Objavljeno: 7.11.2011

Nova evropska politika odpira prostor za 4G

Evropska komisija, Evropski parlament in članice EU so v začetku novembra dosegle neformalni kompromis okoli uvedbe naslednje generacije mobilne telefonije, ki ji pravimo tudi 4G. Predmet dogovora je predvsem skupna politika vseh članic glede zagotavljanja in uporabe frekvenčnega prostora. Po dogovoru naj bi članice že do 1.1.2013 sprostile vse morebitne doslej zaseden frekvence v frekvenčnem pasu 800 MHz, če so te še zasedene (ponekod s TV signalom). Dodatno naj bi nekje do leta 2015 za potrebe hitrejše telefonije zagotovili vsaj 1.200 MHz za potrebe podatkovnih prenosov.

Po dogovoru naj bi posamezne članice imele proste roke glede podeljevanja koncesij za frekvenčna področja, kljub temu naj bi zagotovili zadostno pokritost z omrežjem nove generacije. Delovna verzija besedila je že dobila potrditev, končno besedilo pa bo moral potrditi še Evropski parlament.

Evropa pa že misli tudi naprej - delovna komisija je že dobila nalogo naj pregleda evropsko frekvenčno sliko med 400 MHz in 6 GHz in ugotovi področja, ki bi jih lahko z dodatno optimizacijo izkoristili za bodoče potrebe podatkovnega prenosa.

http://ec.europa.eu/index_sl.htm

http://www.europarl.europa.eu/sl/headlines/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji