Objavljeno: 2.11.2011

HP o originalnih barvilih

Konec oktobra smo se v Pragi udeležili HPjevega dogodka Science of Supplies Tour, kjer je bila glavna tema HPjevo videnje prednosti nakupa originalnih kartuš za brizgalne tiskalnike. In seveda primerjava s sistemi za ponovno polnjenje kartuš oz. nakupi cenejših, neoriginalnih izdelkov. Poleg tega je bilo govora tudi o sestavi samih črnil/barvil in brizgalnih tiskalnikih na splošno.

Poudrajeno je bilo, da črnilo ni le voda, v kateri je raztopljeno barvilo, ampak vsebuje še množico drugih snovi. Med njimi so dodatki, ki skrbijo za hitrejše sušenje na papirju, pravilno viskoznost, električno nevtralnost in dodatki za preprečevanje zamašitve šob. Tiskalniki namreč zamašitve odpravljajo tako, da skozi šobe spuščajo črnilo (na papir ali v poseben rezervoarček), kar pomeni, da ga je ob vsakem čiščenju za samo tiskanje vedno manj. To pomeni, da bomo s črnilom, ki povzroča manj zamašitev in s tem zahteva manj samodejnega čiščenja, iz kartuše iztisnili več strani.

Zanimivo je, da smo bili priča marketingu, ki je poveličeval tiskalniške sisteme z ločenimi kartušami in tiskalnimi glavami, čeprav je bil prav HP tisti, ki je pred leti »reklamiral« kartuše z vgrajenimi glavami. Takrat so bili edini med velikimi proizvajalci, ki so vztrajali na tovrstnih sistemih. V današnjem času pa HP priznava prednosti ločenih kartuš - cena natisnjene strani je namreč krepko višja od naprav z ločenimi kartušami, saj poleg črnila vsakič kupujemo tudi glave.

Ker tovrsten sistem danes uporabljajo nekateri najcenejši tiskalniki, se zanje najde veliko sistemov za ponovno polnjenje s črnilom. Na delavnicah je bilo prikazano, kako s ponovnim polnjenjem, ki ga ponavadi izvedemo z iglo, predremo tanek film, ki skrbi da se kartuša ne izsuši, obenem pa prepušča dovolj zraka, ki ga kartuša potrebuje, da nadomesti izgubljeni volumen črnila ob tiskanju. V kartuši se nahaja tudi filter, ki je namenjen enkratni uporabi. S ponovnim polnjenjem pa od njega zahtevamo, da opravi več dela, kakor je zmožen.

Nekatere demonstracije primerjav med originalnimi črnili in cenejšimi alternativami, ki smo jih bili deležni, so pokazale ogromne razlike. Tako je fotografija natisnjena s cenejšim črnilom, ki je bila izpostavljena ekvivalentu dvanajstih ur dnevne svetlobe za 80 let, skoraj popolnoma zbledela, medtem ko je enaka fotografija natisnjena z originalnim črnilom skoraj nespremenjena. Glede na to, da je šlo za predstavitev s strani HP, smo takšne razlike pričakovali, nenazadnje tiskalniški del tega podjetja živi bolj od prodaje črnil kot samih tiskalnikov. V realnem svetu so razlike seveda res opazne, vendar ne tako potencirane. Kdo recimo hrani fotografije pri dnevni svetlobi? Res pa je, da s ponovnim polnjenjem sprejemamo visoko verjetnost, da bo kakovost tiska trpela. Če že ne drugega bo izpis drugačen, saj je sestava črnila drugačna. Če hočemo konsistenčnost pri tisku, je najbolje ostati pri originalnih črnilih. Če pa nam slednje ni dovolj pomembno, se bomo odločali glede na ceno, kjer sistemi za ponovno polnjenje daleč vodijo.

Kako smo združljive kartuše pred časom ocenili pri Monitorju, si lahko preberete tukaj:

http://www.monitor.si/clanek/se-original-splaca/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji