Objavljeno: 9.11.2011

Firefox 8.0

Organizacija Mozilla je predstavila že osmo različico spletnega brskalnika Firefox, ki prinaša zlasti izboljšave na področju varnosti, nekaj novih funkcionalnosti, predvsem pa obilico popravkov. Firefox tako sledi svoji še razmeroma nedavno usmeritvi hitrih menjav različic brskalnika, ki je v skladu s početjem tekmecev (zlasti Google Chrome), vendar po drugi strani marsikomu (podjetjem) to ni najbolj všeč.

Novi Firefox prinaša povsem novo strategijo glede obravnavanja dodatkov, ki je ravno nasprotna od dosedanje. Če je Firefox postal znana predvsem po odprtosti in spodbudi nastajanja raznoraznih dodatkov, najnovejša različica skuša narediti zelo strogo selekcijo s ciljem, da bo osnovni brskalnik boljše delovala, celota pa bolj varna. Pri Mozilli so namreč mnenja, da so prav dodatki tisti, ki pogosto močno upočasnijo delovanje samega brskalnika, včasih motijo uporabnika, pogosto pa predstavljajo tudi varnostno tveganje, saj se posodabljajo počasneje, kot sam brskalnik.

Nov režim dela se kaže že pri prvem zagonu nove različice, ko Firefox temeljito pregleda dodatke nameščene s strani uporabnika in tiste, ki so se samodejno namestili ob namestitvi drugih programov. Prvi so po privzetem načinu omogočeni (z opcijo, da uporabnik potrdi njihovo ustreznost) in hkrati preverjeni, ali obstaja novejša različica, ta drugi pa so privzeto onemogočeni. To morda razjezilo nekatere razvijalce dodatkov, vendar so se pri Mozilli odločili predvsem v korist uporabnikov.

Sicer pa osmica prinaša še nekaj zanimivih novosti. Prav so kontekstni menuji, ki jih je možnost definirati prek standardnega opisa HTML. To so tisti, ki jih prikličemo denimo z desno tipko na miški in omogočijo izbiro nastavitev pri spletnih aplikacijah. Iskanje objav na Twitterju je zdaj vgrajeno v iskalno vrstico brskalnika. Zelo zanimivo je, da je ta nova možnost vgrajena sprav samo v angleško, japonsko, portugalsko in ... slovensko različico brskalnika. Ves ostali svet pride na vrsto za nami!

Boljše je delo tudi z zavihki, zlasti če jih imamo odprto mnogo, ti pa se ob ponovnem zagonu brskalnika nalagajo precej časa. Odslej se privzeto naloži le vsebina izbranega, ostale pa se bodo ponovno nalagali na zahtevo, kar močno pospeši odzivnost brskalnika. V različici za Android so uvedli pojem glavnega gesla, ki ščiti dostop do ostalih gesel - možnost ki pride prav v primeru, da nam mobilno napravo ukradejo. Izboljšali pa so tudi podporo za grafični vmesnik WebGL.

http://www.mozilla.org/sl/firefox/new/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji