• Sonyev projektor z ločljivostjo 4K kmalu v prodaji

    Sony bo kot kaže že v januarju začel s prodajo novega vrhunskega projektorja VPL-VW1000ES za hišni kino, ki zmore prikazovati video posnetke celo v ločljivosti 4K (4096 x 2160 pik). Ob tem zmore tudi ugodno visoko svetilnost 2000 lumnov, dovolj tudi za nekoliko večje prostore. Za nameček zmore kontrastno razmerje 10.000:1 in zna predvajati tudi posnetke v 3D tehniki.

    Objavljeno: 29.11.2011
  • MacBook Air tudi s 15-palčnim zaslonom?

    Sodeč po čedalje bolj pogostih namigovanjih, pricurljanih informacijah iz napol uradnih virov (proizvajalci komponent) in mnenjih nekaterih uglednih analitikov, bo Apple kot prvo novost v letu 2012 predstavil prenovljeno družino prenosnikov MacBook Air. Najpomembnejša izboljšava glede na današnje modele bo tretja velikostna različica, tokrat z največjim, 15-palčnim zaslonom, ki se bo pridružila današnjim 11,6 in 13,3-palčnim modelom. Predstavitev naj bi se po zadnjih podatkih zgodila že v prvem četrtletju 2012. O tehničnih lastnostih za zdaj še ni natančnejših podrobnosti, pričakujemo pa lahko novejše procesorje s strani Intela, po vsej verjetnosti precej zmogljivejšo grafiko (omenja se menda zopet partnerstvo z Nvidio) in seveda vmesnike Thunderbolt.

    Objavljeno: 29.11.2011
  • Infosek 2011

    Oči domače IT srenje so bile minuli teden usmerjene v Novo Gorico, kjer se je odvijala tradicionalna, tokrat že deveta, konferenca Infosek. Gre za osrednji dogodek na področju informacijske varnosti, zaščite podatkov in neprekinjenega poslovanja v Sloveniji. Konferenca je bila razdeljena na različne sekcije in vzporedne aktivnosti, npr. delavnica »Analiza okuženega računalnika«, »CIO forum« in »Varna tajnica«, ki so še dodatno začinili že tako pestro dogajanje.

    Objavljeno: 28.11.2011
  • WD mora plačati Seagateu

    Po petih letih sodnih razprav, obsodb in pritožb je sodišče razsodilo, da mora Western Digital družbi Seagate plačati visoko odškodnino v višini 525 milijonov dolarjev, ker so leta 2006 prišli do poslovnih skrivnosti na nedovoljen način. Zaposlili so namreč bivšega inženirja družbe Seagate, ki je novemu delodajalcu razkril nekatere ključne dokumente. WD je seveda besen in obljublja, da se bo proti plačilu tovrstne odškodnine boril z vsemi močmi.

    Objavljeno: 28.11.2011
  • Namizniki tudi hujšajo

    V časih, ko tablični računalniki in prenosniki kar tekmujejo, kdo bo lažji in tanjši, namizni računalniki ostajajo še vedno razmeroma velike naprave. Toda ne vselej. Kitajski Lenovo je predstavil svoj najnovejši osebni računalnik IdeaCentre Q180 namenjen hišnemu kinu, za katerega trdijo, da je najmanjši na svetu. Malček meri le15,5 x 19,2 x 2,1 cm, a kljub temu nudi zadostno zmogljivost tudi za zahtevne večpredstavne naloge in celo igre.

    Objavljeno: 28.11.2011
  • Terahertz za brezžične komunikacije

    Ko govorimo o izjemno visokih frekvencah, v znanosti običajno govorimo o laserski tehnologiji. Japonski raziskovalci pa menijo, da lahko ta frekvenčni spekter uporabijo tudi za brezžične komunikacije. Japonski proizvajalec polprevodnikov ROHM je tako prikazal miniaturni komunikacijski modul (čip meri le 1,5 x 3 mm), ki deluje v tako imenovanem teraherčnem spektru (100GHz do 10THz). Čip naj bi bil sposoben prenašati podatke s hitrostjo 1,5 GB/s na frekvenci 300 GHz.

    Objavljeno: 28.11.2011
  • Google Ski View

    Google Street View, del Googlovih zemljevidov, ki nam podrobneje prikaže mesto zanimanja, je že nekaj časa razširjeno s tako imenovanim "smučarskim" pogledom. Kot že ime pove, gre za bližnji vpogled v smučarska središča, ki ga Google posname s posebej prirejenim vozilom. Slednje se je s svojo 360 stopinjsko kamero pred kratkim spustilo še po štirih ameriških smučiščih, kar daje upanja, da bomo iz dnevne sobe po nam znanih strminah kmalu smučali tudi mi.

    Objavljeno: 27.11.2011
  • Video: Google Chrome Aura

    Google Chromium, odprtokodni projekt, ki programsko podpira tudi brskalnik Chrome in operacijski sistem Chrome OS, bo dobil nov uporabniški vmesnik. O strojno pospešenem vmesniku Aura si lahko na spletu preberemo marsikaj, a videti ga do danes ni bilo mogoče. Kratek video posnetek prikazuje delo s prosojnimi okni in njihovo nadzorovano premikanje. Ker je razvoj Aure šele na začetku, je pričujoči posnetek za zdaj edini, ki vizualno pokaže smer, v katero bosta v prihodnosti šla Chrome in Chrome OS.

    Objavljeno: 27.11.2011
  • Galaxy Tab 8.3

    Da bo leto 2012 leto tablic priča dejstvo, da bo moč izbirati med najrazličnejšimi velikostmi številnih proizvajalcev. Lonček bo pristavil tudi Samsung, kateremu paleta tablic od 7 do 10 palcev očitno ni dovolj. Bojda načrtuje tablico Galaxy Tab 8.3. Velikost bo privlačna predvsem Američanom, ki niso nikoli videli njihovega modela 7.7. Ob dobrih osem palcev velikemu zaslonu Super AMOLED Plus naj bi tablica imela štirijedrni procesor in najnovejši operacijski sistem Ice Cream Sandwich. Kdaj bo prišla na trg, ni znano, a prepričani smo, da kmalu, saj vsa mobilna srenja čaka korejski odgovor na Amazonov božični hit, Kindle Fire ter na špekulacije o iPadu 3.

    Objavljeno: 27.11.2011
  • Bo Nemčija prepovedala HTC?

    Nemčija se vedno bolj uveljavlja kot država, kjer najlažje dosežeš prepoved prodaje ob kršitvi patenta. Zadnji incident zadeva telefone tajvanskega proizvajalca, podjetje HTC. Slednjemu želi nemško patentno podjetje IPcom prepovedati nadaljnjo prodajo 3G (UMTS) telefonov v Nemčiji. IPcom je od Bosha pridobil okoli 160 mednarodnih patentov, med katerimi je tudi standard vzpostavitve prve povezave ob priklopu na omrežje. Podjetje, ki je v preteklosti že sodno preganjalo finsko Nokio, želi HTCju ustaviti prodajo še pred božično sezono.

    Objavljeno: 26.11.2011
  • Roboti v korejskih zaporih

    V mestu Pohang, v Južni Koreji, bodo marca prihodnje leto v tamkajšnjem zaporu uvedli robote. Slednji bodo opravljali pazniške zadolžitve. Meter in pol visoki roboti bodo prevzeli monotoni del tovrstne dejavnosti. Namesto človeških kolegov bodo izvajali nočni nadzor, preglede celic in spremljanje obnašanja jetnikov. Z 850.000 dolarjev vredno naložbo želi uprava zapora razbremeniti zaposlene, ki bi se tako lažje posvetili rehabilitaciji zapornikov. Kot vsi novinci bodo roboti sprva mesec dni na preizkusnem delu. Če bodo uvajalno dobo uspešno prestali, jih bodo vzeli za stalno ter prakso razširili na druge sorodne ustanove.

    Objavljeno: 26.11.2011
  • Nokia razprodana

    Na Črni petek, dan po Zahvalnem dnevu, ko v Združenih državah Amerike odprejo denarnice in ko se čas nakupov širom zemeljske oble šele dodobra razplamti, je med Otočani udarila novica, da je poslednji telefon finskega podjetja Nokia razprodan. Novica je toliko bolj presenetljiva, ker je nekdanjemu kralju mobilnih naprav vrednost na borzi nedavno precej upadla, ko so bile objavljene napovedi prodaje prvih dveh aparatov z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows Phone skromnejše od pričakovanih. A očitno so se analitiki zmotili, saj je le dan po črnogledih napovedih Nokia ponosno objavila, da njihovega paradnega konja, model Lumia 800, v Veliki Britaniji ni več moč dobiti. Točnih številk niso želeli objaviti, a dejstvo, da jim je tako hitro uspelo razprodati začetno količino, morebiti pomeni vrnitev Nokie k mobilni eliti.

    Objavljeno: 25.11.2011
  • Evropa proti piratskemu filtru

    Evropsko sodišče je odločilo, da lastniki avtorskih pravic od ponudnikov interneta ne morejo zahtevati filtriranja nelegalno ponujenih vsebin. S tem so ovrgli predhodno namero belgijskega sodišča, ki je leta 2004 lokalnemu ponudniku dostopa do spleta naložilo, da mora svojim uporabnikom onemogočiti prenos zaščitenih vsebin. Ponudnik z imenom Scarlet se je pritožil, češ, da sodba ni v skladu z evropsko zakonodajo in sedem let kasneje mu je Evropa pritrdila. Takšna prepoved bi omejevala svobodo tako poslovnih subjektov kot končnega uporabnika, saj bi predstavljala ogromne stroške na strani ponudnikov interneta ter težave pri uporabi spleta. Upajmo, da bo epilog dotičnega primera vsaj malo vplival na razmišljanje družb z avtorsko lastnino, ki se na napačen način lotevajo tega raka digitalne dobe.

    Objavljeno: 25.11.2011
  • Apple širi naročnine

    Kos pogače velik trideset odstotkov je privlačen zalogaj. Toliko Apple dobi od vsega prodanega preko svojih spletnih trgovin. Zato je venomer na preži in v iskanju novih poslovnih modelov pripravljen prisluhniti razvijalcem. Tako so založniki revij in časopisja pred časom dosegli, da lahko bralcem poleg nakupa posameznih izdaj ponudijo ugodne naročnine. Videti je, da si nekaj podobnega želijo tudi razvijalci iger. Na tržnici App Store lahko slednji po novem, ponujajo naročnino na svoje izdelke. Prvi so priložnost pograbili z obema rokama Big Fish Games, ki za slabih sedem dolarjev na mesec kupcu odklenejo cel katalog. Na ta način uporabnik igra kar se mu zahoče. Ker se igre na končno napravo pretakajo v stvarnem času, po končani seansi in seveda po preteku naročniškega obdobja za njimi ne ostane niti sled. Zanimiva ideja, ki pa se je spridila, saj so pri Applu že prvi dan nepojasnjeno odstranili deviško ponudbo Velikih rib.

    Objavljeno: 25.11.2011
  • Google opušča nekatere storitve

    Google bi rad poenostavil poslovanje, zato bo kmalu opustil lepo število storitev, med katerimi najdemo izgubljenega dvojčka Wikipedie, Google Knol, pripomoček za delo brez povezave, Google Gears, in sodelovalno aplikacijo Google Wave. Vse naštete storitve so med manj priljubljenimi domislicami spletnega velikana, zato je napočil čas, da se umaknejo vzhajajočim zvezdam tipa Google+.

    Objavljeno: 24.11.2011
  • Samsung proti Applu: Brez rokavic

    Samsung je v boju proti največjemu tekmecu, podjetju Apple, snel rokavice. Če ne gre zlepa, bo šlo zgrda. Objavili so domiselno reklamo, ki se dela norca iz oboževalcev jabolčnih naprav. Na tiste, ki ure ali celo dneve čakajo na nov izdelek iz Cupertina. Korejci so Američane udarili tja, kjer jih precej boli, saj so na tovrstne gorečneže precej ponosni. Na odzive Appla in njegovih privržencev še čakamo, je pa znan nauk spodaj priložene zgodbe. Zakaj bi iskali naslednjo veliko stvar, če je ta že tu?

    Objavljeno: 24.11.2011
  • 3D kamkorder za 99 dolarjev

    Ameriško podjetje Vivitar je sicer znano po cenovno dostopnih izdelkih, a tokrat so presegli sami sebe. Kamkorder DVR 790HD, ki je zmožen snemanja v 3D tehniki, ponujajo v zameno za slabih sto dolarjev. Za ta denar bomo dobili ločljivost 5,1 MP, štirikratno (digitalno) povečavo in 16MB prostora za shranjevanje posnetkov, ki ga lahko s karticami SD razširimo do velikosti 32GB. Posnet material, 3D ali 720p, ki teče s hitrostjo 25fps, si lahko ogledamo na priloženem 2,7 palcev, velikem zaslonu. Za številčnejše občinstvo je na voljo izhod HDMI.

    Objavljeno: 24.11.2011
  • Čarobna miza za "siromake"

    Podjetje ExoPC je napovedalo podlago, občutljivo za dotik, ki naj bi konkurirala Microsoftovemu projektu Surface. EXOdesk, kot se Surface za revnejše imenuje, je 40 palčna prikazovalna podlaga, ki omogoča geste z več prsti hkrati. Zanjo so spisali nov uporabniški vmesnik, katerega pokušina je na voljo v spodaj dodanem video posnetku. Interaktivna miza bo med drugim zmožna zagona celozaslonskih aplikacij in upravljanja z lebdečimi pomočniki (ang. widgets). Privoščili si jo bomo lahko že naslednje leto. Cenili jo bodo na 1299 dolarjev, kar je več kot šestkrat manj, kot stane Microsoftova ekstravaganca Surface.

    Objavljeno: 23.11.2011
  • Video: Ice Cream Sandwich na tablici

    Četrti Android je premiero že doživel s telefonom Galaxy Nexus, vendar je tablična različica nared šele sedaj. Prvič lahko pokukamo, kako bo videti, s pomočjo spodnjega videa. Testna naprava je Asusova tablica Transformer Prime, ki ima v sebi štirijedrni procesor Tegra 3, zato je Android 4.0 gladek, kot bi bil Prime namazan z maslom.

    Objavljeno: 23.11.2011
  • Barvni e-bralnik

    Qualcomm je že pred časom predstavil obetajočo tehnologijo izdelave barvnega elektronskega papirja, Mirasol, a je bilo videti, da njen preboj ni uspel. Po dolgem zatišju je na korejske prodajne police prispel elektronski bralnik z barvnim zaslonom, ki je zelo podoben prikazanemu prototipu tehnologije Mirasol. Gre za bralnik največje korejske knjigarne Kyobo Book Centre.

    Objavljeno: 23.11.2011
  • Leče namesto zaslona

    HUD je kratica, ki označuje sliko, ki gledalcu omogoča prejemanje informacij, ne da bi umaknil pogled iz osnovnega objekta zanimanja. Primer takšne nadgrajene resničnosti so merilci hitrosti, vgrajeni v vetrobransko steklo luksuznih vozil. Raziskovalci univerze v Washingtonu so uspešno razvili ultimativni HUD. Gre za kontaktne leče, ki uporabniku nemoteče posredujejo najrazličnejše digitalne podobe. Prototip je resda prikazal testnemu zajčku le sliko velikosti ene pike, a je ta preizkus preživel brez negativnih stranskih učinkov, zato razvijalci že napovedujejo kompleksnejše kombinacije optike, sprejemnika in vezja za napajanje. V prihodnosti se tako na primer lahko nadejamo branja elektronske pošte in prebiranja novic med vožnjo z avtomobilom, medtem ko nas bo GPS vmes opozarjal, kam moramo zaviti.

    Objavljeno: 23.11.2011
  • MonitorTV: Kar zna Sova, znamo tudi mi

    Danes teden izide novi Monitor, v katerem smo si za vodilno temo izbrali temno stran Androdia. Programe za prestrezanje SMS sporočil in telefonskih pogovorov ter neposredno prisluškovanje okolici nadzorovanega telefona. Da o vdiranju v uporabniške profile Facebook niti ne govorimo. O vsem tem v novem MonitorTVju.

    Objavljeno: 22.11.2011
  • Pravi Facebook telefon

    Čeprav se HTCjeva telefona (na sliki), namenjena sodelovanju v največjem socialnem omrežju na svetu, nista ravno proslavila, so vedno glasnejše govorice, da se bo podobnega podviga lotil Facebook sam. Telefon s kodnim imenom Buffy naj bi bil popolnoma drugačna zver od HTCjevih približkov z dodatnim gumbom na prednji strani. Po zgledu Amazonove tablice Kindle Fire ga bo poganjal prilagojeni Android, ki bo prežet s storitvami socialnega druženja. V ta namen se bo v veliki meri naslanjal na aplikacije, pisane v skladu s HTML5. Predstavnik podjetja Facebook govoric ni ne potrdil niti ovrgel. Rekel je le, da vedno in povsod zagovarjajo socialno stran mobilnih tehnologij. Le tako naravnan telefon, je dober telefon.

    Objavljeno: 22.11.2011
  • Kisli sladoled

    Ice Cream Sandwich, nova različica operacijskega sistema Android, že doživlja prve kritike. Največ jih leti na rovaš manjkajočega Flasha. Da, prav ste prebrali, predvajalnika za Flash, enega glavnih pogonskih motorjev pri izstrelitvi Androida med mobilne zvezde, ni. Niti ga ni mogoče prenesti iz Marketa. Google sicer zagotavlja, da je Flash za Androida 4.0 na poti, vendar kisli priokus ostaja. Še posebej novopečenim lastnikom prvega telefona z ICS, Galaxy Nexusa. Slednji ima velike težave z nadzorom glasnosti. Številni uporabniki so se pritožili, da aparat po svoje prilagaja jakost zvoka.

    Objavljeno: 22.11.2011
  • Siri na Androidu?

    Zvezda novega Applovega telefona iPhone 4S, Siri, se pri pogovarjanju z lastnikom močno opira na pomoč matičnih strežnikov. Čeprav pri Applu trdijo, da je aplikacija strojno zelo zahtevna in je zato na ostalih njihovih modelih ni, to preprosto ni res. Francoski razvijalec Applidium jih je postavil na laž. Z obratnim inženiringom so razkrili celoten potek komunikacije pomočnice Siri z Applovimi strežniki. Zanimivo razodetje je, da bi Siri lahko delovala na katerikoli napravi z mikrofonom in spletno povezavo, če ne bi bilo vrstice kode, ki strežnikom sporoča unikatno šifro posameznega telefona. Če bi komu uspelo dotično številko poneveriti, bi strežniki ob izmenjavi informacij mislili, da imajo opravka s telefonom 4S, pa čeprav bi na drugi strani v resnici bila na primer naprava z Androidom. Več tehničnih podrobnosti si lahko preberete na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 21.11.2011
  • Računalnik v USB ključu

    Norveško podjetje FXI Technologies je predstavilo prototip prvega računalnika v USB ključu. Imenuje se Cotton Candy in je namenjen uporabi na najrazličnejših zaslonih. Skandinavski izumitelji trdijo, da ga je moč priklopiti na prenosnik, televizijo, tablico, telefon in še kam. Vse naštete naprave CC uporabi kot terminal. Poganjata ga dvojedrni Samsung Exynos ARM procesor (1,2GHz) in operacijski sistem Android 2.3. Vanj so uspeli stlačiti še senzorja za brezžično in bluetooth povezavo, HDMI izhod ter vhod za microSD kartice. Na žalost FXI Technologies nimajo v načrtu, da bi tovrstno veselje delili s širšim občinstvom, saj nameravajo tehnologijo ponuditi le razvijalcem. Upajmo, da jo bodo slednji hitro znali pretvoriti v kaj trgu zanimivega.

    Objavljeno: 21.11.2011
  • Robidnice umirajo

    Težavam podjetja RIM ni videti konca. Po neuspešnem kosanju z gospodarsko krizo, upiranju konkurenci v obliki Appla ter Androida, izpadu storitev zaradi težav s strežniki in po ne ravno zmagoslavnem pohodu njihove tablice PlayBook, jim dela težave tudi njihov paradni konj, telefon Blackberry Bold 9900/9930. Številni uporabniki so se pritoževali, da naprava ponoči med polnjenjem umre. V podjetju so napako priznali in potrdili, da se ob predolgem polnjenju res lahko zgodi, da se Blackberry noče več prižgati. Težava naj bi bila programske narave, zato RIMljani že pripravljajo popravek.

    Objavljeno: 21.11.2011
  • Nokia pripravlja tablico z Windows 8

    Nokia, ki si močno prizadeva, da bi se vrnila na stara pota uspešnosti in slabe, bo kot vse kaže junija naslednje leto vstopila tudi na trg tabličnih računalnikov. Obenem naj bi to bil eden prvih izdelkov, ki bo zasnovan na operacijskem sistemu Windows 8, močno pričakovanem Microsoftovemu odgovoru za tablične čase. Več za zdaj še ni znano, kot tudi ne natančne datum, kdaj bo tablico mogoče kupiti. Po nekaterih informacijah naj bi bil Windows 8 nared šele jeseni, tako da utegne miniti še nekaj časa med predstavitvijo in začetkom prijave.

    Objavljeno: 20.11.2011
  • NFC v kartici SIM

    Vmesnik NFC (Near Field Communications) je za mnoge prihodnost brezžične komunikacije med napravami, kadar želimo to početi na kratkih razdaljah, še bolje na dotik. Med drugim je NFC eden od poglavitnih katalizatorjev za nastajajoče standarde za brezgotovinska, elektronska plačila. Toda kaj, ko danes vmesnik NFC premore le peščica najnovejših telefonov.

    Objavljeno: 19.11.2011
  • Spremenjeni Samsung Galaxy Tab 10.1N

    Samsung se je odločil za pričakovano potezo in predstavil rahlo spremenjeni tablični računalnik Galaxy Tab 10.1N. Za ta korak so se namreč odločili po tožbah družbe Apple, zaradi katerih so v nekaterih državah doživeli prepoved prodaje sicer precej zanimive tablice Galaxy Tab 10.1. Nova oznaka s končnico N prinaša predvsem drugače oblikovan rob ohišja, ki je zdaj kovinske barve in vidno bolj zaobljen, kot pri prvotnem Galaxy Tabu. Kot kaže so druge lastnosti tablice ostale povsem enake kot pri dosedanjem modelu. Prav neverjetno je, kakšne malenkosti odločajo okoli tega, ali je nek izdelek deležen sodne prepovedi in kateri ne.

    Objavljeno: 19.11.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji