Objavljeno: 11.11.2011

Osem jeder za telefone

Britanski proizvajalec procesorjev ARM se vse bolj vriva na področja, kjer so doslej kraljevali Intel, AMD Nvidia in ATI. Če jih srečamo danes predvsem v telefonih in tablicah, pa se utegne to jutri zgoditi tudi pri osebnih računalnikih. Dokaz več, da so ambicije večje je najnovejši grafični procesor Mali-T658, ki premore kar osem jeder in nudi desetkrat večjo zmogljivost od današnjih izdelkov družbe ARM.

Z njim ciljajo predvsem na trg računalniških iger, predvajanja večpredstavnih vsebin, aplikacij za avtomobile, seveda pa tudi telefonije in tablic. Novi procesor nudi tudi okoli štirikrat višjo zmogljivost od modela MALI-T604, ki ga bo ARM začel prodajati predvidoma v začetku naslednjega leta.

Da proizvajalec cilja na zelo široko skupino platform, med katerimi tudi računalnike z okoljem Windows 8, zgovorno nakazuje seznam podprtih programskih vmesnikov: DirectX 11 in DirectCompute iz Microsofta, Khronos OpenGL ES in OpenCL, Googova Renderscript ter OpenVG.

Na prve računalnike z ARMovim osemjedernikom pa bo treba še počakati, prvi bodo nared šele leta 2015. Že v letu 2013 pa pride na trg različica T-658 s štirimi jedri.

http://www.arm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji