• Windows 7 je končno številka ena

    Sodeč po podatkih družbe StatCounter, ki opravlja redne statistične analize omrežnega prometa, je oktobra operacijski sistem Windows 7 končno prerasel svojega starejšega brata Windows XP in postal najbolj uporabljen operacijski sistem na svetu. Delež računalnikov z Windows 7 se je namreč povzpel iz 39 na 40,5% medtem ko je v istem obdobju delež računalnikov z Windows XP vpadel iz 40,6 na 38,5%. Zanimivo, da se Windows Vista še vedno drži na približno enakem nivoju že lep čas - 11,2%.

    Objavljeno: 8.11.2011
  • Nova evropska politika odpira prostor za 4G

    Evropska komisija, Evropski parlament in članice EU so v začetku novembra dosegle neformalni kompromis okoli uvedbe naslednje generacije mobilne telefonije, ki ji pravimo tudi 4G. Predmet dogovora je predvsem skupna politika vseh članic glede zagotavljanja in uporabe frekvenčnega prostora. Po dogovoru naj bi članice že do 1.1.2013 sprostile vse morebitne doslej zaseden frekvence v frekvenčnem pasu 800 MHz, če so te še zasedene (ponekod s TV signalom). Dodatno naj bi nekje do leta 2015 za potrebe hitrejše telefonije zagotovili vsaj 1.200 MHz za potrebe podatkovnih prenosov.

    Objavljeno: 7.11.2011
  • Motorola Xoom 2

    Motorola je uradno predstavila drugo generacijo tabličnih računalnikov Xoom 2, ki ponujajo številne izboljšave v primerjavi z originalnim modelom. Pravzaprav gre za dva modela - standardni Xoom 2 ima tako kot doslej 10,1-palčni zaslon, novost pa je Xoom 2 Media Edition, ki je optimiziran predvsem za uživanje v večpredstavnih vsebinah. V primerjavi s standardnim modelom ima manjši zaslon (8,2 palcev), vendar zato večji zorni kot (189 stopinj) in med drugim tudi okoli 20% večjo grafično zmogljivost. Sprva bo na voljo le z vmesnikom Wi-Fi, od večjega modela pa bo precej lažji - 386 proti 599 gramov.

    Objavljeno: 7.11.2011
  • Canon sanja Hollywood

    Japonski Canon se je nekoliko presenetljivo podal v profesionalne filmske vode, kjer bodo skušali unovčiti vse svoje dolgoletne izkušnje na področju fotografije in videa. Novost se imenuje C300 Cinema Camera in je namenjena profesionalnim snemalcem, a s ceno, ki ni nedosegljiva tudi izven Hollywooda. Omenja se podatek, da se v ZDA prične pri 20.000 dolarjih. Za ta denar kupec dobi profesionalno video kamero zmožno snemanja v HD ločljivosti 1080p in časovno sinhronizacijo, ter celo armado različnih objektivov in filtrov.

    Objavljeno: 7.11.2011
  • Galaxy Note pojutrišnjem v Sloveniji

    V torek, 8. novembra, bo v Sloveniji na prodaj težko pričakovani Samsungov križanec med tablico in telefonom, Galaxy Note. Kot prvi ga bo naročnikom ponudil Mobitel, kasneje se mu bo pridružil še Simobil. Slednji na spletni strani napačno navaja, da ima velikan zaslon Super AMOLED Plus, medtem ko je 5,3 palčnež v resnici HD Super AMOLED ločljivosti 1280 x 800 brez pripone Plus. Prave tehnične podrobnosti o telefonu zato preberite na spodnjih povezavah, oceno pa v decembrski številki Monitorja.

    Objavljeno: 6.11.2011
  • Apple pobere več kot pol denarja na mobilnem trgu

    Enačba se glasi, podjetje X s štirimi odstotki tržnega deleža na mobilnem trgu pobere več kot polovico vsega zaslužka. Kdo je X? Rešitev naloge iz sodobne matematike je svetovno znano sadje. Apple čarovnijo izvede s stiskanjem dobaviteljev, neodvisnostjo od zunanjih partnerjev in odiranjem kupcev. Prva trditev je vsekakor resnična, saj z ogromnimi količinami naročenih sestavnih delov in zakupljenih kapacitet za leta vnaprej, Apple pri dobaviteljih doseže odkupno ceno, ki ji nihče od konkurence ne seže niti do gležnjev. Tudi dejstvo, da z mobilno napravo Apple nima dodatnih stroškov v obliki licenčnine za programsko opremo ali nakupa lepega števila strojnih delov pripomore k višini cekina, ki ob prodaji pade podjetju iz Cupertina v žep. Kljub vsemu je zadnja trditev, sicer malce grdo izražena, videti resnična vsaj toliko kot prvi dve, saj ob vseh prednostih, ki jih Apple uživa, njihovi izdelki vseeno dosegajo rekordne cene.

    Objavljeno: 6.11.2011
  • Galaxy Nexus kmalu v Evropi

    Ljubitelje tehnoloških igračk čaka v novembru prava poslastica. Najnovejši Samsungov telefon Galaxy Nexus bo na stari celini od 17. novembra v prosti prodaji. Samsung je za Veliko Britanijo datum potrdil, a pričakovati je, da bodo telefoni tudi drugje po Evropi kmalu na voljo. Galaxy Nexus nosi Googlov blagoslov, zato bo uporabljal zadnjo, še neobjavljeno, različico operacijskega sistema Android. Ice Cream Sandwich bo na napravi nedotaknjen. Ker je takšnim napravam lažje zaobiti zaščito, se je na spletu že pred izidom pojavila rešitev za pridobitev tako imenovanega root dostopa. Slednja bo pri ciljnem občinstvu dotičnega telefona dobrodošlo, saj je tovrstna naprava v prvi vrsti namenjena znalcem. Tudi drugače bo ljubiteljem tehnologije ICS pričaral velik nasmešek na obraz. Telefon se lahko odklene s prepoznavo obraza, boljše je delo z več programi hkrati, posodobljena so obvestila in dodana je tehnologija NFC. Vendar priboljški Androida 4.0 niso edina privlačnost novega Nexusa. Druga prodajna postavka bo tehnološka dovršenost. Ob 4,65 palčnem HD zaslonu Super AMOLED ločljivosti 1280 x 720 (720p), tankem ohišju, najmanjši oddaljenosti zaslona od roba okvirja do sedaj in zelo hitrem dvojedrnem procesorju hitrosti 1,2GHz cena 679 EUR ne bi smela biti previsoka. Na toliko cenijo Samsungovega Nexusa pri nemškem Amazonu.

    Objavljeno: 5.11.2011
  • AMD odpušča

    Novi šef, stara zgodba. Novinec za krmilom AMDja, Rory Read, ki je v podjetje prišel letos poleti, je napovedal prve ukrepe, ki naj bi jim povrnili delež trga, katerega mu je odščipnil večni tekmec Intel. Povečanje pozornosti namenjene varčnim čipom, mobilnim napravam in oblaku ne bodo osamljene akcije, saj se bo AMD skušal vrniti na stare tirnice tudi z nepriljubljenim odpuščanjem. Kar dobrih deset odstotkov zaposlenih širom sveta bodo postavili na cesto, da bi v letu 2012 prihranili 200 milijonov dolarjev. Vedno večje povpraševanje po napravah z Applovim ali Googlovim operacijskim sistemom je prispevalo k zmanjšanju prodaje klasičnih računalnikov in AMD se zaveda, da z zadnjimi atomi moči lovi rešilni vlak.

    Objavljeno: 5.11.2011
  • Vojna za (e)knjige

    Elektronske knjige so postale velik posel. Medtem ko jih v Sloveniji še vedno beremo pretežno z bralniki, ki za prikaz uporabljajo elektronsko črnilo, bodo Američani v letošnjem božičnem času na veliko migrirali na tablice. Glavni krivec sliši na ime Kindle Fire. O bralniku trgovca Amazon smo že pisali (več na spodnjih povezavah), omenimo le, da bo 16. novembra dobil neposredno konkurenco v obliki bralnika knjigarne Barnes & Noble. Nook Color 2 ali Nook Tablet, kot naj bi mu bilo ime, bo petdeset dolarjev dražji od Ognja, ter hitrejši in lažji od svojega predhodnika. Sedem palčna tablica z ločljivostjo 1024 x 600, dvojedrnim procesorjem TI OMAP 4 (1,2 GHz), 16GB prostora in 1GB pomnilnika bo na trg prišla le dan za Amazonovim paradnim konjem in se bo z njim spopadla v neposrednem dvoboju.

    Objavljeno: 4.11.2011
  • Življenje po Outfit7

    Bivši prvi človek najuspešnejšega slovenskega podjetja za izdelavo mobilnih aplikacij, Andrej Nabergoj nadaljuje poslovno pot. Ko je julija letos nepričakovano zapustil Outfit7, podjetje znano po svetovnem uspehu Govorečega Toma, se je veliko ugibalo o razlogih za njegov odhod. O njih še vedno molči, raje spregovori o novem projektu. Podjetje Iddiction se bo ukvarjalo z odkrivanjem mobilnih aplikacij. Ideja se je Andreju porodila ob težavah, s katerimi se je soočal še kot član sedmega Outfita. Kljub velikemu številu prenosov so s svojimi aplikacijami imeli nemalo težav pri njihovi distribuciji. Veliki bogatijo, medtem ko majhni stradajo. Danes je na trgu že precej izdelkov, ki naj bi uporabnikom pomagali, pri iskanju prave aplikacije zanje, vendar so siromašnejši razvijalci še vedno nezadovoljni. Iddiction ima odgovor. O samem izdelku Nabergoj noče veliko izdati, več informacij obljublja v bližnji prihodnosti.

    Objavljeno: 4.11.2011
  • HP zopet s tablico

    Po javni kolobociji in razmišljanju o poti za naprej se HP vrača na stare tirnice. Napovedali so novo tablico Slate 2. Kot pri predhodniku iz leta 2010 gre za Windows 7 tablico, ki se zaradi slabšega uporabniškega vmesnika dotičnega namiznega operacijskega sistema precej opira na uporabo priloženega pisala. Novi Slate bo namenjen istemu ciljnemu občinstvu in bo skušal poslovni svet očarati z novim načinom tipkanja Swype, z zaščitnim čipom TPM, ki bo varoval podatke, ter z izboljšano baterijo, katera naj bi zmogla do šest ur mučenja. Procesor v tablici bo Intelov Atom (1,5GHz), disk 64GB SSD, razširitev v obliki SD kartice in omreženost z Bluetooth, Wi-fi ter mobilnim podatkovnim prenosom HSDPA. Tablica srednjega zaslona (8,9 palcev) z ločljivostjo 1024 x 768 bo težka 680 gramov. Dodatna oprema v obliki tipkovnice Bluetooth bo nadomestila klasično polnilno postajo (ang. dock) in dodala možnost priklopa USB naprav ter prenosa slike po HDMI povezavi. Prodaja se začne konec novembra, za tablico pa bo treba odšteti od sedemsto dolarjev naprej.

    Objavljeno: 4.11.2011
  • Applovi programi v peskovniku

    Apple bo od marca 2012 naprej na spletni trgovini Mac App Store dovolil bivanje le aplikacijam v peskovniku. Slednje pomeni, da bo sleherni program na Applovi tržnici deloval v lastnem zaprtem okolju. Tovrstni način izvajanja bo sicer prispeval k varnosti Applovih sistemov, vendar bo obenem dodobra oklestil ponudbo tržnice, ker se vsi razvijalci ne bodo želeli, ali ne bodo mogli ukloniti jabolčni volji. Apple rigorozno pravilo sprva želel uvesti s prvim novembrom letos, a si premislil in dal razvijalcem na voljo še nekaj časa. Poseganje aplikacije izven peskovnika bo v prihodnje možno le v izjemnih primerih, kadar bo Apple takšne akcije izrecno dovolil. Za takšno odločitev pa bo razvijalec moral navesti presneto dober razlog.

    Objavljeno: 4.11.2011
  • Računalnik za četrt stotaka

    Anglež David Braben je pred časom napovedal razvoj računalnika za otroke, ki bo nosil ceno v višini petindvajsetih dolarjev. Raspberry Pi je računalnik odprte zasnove in bo nared že za božič, sprva le za razvijalce. Naprava, ki bo malce večja od vizitke, bo pravo splovitev doživela šele naslednje leto. Cilj projekta je, z računalnikom opremiti vsakega šoloobveznega otroka v Veliki Britaniji in v njem zbuditi veselje do programiranja. Plemenite besede bodo skušali udejanjiti z dobrodelnimi akcijami in prodajo po sistemu "kupiš enega, podariš drugega". Kljub razširjenosti računalnikov je danes v razvitem svetu še veliko otrok brez njega.

    Objavljeno: 3.11.2011
  • Največji 3D brez očal

    Japonska agencija NICT je v sodelovanju z JVC Kenwood razvila 200 palčni 3D prikaz polne HD ločljivosti za uživanje v tretji dimenziji brez uporabe namenskih očal. Za boljšo predstavo o velikosti naj povemo, da je takšna slika velika 2,5 x 4 metre. Prikazano je mogoče videti kar iz 57ih različnih kotov ozkega razpona trinajstih stopinj, kar omogoča opazovalcu, da vidi predmet na zaslonu iz vseh strani. Sistem projektorjev, ki zmore takšno sliko prikazati, tehta petsto kilogramov in še ni namenjen širšemu trgu. Razvijalci se bodo najprej lotili povečanja točk gledanja, širjenja vidnega kota in snemanja primerne vsebine. Ideje za komercialno rabo, pravijo, bodo prišle spotoma.

    Objavljeno: 3.11.2011
  • HP o originalnih barvilih

    Konec oktobra smo se v Pragi udeležili HPjevega dogodka Science of Supplies Tour, kjer je bila glavna tema HPjevo videnje prednosti nakupa originalnih kartuš za brizgalne tiskalnike. In seveda primerjava s sistemi za ponovno polnjenje kartuš oz. nakupi cenejših, neoriginalnih izdelkov. Poleg tega je bilo govora tudi o sestavi samih črnil/barvil in brizgalnih tiskalnikih na splošno.

    Objavljeno: 2.11.2011
  • Priluškovanje mobilnim pogovorom

    Britansko podjetje Datong je policijski enoti London Metropolitan Police prodalo kovček, v katerem je tehnologija, ki simulira mobilno omrežje tako, da se odjemalcem predstavi kot običajna GSM bazna postaja. Prevara lahko več tisoč naprav hkrati, edina njegova zahteva je bližina žrtev. Na ta način policija pride do edinstvenih IMEI številk, prestreza klice in sporočila ter sledi osumljencem, ne da bi sodelovala z mobilnim ponudnikom.

    Objavljeno: 2.11.2011
  • GPS v zaprtih prostorih

    Tehnologija GPS je iz dneva v dan pomembnejša. Časi, ko smo jo uporabljali zgolj za usmerjanje, so minili. Z GPS so označene fotografije, z dotično tehnologijo iščemo različne interesne točke ter se javljamo v izbrana socialna omrežja. Večino naštetega in še več počnemo s telefoni. Žal je tehnologija za zdaj izredno potratna in vezana na odprti prostor. Prav slednje se ob vsakodnevni rabi izkaže za omejujoče. Razvoj gre v smeri iskanja rešitve za določanje lokacije znotraj zaprtih prostorov. Tovrstna uporaba bi prišla prav v muzejih, bolnišnicah, trgovskih centrih, letališčih in v podobnem okolju, kjer bi lokacijo lahko računali glede na premike uporabnika. Dokler bi telefon miroval, bi sistem lokacijo poznal in štedil z baterijo, brž ko pa bi se premaknil, bi v ozadju algoritem pričel računati njegovo gibanje. Podobno kot navigacija v predoru, torej, le da bi v našem primeru računanje bilo veliko bolj zapleteno, saj se človek ne giblje po naprej začrtanih tirnicah in bi odčitavanje s pomočjo pospeševalnika bilo premalo. Tukaj vstopi podjetje CSR in trije njihovi aduti, SiRFstar (GPS za mobilne naprave), SiRFusion (algoritem sposoben učenja, ki predvideva gibanje, ki ga senzorji ne morejo zaznati) ter SiRFprima (platforma za zagotavljanje vsebin tudi na področjih brez sprejema). Ustanovitelj podjetja SiRF Technology Inc., pionir na področju GPSa za široko potrošnjo in danes vodja marketinga pri CSR, Kanwar Chadha, obljublja, da gre tokrat zares. Naprave, ki bodo tudi v zaprtih prostorih vedele, kje smo, niso več daleč.

    Objavljeno: 2.11.2011
  • Sony deli televizorje

    Zaradi izgube na področju televizije bo Sony dotično poslovanje razdelil na tri dele. Novoustanovljeni oddelki se bodo ukvarjali s televizijo naslednje generacije, LCD televizorji in aparati, ki jih za Japonce izdelujejo njihovi poslovni partnerji. Obenem so pri Sonyu napovedali umik iz projekta S-LCD, ki so ga s Samsungom spočeli leta 2003, saj naj bi trg bi prenasičen. Njihov polovični delež v podjetju S-LCD Corporation bo odkupil Samsung. Vsi navedeni koraki naj bi Japoncem prihranili kakšen jen in v prihodnosti omogočili izpolnjevanje ozko zastavljenih ciljev.

    Objavljeno: 2.11.2011
  • Dropbox Pro

    Dropbox je spletna storitev, ki omogoča uporabnikom shranjevanje datotek v oblaku. Najbrž je ni treba posebej predstavljati, saj jo uporablja bržkone vsak izmed nas. Veliko nas je izkušnjo preneslo v podjetja, koder delamo. Pri tem smo uporabljali navadni Dropbox račun. Podjetje Dropbox se je zato odločilo ponuditi posebno poslovno različico storitve. Dropbox for Teams ali Dropbox Pro, kot smo ga sami ljubkovalno poimenovali, stane slabih 800 dolarjev letno. Za ta denar ga lahko uporablja pet uporabnikov, ki si delijo 1TB prostora na oblaku. Dodaten uporabnik in novih 200GB prostora staneta 125 dolarjev na leto. Poleg običajne enostavne funkcionalnosti in sodelovanja med člani skupine so podjetja z nakupom upravičena še do administratorskih orodij ter telefonske podpore.

    Objavljeno: 1.11.2011
  • Novi iPhone zdrži le 12 ur

    Kljub dobri prodaji in izboljšani anteni telefona iPhone 4S, prihajajo k Applu slabe novice. Veliko uporabnikov ima nepredvidljivo baterijo kratkega življenja. Že res, da Apple že v osnovi navaja krajše čase delovanja modela 4S v primerjavi s predhodnikom, kar je posledica zmogljivejšega drobovja, ampak nekateri primerki so tako slabi, da zdržijo manj kot 12 ur. Na govorice o vroči bateriji, energijski potratnosti in čudnemu delovanju se je Apple odzval s povabilom nekaterih prizadetih uporabnikov, da mu pomagajo v procesu odprave napake. Drugi so se znašli sami. Trenutno je najpopularnejši krivec nastavitev Location Services / System Services / Setting Time Zone, ki skrbi za pravilno nastavitev časa, ko potujemo v drug časovni pas. Apple hrošča že odpravlja.

    Objavljeno: 1.11.2011
  • Mobilni Ubuntu

    Konferenca Ubuntu Developer Summit na Floridi je že na začetku postregla z vročo novico. Ustanovitelj podjetja Canonical, Mark Shuttleworth, je oznanil, da bodo po prihodu nove različice namiznega operacijskega sistema, Precise Pangolin (Ubuntu 12.04), ki izzide aprila 2012, vse svoje sile uperili pohodu na mobilne naprave. Polnokrvni Ubuntu Linux naj bi se na tablicah in telefonih pojavil v letu 2014. V podjetju Canonical verjamejo, da je poleg zaprtega iOSa, licenčnih Oken in Googlovega pripomočka z imenom Android, na trgu še dovolj prostora za dobrega, brezplačnega konkurenta.

    Objavljeno: 1.11.2011
  • Pravi Windows telefon

    In Technology Group Ltd., samooklicani kitajski Apple, bo v letu 2012 izdal drugo inačico telefona s "pravimi" Okni. Čeprav telefon xpPhone z operacijskim sistemom Windows 7 ni bil pretirano uspešen, ima podjetje z dvojko velike načrte. Izkušnjo osebnega računalnika želijo prenesti v mobilno napravo. Tako bo drugi xpTelefon doma delal kot PC, na terenu igral vlogo pametnega telefona, v pisarni se bo priključil na projektor kot prenosnik in v avtu usmerjal uporabnika namesto GPS naprave. Tudi notranjost je bližje netbooku kot telefonu, saj ga bo poganjal 1,6GHz procesor Atom, imel bo 2GB pomnilnika in do 112GB prostora na SSD disku. Operacijski sistem bo sprva Windows 7, katerega bo kasneje zamenjala Osmica.

    Objavljeno: 31.10.2011
  • Apple sovraži Google Maps

    Apple in Google se nimata pretirano rada, zato mora podjetje iz Cupertina močno stiskati zobe, ko na svoje izdelke namešča Googlove Zemljevide. Kot kaže, bodo trn v peti kmalu izdrli, saj so kupili C3 Technologies, podjetje, ki se ukvarja s 3D zemljevidi. Od leta 2009 je to že tretji njihov prevzem na dotičnem področju (Placebase, Poly9). Analitiki ocenjujejo, da je posel vreden 240 milijonov dolarjev. Zaposleni pri C3 Technologies so se že uspešno priključili razvojni skupini, zadolženi za operacijski sistem iOS.

    Objavljeno: 31.10.2011
  • Nevidno steklo

    Sodobne mobilne naprave imajo eno veliko hibo. Steklo, ki prekriva zaslon, se rado blešči. Podjetje Nippon Electric Glass trdi, da ima rešitev. Izumili so tako imenovano nevidno steklo. Tehnologija je namenjena zmanjšanju odboja svetlobe od steklene površine. Običajno steklo odbije osem odstotkov vse svetlobe, medtem ko nevidno steklo zmanjša vrednost na 0,5 odstotka. Razvijalcem je slednje uspelo z uporabo posebne prevleke, ki so jo na obe strani stekla nanesli kar tridesetkrat. Uporaba nevidnega stekla bi se po učinkovitosti lahko približala elektronskemu črnilu, saj bi bila neprimerno prijaznejša očem. Kdaj bodo Japonci pripravljeni na množično proizvodnjo, ni znano.

    Objavljeno: 30.10.2011
  • Honeycomb TV

    Izšel je Google TV 3.1. Honycomb nadgradnje sta bila v prvi vrsti deležna Sonyeva NSX-GT1 in NSZ-GT1, v kratkem pa se jima bo pridružil še Logitech Revue. Poleg poenostavljenega uporabniškega vmesnika je glavna zvezda nove različice dostop do Marketa. Slednji ponuja razvijalcem odlično priložnost, da razširijo bazo odjemalcev z namenskimi aplikacijami z večjimi zasloni v mislih. Google obljublja bogato tovrstno ponudbo, prav tako pa povečanje števila naprav s podporo njihovi Televiziji.

    Objavljeno: 30.10.2011
  • Samsung z upogljivimi zasloni

    Podjetje, ki je ravnokar prehitelo Apple po prodaji pametnih telefonov, je za leto 2012 napovedalo prve telefone z upogljivimi zasloni. Samsung že nekaj časa pripravlja novo tehnologijo in videti je, da bo namero končno uresničil. Zasloni, ki se upognejo, naj bi široko potrošnjo videli že v prvi polovici prihodnjega leta, najprej na telefonih, kasneje tudi na tablicah in drugih napravah. Glavna prednost takšnih naprav bo vzdržljivost, saj bodo odpornejše na padce in udarce, medtem ko bo spočetka njihova največja hiba kvaliteta prikaza.

    Objavljeno: 30.10.2011
  • Google Maps postal plačljiv

    Google je začel zaračunavati Google Maps. Nova politika ne bo prizadela končnih uporabnikov storitve, saj želijo pri spletnem velikanu le del denarja, ki ga na njihov račun služijo spletišča z vgrajenimi zemljevidi. Vmesnik za programiranje (API), s katerim razvijalci dodajo funkcionalnost Google Maps, je zelo popularen, zato je tovrsten korak razumljiv. Pred novo nastalimi stroški bodo varna manjša spletna mesta, saj Google prvih 25.000 obiskov na dan ne bo računal. Bo pa zato vsakih nadaljnjih tisoč predstavljalo štiridolarski minus na računu lastnikov spletnih dveri, ki uporabljajo Google Maps API. Potihoma Google najbrž upa na pospešeno prodajo njihovih Premier licenc, ki so razvijalcem spletnih strani že dalj časa na voljo. Za deset tisoč dolarjev ali več dobi kupec neomejeno uporabo Zemljevidov, dodatne priboljške, tehnično podporo in proste roke pri oglaševanju.

    Objavljeno: 29.10.2011
  • HP si je premislil

    Največji proizvajalec PCjev na svetu je poleti napovedal svoj umik iz prodaje osebnih računalnikov. Po odhodu direktorja, Lea Apothekerja, je na njegovo mesto stopila Meg Whitman, ki pa si je očitno premislila. Po pregledu poslovanja in simulacije dogodkov, ki bi sledili prodaji PC oddelka, se je Whitmanova odločila, da dotični del podjetja obdrži. Slednje je naletelo na odobravanje delničarjev in strank. Še bolj so veseli številni zaposleni, ki bodo vsled nove strategije obdržali delovna mesta. Žal srečnega konca kljub spremenjenim razmeram v podjetju ne bo deležen mobilni operacijski sistem WebOS. Z njim bo na cesto šlo okoli petsto ljudi.

    Objavljeno: 29.10.2011
  • Prisluškovati za 1500 dolarjev? Ne, kar zastonj.

    Pred kratkim sem nekje prebral: "V zadnjem času (zadnjem desetletju? dveh?) smo postali obsedeni z varovanjem zasebnosti". In če sem glede varovanja zasebnosti v družbenih omrežjih osebno že kar malce sarkastičen (če ne želiš, da Facebook o tebi kaj ve, mu pač ne povej vsega, ali ne?), sem glede zasebnosti nasploh vsekakor zaskrbljen tudi sam. Še posebej, ker se zavedam, kaj vse danes zmore tehnologija.

    Objavljeno: 28.10.2011
  • Applova videoteka na sončni strani Alp

    Mesec dni po odprtju vrat trgovine iTunes smo dobili zapostavljeni člani Evropske unije poleg glasbe na navidezne prodajne police še filme. Posamezne izdelke lahko kupimo ali si jih izposodimo. Po glasbi, knjigah in filmih nam ostane le televizija. Kdaj bomo v naših koncih ugledali Apple TV, žal ni znano.

    Objavljeno: 28.10.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji