Objavljeno: 24.11.2011

Google opušča nekatere storitve

Google bi rad poenostavil poslovanje, zato bo kmalu opustil lepo število storitev, med katerimi najdemo izgubljenega dvojčka Wikipedie, Google Knol, pripomoček za delo brez povezave, Google Gears, in sodelovalno aplikacijo Google Wave. Vse naštete storitve so med manj priljubljenimi domislicami spletnega velikana, zato je napočil čas, da se umaknejo vzhajajočim zvezdam tipa Google+.

Najbolj pompozno najavljena med njimi je bila vsekakor platforma Wave, ki so jo leta 2009 s stoječimi ovacijami na konferenci Google I/O medse sprejeli razvijalci. Google je vanjo polagal velike upe, saj naj bi postavila nove mejnike digitalnega sodelovanja. Wave naj bi omogočal komuniciranje v stvarnem času, med drugim so v živo prikazali tipkanje znak za znakom, integracijo elektronske pošte in pisarniške zbirke v oblaku ter kup drugih koščkov, ki bi skupaj tvorili privlačno celoto. Namesto enostavnejšega sodelovanja v oblaku so uporabniki dobili neprijazno kombinacijo vsega po malem, zato večje priljubljenosti Wave ni doživel. Vseeno ima še vedno nekaj gorečih privržencev, ki ga skušajo rešiti. Na spletu obstaja celo temu namenjena spletna stran, SaveGoogleWave.com.

Zaradi neuspeha so pri Googlu že pred letom dni napovedali, da Wave ni več samostojen izdelek. Obenem so se zavezali, da ga bodo podpirali vsaj do konca leta 2011. Sedaj je napočil trenutek, ko so oznanili dejanske datume. Zadnjega januarja 2012 bo ustvarjene podatkovne toke moč le še prebirati, medtem ko bodo konec aprila izginili še ti. Takrat bo Google ugasnil svoje strežnike ter uporabnike prepustil na milost in nemilost odprtokodnim projektom, kakršna sta Apache Wave ali Walkaround.

wave.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji