• Konec za Sony Ericsson

    Ljubitelji Ericssonovih telefonov ste lahko brez skrbi, konec iz naslova pomeni le zaključek zgodbe o prevzemu, ki se je začel z združitvijo pred desetimi leti. Govorice so se izkazale za resnične in Sony bo v celoti prevzel podjetje Sony Ericsson. Zanj bo plačal dobro milijardo evrov. Za korak so se Japonci odločili predvsem zaradi popolne kontrole nad izdelki, saj nameravajo povsem opustiti nižji cenovni razred in se osredotočiti na pametne telefone. Izboljšati nameravajo povezljivost z ostalimi napravami iz svojega repertoarja (tablice, prenosniki, konzole, televizorji, ipd.) ter nadgraditi storitve, kakršno je omrežje Playstation. Splošno mnenje glede dotične poslovne poteze je pozitivno. Če je bila pred desetimi leti združitev videti smiselna, je v današnji krizi, hudi konkurenci in slabših rezultatih podjetja japonski prevzem logičen. Posel naj bi bil končan v začetku leta 2012.

    Objavljeno: 28.10.2011
  • Galaxy S III bo varčnejši

    Leto 2012 bo pripadalo podjetju Samsung. Korejci bodo za uresničitev trditve iz rokava povlekli kar nekaj adutov. Kljub govoricam o razvoju štirijedrnega procesorja s hitrostjo 2.0GHz, se bodo razvijalci pri izdelavi srca za veliko Trojko raje zatekli k tako imenovanemu big.LITTLE processing. Galaxy S III naj bi imel v sebi najnovejši ARM procesor, ki bo pri manjši porabi energije vseeno dosegel večjo zmogljivost. Z idealno kombinacijo sodelovanja visoko zmogljivih jeder z varčnejšimi bi Samsung lahko dosegel, da bi baterija modela Galaxy S III zdržala kar za 70 odstotkov dlje kot pri prejšnji generaciji dotičnega supertelefona. Seveda je vse navedeno le špekulacija, katere resnico bosta potrdila le čas in naše potrpljenje.

    Objavljeno: 28.10.2011
  • Iphone 4S že v Sloveniji

    Ob osmi uri so v treh Simobilovih centrih začeli s prodajo novega Applovega telefona. Presenečenje zaradi hitrosti priznavanja Slovenije s strani Kalifornijcev je skazilo dejstvo, da je telefon na voljo le v črni izvedenki s 16GB shrambe. Da smo lahko še bolj razočarani, je dobavljena količina bolj mizerna od pričakovane, zato bo iPhone 4S sprva na voljo le v treh poslovalnicah zelenega mobilnega operaterja, in sicer v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Prodajna akcija je enaka predhodni, zato se lahko dičimo z novim lepotcem že za en sam evro. Anekse k pogodbam in rezervacije za drugi val zbirajo širom Slovenije.

    Objavljeno: 28.10.2011
  • Američani brez piratskih strani?

    Predstavniški dom, del ameriškega Kongresa, je na glasovanje sprejel predlog, s katerim želijo Američanom preprečiti dostop do piratskih spletnih strani. To naj bi storili s prepovedjo razvozlavanja dotičnih DNS zapisov, ki bi jo morali upoštevati vsi internetni ponudniki na ameriških tleh. Seveda se takšnemu pristopu znalci enostavno izognejo z uporabo najrazličnejših trikov, a tokratni predlog želi zaustaviti tudi tovrstne iznajdljivce. Prepovedati želijo distribucijo programskih rešitev, ki omogočijo preskakovanje njihovih ovir, ter preprečiti objavo pravih IP številk spornih strani, s katerimi bi uporabniki zlahka dostopali do spornih vsebin. Oboje bi po sprejetju predloga postalo kaznivo dejanje. Veleumi bodo o predlogu odločali 16. novembra.

    Objavljeno: 27.10.2011
  • Nov zavihek brskalnika Chrome

    Google Chrome, trenutno v različici s številko 15, je dobil prenovljeni zavihek z imenom New Tab (ali Nov Zavihek, če imamo brskalnik nastavljen na slovenščino). Sprememba je opazna takoj, saj sistem bolje ločuje med pogosto obiskanimi stranmi ter nameščenimi aplikacijami. Urejevanje je podobno delu na mobilnih napravah. Preprosto je dodajanje novih podstrani, s katerimi zlahka razvrstimo nameščene pripomočke v okvir njihovega delovanja, na primer ločimo igre od programov. Za odstranjevanje posamezne aplikacije je dovolj, če jo povlečemo v spodnji desni kot, kjer nas pričaka gumb Odstrani iz programa Chrome. Novost pri delu z zavihki je na voljo vsem uporabnikom zadnje stabilne različice Googlovega brskalnika.

    Objavljeno: 27.10.2011
  • Gesta za odklepanje telefona je Applova

    Poteg s prsti preko zaslona, občutljivega za dotik je zaščiten s patentom. Apple je zahtevo po dodelitvi patenta vložil že poleti 2009 in mu bo sedaj, ko se na vseh frontah bori s konkurenco, odobritev še kako prav prišla. Podobne geste za odklepanja zaslona so vgrajene tako v telefone in tablice z Androidom kot v naprave z operacijskim sistemom Windows Phone. Že pokojni Jobs je trdil, da mu je konkurenca pokradla ideje, nakar so mu pritrdili na ameriškem patentnem uradu. Žal patentna vojskovanja običajno niso v korist končnega uporabnika in bojimo se, da se bo tako izkazalo tudi v dotičnem primeru.

    Objavljeno: 27.10.2011
  • Nokia se vrača

    Lumia je ciganska narečna beseda, ki v španščini označuje dekle, ki se prodaja za denar. Za denar bo Nokia nudila tudi istoimenska telefona, za katera pravijo, da sta prvi pravi napravi z operacijskim sistemom Windows Phone. Na Nokia World 2011 so najbolj izpostavili paradnega konja, ki nosi številko 800. Lumia z enako obliko, kot priljubljeni model N9, in 3,7 palčnim AMOLED zaslonom bo za fasado skrivala Qualcommov procesor s taktom 1,4GHz, 512MB RAMa, 16GB prostora za hrambo podatkov ter najnovejši operacijski sistem Mango. Za nameček bodo kupci deležni še parcele na Microsoftovem oblaku SkyDrive v velikosti 25GB. Ostale pritikline vključno s kamero zmožno fotografiranja v 8MP ter snemanja v 720p bodo podobne tistim iz Nokie N9. Na večjih evropskih tržiščih jo bodo po ceni 420 evrov začeli prodajati že na začetku novembra.

    Objavljeno: 27.10.2011
  • Monitorjeva misija nemogoče

    Pri Monitorju vsaki mesec posnamemo kratko oddajo, kjer predstavimo par tehnoloških novosti, ki se znajdejo v naši reviji. Tokrat nas je šef poslal na misijo odkriti novo tablično napravo. Od helikopterjev pa do super-tele objektivov, uporabili smo vsa potrebna sredstva.

    Objavljeno: 26.10.2011
  • Čudežni Galaxy Note

    Težko pričakovani umotvor izpod korejskih prstov podjetja Samsung je na Nizozemskem že naprodaj. Galaxy Note, križanec med tablico in telefonom, v Skandinaviji nosi ceno 597 evrov. Britanci ga bodo ugledali na dan mrtvih, medtem ko bodo druge države zgledu sledile v kratkem. Slednje je najbrž odvisno od spočetih sodnih sporov. Kakorkoli, naš uvoznik obljublja, da se bo naprava z vmesnikom v slovenščini tudi pri nas pojavila v novembru. Da bi do takrat lažje počakali, si lahko 5,3 palčni Super AMOLED zaslon ogledamo v novem reklamnem spotu, kjer ustvarjalci opevajo predvsem ustvarjalne zmožnosti mešanca. S pomočjo priloženega pisala bo Note omogočal enostavno manipulacijo s fotografijami, med katerimi je tudi risanje in izdelovanje kolažev. Ostale podrobnosti so na voljo v priloženih povezavah.

    Objavljeno: 26.10.2011
  • Android pred iOS

    Prvič se je zgodilo, da je število prenesenih aplikacij za Androida preseglo konkurenco z logotipom jabolka. Po objavi številk iz drugega četrtletja letošnjega leta je jasno, da je povečana prodaja naprav z Googlovim operacijskim sistemom prispevala k večji potrošnji na področju programske opreme. V juniju so uporabniki Androida prehiteli nasprotni tabor kar za trinajst odstotkov. Če je včasih veljalo, da se razvijalci lažje odločajo za platformo iOS, zaradi bolj razvezanega mošnjička njenih uporabnikov, kmalu ne bo več tako. Tudi sicer se je zanimanje za mobilne programčke (ang. apps) drastično povečalo. Lanskih devet bomo uporabniki do konca leta povečali za dvajset milijard različnih prenosov po celem svetu.

    Objavljeno: 26.10.2011
  • Kompliciranje dotika

    Podjetje TapSense je razvilo tehnologijo, ki razpozna več načinov dotika. S pomočjo njihovega znanja bo naprava, občutljiva za dotik vedela, s katerim delom prsta smo se dotaknili njenega zaslona. Slednje naj bi razvijalcem odprlo obilo novih možnosti. Malce skeptični smo le glede tehnologije povezane z idejo, saj dotika ne prepozna zaslon, ampak vgrajeni mikrofon, ki po zvoku odkrije ali se je zaslona dotaknil noht, blazinica, konica ali členek prsta. Testna implementacija, trdijo pri TapSense, je zelo natančna (<95%), vendar bodo morali za komercialno izvedbo preskočiti še nekaj visokih ovir. Najprej nam na pamet pade raznolikost naprav na trgu, ki mikrofona še zdaleč nimajo vedno na istem mestu.

    Objavljeno: 26.10.2011
  • Nova številka revije Monitor

    Jesensko obarvana številka revije Monitor je od danes že na prodajnih policah. Razpisali smo se o fotografiranju in sicer smo preizkusili smo množico programov za fotografiranje s pametnimi telefoni iPhone ter Android. Hkrati smo si ogledali neoriginalno programsko opremo, ki doda kar nekaj možnosti Canonovim in Panasonicovim zmogljivejšim aparatom.

    Objavljeno: 25.10.2011
  • Kamera za aktivne

    Podjetje GoPro, znano po kamerah za aktivne uporabnike, je predstavilo novo različico modela HD Hero. (Ne)Navdihnjeno imenovani HD Hero 2 ima precej izboljšano optiko, ki omogoča snemanje širokega formata 1080p (16:9) pod 170 stopinjskim kotom. Ker je v vsakem pogledu dvakrat boljši od predhodnika, tako zatrjuje proizvajalec, ni čudno, da zna Hero 2 hitro fotografirati. Znotraj ene sekunde lahko zajame do deset 11MP fotografij, ki jih enako kot ostalo posneto vsebino delimo s pomočjo številnih vgrajenih možnosti. Kamera ima mini-HDMI vrata, kompozitni izhod ter omogoča uporabo USB kabla ali SD kartice. Letošnjo zimo bo s prihodom dodatka Wi-fi Remote in priključkom Wi-fi BacPac kamero mogoče nadzirati tudi z mobilnim telefonom, tabličnimi in osebnimi računalniki, hkrati pa bo mogoč brezžični prenos slike v živo. Uporabniški vmesnik je bil deležen izboljšave z veliko začetnico. Namesto nerazumljivih kod (npr. R5 za način 1080p s hitrostjo 30fps), se uporabnik s kamero sporazumeva v običajnem jeziku (npr. 1080-30 za že omenjeni način 1080p s hitrostjo 30fps). Cena ostaja na meji tristo petdesetih evrov, izbiramo pa lahko med tremi različnimi konfiguracijami. Motoristična, deskarska ter pohodniška različica se med sabo razlikujejo predvsem po dodani opremi.

    Objavljeno: 25.10.2011
  • Oracle nakupuje

    Oracle je objavil namero, da bo v bližnji prihodnosti prevzel podjetje RightNow Technologies, ki je znano predvsem po programski opremi za upravljanje s strankami. Njihove storitve so strežniške narave in delujejo izključno v oblaku. Prav slednje je bržkone poglavitni razlog za 1,43 milijarde dolarjev vreden nakup, saj Oraclu manjka uglednih poslov, povezanih z oblačnimi storitvami. Kalifornijsko podjetje je na dotično področje vstopilo precej pozno in sedaj s polno močjo skuša nadoknaditi zamujeno. Nakup vodilnega CRMja v oblaku bo tako prispeval ogromno k rešitvi Oracle Public Cloud, zbirki najboljših, med sabo povezanih storitev, v katero velikani poslovnega sveta polagajo precej upov.

    Objavljeno: 25.10.2011
  • Kindle Format 8

    KF8 je nova oblika elektronskih knjig, ki jo Amazon kani udejanjiti sočasno s prihodom branika Kindle Fire. Nov knjižni format bo zamenjal obstoječega Mobi 7 in uporabniku omogočil ogled vsebin s podporo HTMLju 5 in CSSju 3. Več kot 150 oblikovnih izboljšav bo poskrbelo, da bodo knjige na elektronskih bralnikih videti še privlačneje. Nova oblika bo postopno uvedena tudi na bralnike z elektronskim črnilom. Zadnji Kindli tako ne bodo prikrajšani za novosti, čeprav bodo obdržali združljivost za nazaj. Že kupljene knjige bodo v nov format pretvorili na Amazonu in uporabniku prihranili tovrstne skrbi.

    Objavljeno: 24.10.2011
  • Jobsova televizija

    Izšla je težko pričakovana uradna biografija Steva Jobsa. V njej je nedavno umrli inovator izdal marsikatero skrivnost. Med drugim je v enem izmed pogovorov z avtorjem knjige, Walterjem Isaacsonom, obžaloval začetno oklevanje pri zdravljenju raka na prostati in obljubil, da se bo proti Androidu boril do konca svojega življenja, četudi bi zato zapravil poslednji cent, ki ga ima. Posnemanje iOSa s strani Googla pa ni edina stvar, ki mu je šla v nos. Televizijo, osrednjo tehnološko napravo sodobnega doma, je primerjal z okostnjakom. Bojda je dolgo mozgal, kako bi predrugačil dotično področje in ustvaril povsem svežo napravo, ki bi bila enostavna za uporabo in brezšivno povezana z vsako poro posameznikovega življenja. Potrdil je, da mu je to tudi uspelo. V tem trenutku nekje na daljnem vzhodu bržkone marljivo sestavljajo še zadnjo Jobsovo revolucionarno napravo, ki bo za vedno spremenila slehernikovo dnevno sobo.

    Objavljeno: 24.10.2011
  • Pomanjkanje diskov

    Tajsko so prizadele največje poplave v zadnjih petdesetih letih. Posledično so ohromljene dobavne verige številnih računalniških podjetij, zato analitiki v prihodnjih tednih pričakujejo pomanjkanje trdih diskov na tržišču. Novico sta potrdila tako John Coyne iz Western Digitala kot Tim Cook iz podjetja Apple. Če v bližnji prihodnosti potrebujete kakšen disk, je sedaj pravi trenutek za nakup.

    Objavljeno: 24.10.2011
  • OCZ prvi z 1 TB enoto SSD

    Podjetje OCZ je predstavil novo družino pomnilniških enot SSD velikosti 2,5 palcev z imenom Ocatne, ki med drugim vsebuje tudi model z zmogljivostjo 1 TB. Medtem, ko so dosedanje enote SSD tovrstne velikosti bile namenjene samo za posebne namene, je nova enota namenjena široki rabi, prenosnim in namiznim računalnikom. Pomnilniška enota temelji na krmilniku Indilinx Everest in podpira vmesnike SATA 3.0 in SATA 2.0. V prvem primeru dosega hitrosti prenosa kar 560 MB/s in zmogljivosti 45.000 IOPS. V različici Octane-S2 z vmesnikom SATA 2.0 je hitrost prenosa 275 MB/s, zmore pa 30.000 IOPS. S tehnologijo za zmanjševanje latence so omogočili povprečni čas za dostop do branja 0,06 s, pri pisanju pa je to 0,09 s. Enote Octane bodo v prodaji že novembra in sicer v različicah z velikostmi 128 GB, 256 GB, 512 GB in 1 TB. Cene bodo sporočili ob začetku prodaje.

    Objavljeno: 23.10.2011
  • Asus Transformer Prime in Nvidia Tegra 3

    Asus je na konferenci AsiaD v Hong Kongu presenetil javnosti in javno prikazal novo različico tabličnega računalnika Transformer Prime, ki ga lahko s priklopno tipkovnico spremenimo v prenosnik. Najpomembnejša novost je procesor in sistemski nabor Nvida Tegra 3, ki prvič v to kategorijo izdelkov prinaša procesor s štirimi jedri (delno ime je Kal-El). Znano je tudi, da bo novi Transformer Prime še tanjši in bo debel le 8,3 mm. Imel bo vmesnike USB in HDMI, ostale tehnične podatke pa so za zdaj zamolčali. Po vseh verjetnosti bo nova Asusova tablica na voljo z operacijskim sistemom Android 4.0, prirejen za tablične računalnike, čeprav še ni znano, ali bo to že takoj na začetku. Novinec naj bi bil v prodaji že pred koncem letošnjega leta.

    Objavljeno: 23.10.2011
  • Nova preobleka za Gmail

    Googlu je na YouTube "ušel" video posnetek, ki razkriva novo podobo priljubljenega spletnega odjemalca za elektronsko pošto Gmail. V naslednjih tednih naj bi novosti postopoma prišle v rabo, prinašajo pa precej bolj čist in preglednejši uporabniški vmesnik, ki smo ga že videli pri zadnji prenovi spletnih aplikacij Docs, Spreadsheets in Presentations. Vmesnik je po eni strani minimalističen, po drugi pa izdatno uporablja sodobne grafične elemente in barvne oznake. Vsebina se zdaj tudi lepo prilagaja različnim velikostim okna, uporabniki pa lahko celo izbirajo načine prikaza.

    Objavljeno: 22.10.2011
  • Microsoft kljub vsemu rekordno

    Microsoft morda ne žanje toliko javne pozornosti, kot v preteklih letih, vendar se to v resnici ne odraža na poslovnih rezultatih. Svoje zadnje poslovno četrtletje so vnovič zaključili z novim rekordom in zabeležili prihodke v višini 17,37 milijard dolarjev, 7% več kot v letu 2010. Čisti dobiček je znašal 5,74 milijard dolarjev, 6% bolje ko lani, za 10% pa se je povečal zaslužek na delnico.

    Objavljeno: 22.10.2011
  • Canon EOS-1D X

    Canon je predstavil nov profesionalni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat EOS-1D X, ki še izboljšuje kombinacijo hitrosti, ločljivosti in kakovosti slike, povrh vsega pa je tudi zelo kakovosten snemalnik video posnetkov v polni ločljivosti HD. Primeren je tako za fotografijo v studiu, kot na športnem igrišču ali kjerkoli vmes, umešča pa se ena vrh ponudbe Canonovih fotoaparatov DSRL, kjer bo nadomestil dosedanje modele EOS-1D Mark IV in EOS-1DS Mark III.

    Objavljeno: 21.10.2011
  • Google prenavlja predstavitve

    Po zadnji prenovi spletne pisarne Google Docs, so bili avtorji nekako dolžniki, saj tedaj spletni urejevalnik predstavitev ni bil spremenjen. Čakanja je konec, saj je Google najavil nove lastnosti in omogočil praktični predogled nove različice storitve Presenetations, ki vsebuje več kot 50 novosti. Med največjimi so nove možnosti za skupinsko pripravo predstavitev, kjer je nazorno z barvami označeno, kdo dela na kateri strani predstavitve, obenem pa je mogoče spremljati zgodovino revizij in kramljati z drugimi sodelujočimi.

    Objavljeno: 21.10.2011
  • Lytro - revolucija med fotoaparati

    Mlado podjetje Lytro iz silicijeve doline je predstavilo istoimenski digitalni fotoaparat, ki pa se v delovanju močno razlikuje od tega, kar danes zmorejo konkurenti. Posebnost aparatov Lytro je, da ne potrebujejo ostrenja slike, saj zajemajo celoten svetlobni tok. Tehnologija se imenuje Light-Field Photography, v praksi pa to pomeni, da fotoaparat zajema vse potrebne informacije, s katerimi lahko kasneje kar v programski opremi na računalniku izberemo fokusno točko, na kar program izbere potrebne podatke in rekonstruira sliko z želenimi informacijami.

    Objavljeno: 20.10.2011
  • Iz našega arhiva: fotografirajmo s telefonom

    Obeta se lep konec tedna. Le kaj bi vzeli s sabo. Žepni fotoaparat je obvezen, saj bomo le z njim lahko posneli fotografije pokrajine, dokumentirali naš pohod in se hkrati zabavali ob spakovanju pred objektivom. Toda kakšen dodatni objektiv ne bi škodil. Zrcalno refleksni fotoaparat ni namenjen ždenju doma. Video kamero je tudi škoda pozabiti. Gibljive slike povedo več. In ne bo nam treba razlagati, kako glasno buči mogočen slap. Za pravočasno objavo dosežkov v družabnih omrežjih pa je treba vzeti še prenosni telefon. Pa se moramo res vedno znova preleviti v šerpo?

    Objavljeno: 20.10.2011
  • Televizija UHDTV dobiva podporo

    Proizvajalci zabavne elektronike že dalj časa eksperimentirajo z zasloni in spremnimi podsistemi, ki nudijo bistveno višjo ločljivost, kot današnji standardi HDTV. Te iniciative pa so dobile nedavno še večji zagon s formiranjem ekspertne skupine znotraj organizacije ITU (ITU-R Study Group 6), ki bo v prihodnjih letih definirala in sprejela niz tehničnih lastnosti za skupni svetovni standard.

    Objavljeno: 20.10.2011
  • Apple slabše od pričakovanj?

    No, pa se je zgodilo. Po številnih četrtletjih, ko je Apple podiral rekord za rekordom, so svoje zadnje poslovno četrtletje končali z rezultati, ki so slabši od pričakovanj finančnih analitikov. Toda, ta "spodrsljaj" je potrebno jemati z dobršno mero rezerve, saj so pri Applu kljub vsemu zopet močno povečali prodajo. Če bi take "spodrsljaje" delala slovenska podjetja, danes nikomur ne bi bilo nič hudega.

    Objavljeno: 20.10.2011
  • Evropa proti Facebooku

    Avstrijski študent Max Schrems je pred časom iz radovednosti od spletne strani Facebook zaprosil za vse podatke, ki so jih imeli o njem. Kljub trditvam spletišča, da si lahko vse ogleda na svojem profilu, je kasneje dobil CD iz Kalifornije, na katerem je bilo za 1200 strani podatkov, ki so jih pri Facebooku zbrali v treh letih, kolikor je uporabljal omenjeno stran. Max je proti spletni strani sprožil raziskavo pri Irskem komisarju za zaščito podatkov - tam ima namreč Facebook svoj evropski sedež. Več o tem pa v videju spodaj (podnapise lahko vklopimo s izbiro ikone 'cc').

    Objavljeno: 19.10.2011
  • Na BlackBerry prihaja nov OS - BBX

    Podjetje RIM (Research In Motion) je na razvojni konferenci najavilo in prikazalo nov operacijski sistem za pametne telefone BlackBerry, ki bo nosil ime BBX. Novost je kombinacija dosedanjih operacijskih sistemov BlackBerry 6 in 7 ter sistema QNX, ki je sicer osnova tudi za prvo generacijo tablic PlayBook. Čeprav predstavniki podjetja tega niso potrdili, bo najbrž BBX uporabljen tako v naslednji različici tablice, kot v prihodnjih pametnih telefonih.

    Objavljeno: 19.10.2011
  • Motorola Droid Razr in Motoactv

    Motorola je na posebnem dogodku predstavil nov najzmogljivejši mobilni telefon Dorid Razr, presenečenje pa je mala zapestna napravica Motoactv, ki jo bodo veseli predvsem športniki. Droid RAZR združuje doslej dve nasprotujoči lastnosti - po eni strani nudi največjo zmogljivost med Motorolinimi telefoni, hkrati pa je tudi najtanjši. Inženirjem je uspel podvig, da so celoto zapakirali v ohišje debelo komaj 7,1 mm. Zaradi tega so uporabili ojačitve ogrodja s kevlarjem, steklo zaslona pa je prav tako posebej ojačeno in skrbi za strukturno trdnost celote. Droid Razr je povrh vsega premazan s posebnim premazom iz nano delcev, ki odrivajo vodo.

    Objavljeno: 19.10.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji