Objavljeno: 17.11.2011

Google Music odpira vrata

Po približno polletnem preizkusnem obdobju je Google uradno odprl novo spletno storitev Google Music, ki omogoča nakup, nalaganje, iskanje in poslušanje glasbe v digitalni obliki. Maja je Google najavil novost, ki omogoča med drugim sinhronizacijo glasbenih posnetkov z različnimi napravami, od pametnih telefonov, do osebnih računalnikov.

To so zdaj nadgradili z novo prodajalno v trgovini Android Store, saj so uspešno sklenili dogovor s pomembnimi velikimi, pa tudi neodvisnimi založbami. Kupci lahko izbirajo med 13 milijoni skladb iz založb Universal Music Group, Sony Music Entertainment in EMI, od velikih za zdaj manjka le Warner Bros. Tu je še okoli 1.000 manjši neodvisnih založb, tako da je izbira res velika.

Google Music tako zdaj omogoča sinhronizacijo tako kupljene, kot uporabniško naložene glasbe. Vsakdo lahko naloži največ 20.000 skladb. Nove skladbe pa so na voljo v zapisu MP3 s kakovostjo 320 Kb/s. Google omogoča brezplačno poslušanje do 90 sekund vsake skladbe. Cene glasbe so približno take, kot drugod in se v ZDA gibljejo med 0,99 in 1,29 dolarji na skladbo (brez DDV). Albumi stanejo okoli 10 dolarjev.

Google Music je tudi tesno povezan z družabnim omrežjem Google+. Povezani uporabniki lahko omogočajo prijateljem pretočno predvajanje posameznega albuma povsem brezplačno.

Toda Google želi narediti še korak več kot konkurenčne spletne storitve, v prvi vrsti Apple iTunes / iTunes Match. V okviru predstavljene novosti je tudi nov prostor za posamezne, večinoma nadobudne umetnike, ki nimajo založb. Storitev Google Music Artist Hub omogoča, da prav vsakdo lahko ustvari svojo spletno stran, naloži lastne skladbe in jih prodaja javnosti. Posameznik lahko ustvari spletno stran za 25 dolarjev, Google pa si pri prodaji zadrži 30% prihodkov.

Google Music je na začetku odprt samo v ZDA. V načrtu so tudi druge države, vendar Google za zdaj še ne nudi konkretnih datumov.

http://music.google.com/about/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji