenosnik od Toshibe, ki se hvali s prikazom 3D kar brez očal.

  Objavljeno: 20.12.2011več
 • Tablica Google Nexus

  Capo di banda podjetja Google, Eric Schmidt, je potrdil namero, da nameravajo s podjetjem v prihodnjih šestih mesecih trgu predstaviti tablico visokega cenovnega razreda, ki jo bosta odlikovala tako strojna dovršenost kot programska naprednost. Na njej bo bržkone naložen Ice Cream Sandwich s prilagojenim vmesnikom za tablice. Čeprav strojnega partnerja Schmidt ni izdal, je najvarneje staviti na Motorolo, saj je Google v postopku prevzema tega ameriškega proizvajalca mobilnih naprav in se zdi sodelovanje pri tablici Nexus logična nadgradnja obstoječega odnosa. To bo prva tablica iz Googlovega hleva, saj jih je doslej spletni velikan zgolj promoviral (npr. Xoom), medtem ko je pri razvoju telefonov že spočetka tesneje sodeloval s snovalci prenosnih naprav. Razlog za prenos uspešne prakse na tablično področje je merjenje moči z največjim tekmecem ta hip in nespornim vladarjem trenutnega trga, podjetjem Apple.

  Objavljeno: 20.12.2011več
 • Telefoni brez dotika

  Ameriški proizvajalec elektronike Texas Instruments se je pridružil skupini investitorjev, ki so izraelskim razvijalcem z imenom XTR3D namenili 8 milijonov dolarjev, da bi čim prej razvili uporabno tehnologijo upravljanja z različnimi napravami brez uporabe dotika ali dodatnih pripomočkov. Proizvajalci želijo trgu že leta 2012 ponuditi telefone in televizorje, ki bi jih bilo moč upravljati le s kretnjami. Tehnologija je na videz podobna Microsoftovemu Kinectu, kjer namesto mikrofonov in RGB kamer XTR3D uporablja običajne 2D naprave, kakršne najdemo povsod okoli nas, na primer spletne ali v mobilni telefon vgrajene kamere. Iz njihove 2D slike sistem izlušči 3D podobo, s katero operira v maniri Kinecta naprej.

  Objavljeno: 20.12.2011več
 • Iz našega arhiva: Fotografski tečaj za telefone

  Pametni telefon je ob nakupu vse prej kot pameten. Bister morda, pamet pa mu je treba še priskrbeti. Kam usmerjati ta visokotehnološki nepopisan list papirja, ki se na naši dlani nebogljeno povezuje na brezžična učilišča širnega sveta, ko ga želimo naučiti, da bi čim bolje izkoristil vgrajeno elektronsko oko za zajemanje dih jemajočih fotografij?

  Objavljeno: 19.12.2011več
 • Google z vozilom brez voznika

  Spletni velikan Google se že dalj časa ukvarja s tehnologijo, ki bi avtomobilom omogočala vožnjo brez posredovanja voznika. Maja 2011 so vložili prošnjo za dodelitev patenta za način preklopa iz ročnega načina vožnje na samodejno upravljanje vozila. Pol leta kasneje so patent tudi dobili. V prihodnje bodo konkurenci uporabo tovrstne tehnologije lahko zaračunavali. Gre za dve skupini senzorjev, kjer prva določa točko, kje se vozilo ustavi in od kod začne samostojno pot, medtem ko druga sprejme informacijo o lokaciji in načrtovani destinaciji ter jo posreduje mehanizmu za upravljanje. Točka prehoda bi po tej logiki morala biti označena, saj GPS signal ni dovolj natančen oziroma ni povsod dostopen. Čeprav bi za učinkovito delovanje zadostovala že preprosta oznaka, narisana na cesti, pri Googlu predvidevajo uporabo tako imenovanih QR kod, ki bi sistemu posredovale več informacij o izhodiščni točki. Patent za zdaj velja le v Združenih državah Amerike, kjer bo Googlu zagotavljal prednost pred zasledovalci na dotičnem področju. Spletni velikan zatrjuje, da je komercialna raba vozil brez voznika bližje, kot si mislimo. Najprej jo vidijo v turizmu, kjer bi takšni avtomobili prevažali obiskovalce po naprej določenih poteh.

  Objavljeno: 19.12.2011več
 • Nadgradnja telefona Nexus S

  Za operacijski sistem Android 4.0 ni več nujno seči v žep in odšteti kup cekinov za nakup sveže naprave iz družine Galaxy, saj lahko v dobrotah, ki jih ponuja Sladoledni sendvič, enakovredno uživamo tudi lastniki telefona Nexus S. Na spodaj navedenem naslovu dobimo namestitveno datoteko, ki jo preimenujemo v update.zip, jo prenesemo na Nexusa in ga znova zaženemo v načinu "bootloader" (ob zagonu naprave držimo tipko za večanje glasnosti). S tipkama za glasnost se pomaknemo na možnost Recovery, ki jo potrdimo s pritiskom na gumb za vklop. Ko se prikaže znak za opozorilo, držimo gumb za vklop ter pritisnemo na tipko za večanje glasnosti. V naslednjem meniju izberemo "apply update from /sdcard" in poiščemo preneseno datoteko, sedaj poimenovano update.zip. Ko se nadgradnja uspešno zaključi, zaženemo sistem znova z "reboot system now". Na telefonu nas pričaka najnovejši Android s številko 4.0.3. Še opozorilo za konec, po nadgradnji ne deluje pošiljanje sporočil MMS.

  Objavljeno: 19.12.2011več
 • Oglasi prepovedani zaradi Photoshopa

  Američani sledijo evropskemu zgledu, kjer smo pred časom prepovedali reklamiranje pudra podjetja Lancome, ker je bila slika "popravljene" Julie Roberts zavajajoča, in uvajajo podobne ukrepe tudi na njihovem tržišču. Prvi zavrnjen oglas je last podjetja Procter & Gamble. Slika naj bi predstavljala učinke maskare NatureLuxe Mousse, a je bila tako spremenjena, da so morali spodaj dodati droben napis, ki priznava, da naj takšnih rezultatov kupci ne pričakujejo. Državna regulativno telo za nadzor nad oglaševanjem (NAND) je takšno opravičevanje označilo za nedopustno in v prihodnje napovedalo trši boj proti tovrstnemu zavajanju potrošnikov. Pomenijo naštete prepovedi v ZDA in Evropi zaton računalniškega popravljanja fotografij?

  Objavljeno: 19.12.2011več
 • Krajše garancije za diske

  Proizvajalci diskov so se množično odločili za zelo dvomljiv korak krajšanja garancijskih rokov za večino izdelkov namenjenih domači rabi. Tako Seagate, kot Western Digital, kot dva izmed največjih proizvajalcev, sta najavila znatno krajša garancijska obdobja, kot smo jih bili vajeni. Seagateovi diski Barracuda, Barracuda Green in Momentus bodo tako imeli le 1 leto garancije, medtem, ko so pri dražjih modelih Constellation, Barracuda XT in Momentus XT zadržali obdobje treh let. WD bo znižal garancijo svojih modelov Caviar Blue, Caviar Green in Scorpio Blue in sicer iz treh na dve leti.

  Objavljeno: 18.12.2011več
 • Zaton netbookov

  Lahki in cenovno ugodni netbooki so bili še pred tremi leti največji up računalniške industrije, zdaj pa proizvajalci množično opuščajo nadaljnji razvoj na tem področju. Eden izmed treh največjih proizvajalcev računalnikov, družba Dell, je tako uradno potrdila, da bodo prenehali razvijati in prodajati mini prenosnike Inspiron Mini. Podoben korak naj bi v letu 2012 menda storil tudi Samsung. V igri vsaj za zdaj ostajata še Asus in Acer, kjer pa je prodaja v primerjavi s preteklostjo močno padla.

  Objavljeno: 18.12.2011več
 • Windows 8 prinaša prijavo s slikami

  Priznati je treba, da se je Microsoft v procesu nastajanja okolja Windows 8 zelo temeljito lotil pregledovanja in predelave številnih značilnosti modernih operacijskih sistemov, ki pa motijo uporabnike. Ena takih je prijava v sistem z geslom ali številko PIN. Ne samo, da ljudje zelo radi pozabimo gesla, temveč je tudi njihov vnos lahko dolgotrajen ter pogosto otežen s številnimi napakami pri vnosu.

  Objavljeno: 17.12.2011več