• Android 4.0 in Samsung Galaxy Nexus

    Google je na dogodku s partnerskim podjetjem Samsung predstavil novo različico operacijskega sistema Andoroid 4.0 in hkrati prvi telefon združljiv z novostjo, Samsungov Galaxy Nexus. Z novim operacijskim sistemom, znanim tudi pod delovnim imenom Ice Cream Sandwitch, je Google optimiziral skoraj vse vidike rabe operacijskega sistema, hkrati pa uvedel nekatere inovativne funkcionalnosti.

    Objavljeno: 19.10.2011
  • AMIS predstavil novo različico televizije 3.0

    Mariborski ponudnik interneta AMIS je danes v Kristalni palači v ljubljanskem BTCju predstavil nadgradnjo svoje spletne televizije. AMIS je sicer bil zadnji med ponudniki interneta, ki je ponudil tudi internetno televizijo, vendar je z inovativnostjo in spretno promocijo v štirih letih dosegel že 8,7 odstotni tržni delež na trgu internetne televizije (oziroma 3,6 odstotni tržni delež na celotnem trgu televizije).

    Objavljeno: 18.10.2011
  • Galaxy S s 30 milijoni in iPhone 4S s 4 milijoni primerkov

    Proizvajalci telefonov se pogosto pohvalijo s prodajnimi številkami, kar naj bi pričalo o priljubljenosti posameznih modelov. Samsung je tako doslej prodal že več kot 30 milijonov primerkov telefonov Galaxy S in naslednika Galaxy S II, s čimer je brez dvoma najbolj priljubljen mobilni telefon z operacijskim sistemom Google Android. Še posebej uspešen je Galaxy S II, pri katerem so zabeležili prodajo treh milijonov v zgolj 55 dneh, konec septembra pa so presegli kvoto 10 milijonov.

    Objavljeno: 18.10.2011
  • Microsoft povsod vidi dotik

    Microsoftov razvojni oddelek MS Research je prikazal delujoč prototip naprave, ki domala poljubno površino spremeni v uporabniški vmesnik z večkratnim dotikom. V ozadju je posebna kombinacija projektorja in video kamere, ki sinhronizirano predvajata in zajemata posnetke, kretnje na projicirani površini pa spremenita v ukaze za računalniki sistem. V prototipu so uporabili miniaturni projektor na osnovi laserskega prikaza, video kamera, ki jo je prispevalo podjetje PrimeSense pa zna določiti tudi globino oziroma oddaljenost projicirane slike, podobno kot to počne Microsoftov Kinect za igralne konzole Xbox 360. Obe napravi sta dovolj majhni, da jih lahko uporabnik prenaša na rami, najbrž pa bi lahko oboje v produkcijski različici še bolj miniaturizirali. Microsoft je s tem želel predvsem promovirati uporabo računalnikov na dotik in izkoristiti priložnostne površine za krmiljenje uporabniškega vmesnika.

    Objavljeno: 18.10.2011
  • LibreOffice gre v splet

    Organizacija The Document Foundation je na razvojni konferenci prikazala prvo razvojno različico pisarniškega paketa LibreOffice Online, ki je v osnovi spletna aplikacija. Prototip temelji na ogrodju GTK+, vmesniku Canvas in protokolu WebSocker za hitro komunikacijo med strežnikom in odjemalcem. S tem korakom želijo avtorji programa ponuditi storitev, ki je bolj primerna za rabo na današnjih različnih platformah. Razvoj na tej različici se je šele začel in po predvidevanjih ne bo zaključen pred koncem leta 2012 ali v začetku 2013. Vzporedno s tem druga razvojna skupina začenja s prenosom pisarniškega paketa na tablice z operacijskimi sistemi Android in Apple iOS, ambicijo pa imajo, da bodo kasneje naredili tudi različice za pametne telefone. Delo na uporabniškem vmesniku morajo šele začeti, tako da bo ta projekt trajal še dlje kot osnovna spletna različica.

    Objavljeno: 18.10.2011
  • Drugi poizkus za Google TV

    Google pospešeno pripravlja drugo generacijo platforme za interaktivno televizijo Google TV 2.0, ki bo skušala kupce pridobiti z lastnostmi iz različice Androida za tablične računalnike. Za razliko od drugih izdelkov in storitev tega proizvajalca, prva generacija Google TV ni bila preveč uspešen projekt, prej obratno. Toda Google kot kaže ni obupal in za novo različico pripravlja cel kup pomembnih novosti.

    Objavljeno: 17.10.2011
  • Novi pomnilniki na obzorju

    Današnji pomnilniki DDR3 RAM in Flash RAM bodo v prihodnje dobili nove tekmece. Samsung in Micron tako vodita konzorcij okoli novega tipa pomnilnikov imenovanega Hybrid Memory Cube (HMC), ki obljublja večjo zmogljivost in bistveno manjšo porabo energije. Tehnične podrobnosti in specifikacija so šele v nastajanju, temeljijo pa na uporabi več slojev pomnilniških celic z novo tehniko TSV. Raziskovalci navajajo, da bodo novi pomnilniki HMC nudili okoli 15-krat večjo zmogljivost v primerjavi z današnjimi pomnilniki DDR3 in hkrati do sedemkrat večjo energijsko učinkovitost. Demonstracijo tehnologije je pred kakim mesecem prikazal Intel, ko je prototip pomnilnika HMC uporabil v kombinaciji s procesorjem, ki ju je napajala sončna energija. Specifikacija bo nared naslednje leto, množična proizvodnja pa ne pred letom 2015.

    Objavljeno: 17.10.2011
  • Androidni programi v okolju Windows 7

    Mobilni operacijski sistem Google Android je znan po tem, da je razmeroma dobro prenosljiv na različne strojne platforme. Zato najbrž ne preseneča, da so razvijalci pomislili tudi na to, da bi programe napisane za Android poganjali kar na računalnikih z okoljem Windows. Podjetje BlueStacks je objavilo prvo razvojno različico orodja BlueStacks App Playerja, ki omogoča izvajanje programov za Andorid v Oknih in sicer brez uporabe navideznih strojev, nameščanja programskih knjižnic SDK ali modifikacij originalnih programov.

    Objavljeno: 17.10.2011
  • Adobe pripravlja čudežno ostrenje slik

    Zamegljene in neostre slike so od vselej eden največjih problemov pri digitalni fotografiji. Posnetek, ki smo ga naredili, pač ni bil pravilno fokusiran in naknadno je mogoče le malo popraviti z računalniškimi programi. Toda Adobe namerava to v prihodnji različici Photoshopa bistveno spremeniti. Na konferenci Adobe Max 2011 so predstavili prototip algoritma, ki je med udeleženci požel neizmerno navdušenje. Iz povsem zamegljenih slik so namreč uspeli narediti skoraj docela ostre posnetke, kot da bi šlo za čudežen trik. V ozadju pa je nov algoritem, ki skuša ugotoviti smer gibanja fotoaparata pri zajemu fotografije in na podlagi te informacije skuša popraviti posnetek.

    Objavljeno: 16.10.2011
  • 3D Vision, drugi poizkus

    Nvidia je predstavila drugo generacijo izdelka 3D Vision, ki obljublja skoraj dvakrat bolj svetlo sliko v 3D tehniki, kot pri prvi generaciji tehnologije. Zmanjšan pretok svetlobe je sicer posledica hitrega preklapljanja oziroma zatemnjevanja leč med levim in desnim očesom, kar pa je moteče in ovira pogled na druge stvari v prostoru, na primer na tipkovnico.

    Objavljeno: 16.10.2011
  • Slovo avtorja jezika C

    V sedemdesetem letu je ugasnilo življenje Dennisa Ritchija, ki med leti 1969 in 1973 v tedanji družbi Bell Telephone Laboratories razvil programski jezik C, nedvomno enega izmed temeljev sodobnega računalništva. Ritchie je skupaj z Brianom Kernighamom tudi avtor knjige "The C Programming Language", ki je dolga leta predstavljala glavno referenco za cele generacije programerjev. Za svoje delo na programskem jeziku C in operacijskem sistemu Unix je leta 1999 prejel državno medaljo za tehnologijo od tedanjega predsednika Billa Clintona.

    Objavljeno: 15.10.2011
  • Google Maps podpira 3D prikaz

    Google je omogočil nov način prikazovanja zemljevidov v spletnem brskalniku, ki prvič omogoča tudi prikaz zgradb v treh dimenzijah. Google Maps je dobil novo opcijo imenovano MapsGL, ki uporablja spletni standard WebGL za prikazovanje 3D grafike. S tem korakom so se pri Googlu približali v spletnem brskalniku temu, kar so doslej omogočili s samostojnim programom Google Earth. S takim tempom je povsem mogoče, da bi Maps nekega dne v celoti zamenjal program Zemlja (Earth). WebGL je spletni standard, ki ga podpiraj vseh pet vodilnih brskalnikov in to na različnih platformah, kot je recimo Android, ob tem pa izkorišča grafične zmogljivost lokalne grafične kartice za senčenje in prikaz 3D slike.

    Objavljeno: 15.10.2011
  • Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Družba Canonical ima pripravljeno novo različico distribucije Linuxa, ki nosi oznako 11.10 oziroma bolj priljubljeno, ime Oneiric Ocelot. Nova različica prinaša še bolj dodelan uporabniški vmesnik Unity, ki prinaša prenovljeni Launcher ter številne novosti za hitrejše delo, iskanje podatkov in nameščanje programov. Med pomembnimi novostmi je nov sistem preklapljanja med več programi (alt+tab), ki programe "pomanjša", kot bi jih gledali z lupo, s tem pa omogoča hiter preklo med več namizji. Zelo veliko izboljšavo je doživel vgrajeni iskalnik (slovensko imenovan leče), ki lahko hitro poišče dokumente, programe in večpredstavno gradivo na računalniku. Uporabniški vmesnik se tako vse bolj približuje temu, kar sicer srečamo na tabličnih računalnikih, kar daje slutiti, da tablice z Ubuntujem morda niso več tako daleč. Zelo dobra novica za Slovenijo je, da je Ubuntu prvič v celoti preveden v slovenščino, vključno s programi, ki so privzeto nameščeni v Ubuntu.

    Objavljeno: 15.10.2011
  • USB ključ za iPhone in iPad

    Iz Tajvana prihaja prvi pomnilniški ključek, ki ga lahko uporabimo tako z osebnimi računalniki, kot Applovimi mobilnimi napravami iPhone in iPad. PhotoFast i-FlashDrive je posebnež v temu, da ima dva tipa priključkov - na enem koncu standardni priključek USB, na drugem pa Applov 30-nožični priključek za naprave z iOS. Medtem, ko je delovanje na strani osebnega računalnika samoumevno (uporabljamo ga kot katerikoli ključek USB), na Applovih mobilnih napravah deluje v kombinaciji z brezplačnim namenskim programom, ki ga naložimo iz trgovine AppStore.

    Objavljeno: 14.10.2011
  • Google za tretjino povečal prihodke

    Google je objavil poslovno poročilo za svoje tretje četrtletje, iz katerega je razvidno, da so uspeli prihodke povečati kar za tretjino in za las zgrešili mejo 10 milijard dolarjev (natančneje 9,72 milijard). Čisti dobiček se je povečal iz 2,17 na 2,73 milijarde dolarjev. Iz podatkov je razvidno, da z lastnimi spletnimi storitvami ustvarijo 69% prihodkov, le 27% pa prihaja iz oglaševanja na partnerskih straneh (AdSense). Google je še povečal mednarodno prisotnost in zdaj 55% prihodkov ustvari izven ZDA.

    Objavljeno: 14.10.2011
  • Nezadovoljstvo z iPhonom 4s

    Med tem, ko Apple v javnost pošilja podatke o rekordnem številu prednaročil za novi iPhone 4s, raziskave mnenja dosedanjih uporabnikov kažejo nekoliko drugačno sliko. Družba Retrovo je tako opravila raziskavo med 1.300 dosedanjimi uporabniki pametnih telefonov, ki je pokazala, da je 29% vprašanih razočaranih nad tem kar je najavil Apple. Še bolj zanimivo je, da je kar 47% dosedanjih uporabnikov iPhone 4 razočaranih nad novo različico 4s, kar najbrž pomeni, da bodo ostali kar s sedanjim modelom.

    Objavljeno: 14.10.2011
  • Sony objavlja preventivni pregled 1,6 milijona televizorjev

    Sony se je odločil vpoklicati okoli 1,6 milijona televizorjev, pri katerih sumijo na napako v elektroniki, ki lahko povzroči topljenje delov ali celo vžig. Odločitev za preventivni pregled temelji na enajstih prijavah napak na Japonskem, vendar bodo pri Sonyu vpoklicali osem različnih modelov, prodanih pretežno v letih 2007 in 2008 po celem svetu, tudi v Sloveniji. Sodeč po tiskovnem sporočilu gre za modele KDL-40D3400, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3660, KDL-40V3000, KDL-40W3000, KDL-40X3000 in KDL-40X3500.

    Objavljeno: 13.10.2011
  • Apple iOS in iCloud že pri uporabnikih

    Apple je točno na obljubljeni datum objavil dolgo pričakovano novo različico operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 5, ki prinaša več kot 200 pomembnih novosti. Z istim dnem je začel delovati tudi Applov spletni oblak iCloud, ki je tesno povezan z mobilnimi napravami in novo različico iOS, vendar je namenjen tudi uporabnikom namiznih računalnikov Mac in PC.

    Objavljeno: 13.10.2011
  • Asusov Ultrabook

    Tajvanski Asus je med prvimi, ki na trg pošilja s strani Intela močno promovirane ultra lahke prenosnike, imenovane tudi Ultrabooks. Asusov odgovor na to pobudo je prenosnik Zenbook, ki združuje elegantno obliko in zmogljivo elektroniko. Srebrna zunanjost, ki jo krasi dizajn koncentričnih krogov, je še dopolnjena z majhno debelino - na najtanjšem delu vsega 0,28 centimetra, največja debelina pa doseže le 0,89 centimetra (v zadnjem delu). Zunanje dimenzije so sicer določene z merami zaslona, ki je lahko 11,6 ali 13,3 palčni. V odvisnosti od te izbire je teža prenosnika 1,1 oziroma 1,3 kilograma.

    Objavljeno: 12.10.2011
  • Premik na področju učbenikov

    Po večnih težavah z učbeniki, ki so prisotne v naših osnovnih šolah, se kot kaže končno nekaj dogaja v pozitivno smer. Založba DZS je ustvarila prvi elektronski učbenik, ki bo dobil uradno potrdilo s strani pristojnih organov, povrh vsega pa bo brezplačno dostopen, ob upoštevanju licence Creative Commons (CC). Učbenik za spoznavanje okolja v prvih treh razredih osnovne šole je prvi izmed okoli 150 drugih gradiv za različne predmete, ki nastajajo v okviru projekta e-šolstvo.

    Objavljeno: 12.10.2011
  • Mrk za robidnice

    Uporabniki priljubljenih telefonov BlackBerry iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda so v ponedeljek najbrž opazili velike motnje v delovanju ali celo popoln izpad nekaterih storitev, ki jih ponuja kanadski Research In Motion (RIM) za svoje priljubljene mobilne naprave. Uporabniki poročajo o motnjah pri prenašanju elektronske pošte, trenutnem sporočanju in dostopu do interneta. Napaka je kot kaže na strežnikih družbe RIM in ne pri telekomunikacijskih operaterjih, ki samo posredujejo storitve. RIM je težave že priznal, vendar ni ponudil pojasnila, kje je razlog okvare. V poznih večernih urah se je storitev kot kaže povrnila večini uporabnikov, izpad pa je trajal ponekod cel dan.

    Objavljeno: 11.10.2011
  • Samsung Galaxy S III

    Medtem, ko Samsung svoj najnovejši in nadvse priljubljen Galaxy S II na nekaterih trgih šele začenja prodajati, so v internet že pobegnile prve informacije o nasledniku, ki bo menda prišel v naslednjem letu. Spletni portal Phandroid je tako prišel do interne predstavitve, v kateri je omenjen tretji rod, Galaxy S III, na njej pa je mogoče prebrati tudi zanimive tehnične značilnosti. Če je za verjeti tovrstnim informacijam, bo tretji Galaxy S imel procesor Exynos 4121 z dvojnim jedrom in taktom kar 1,8 GHz, največ doslej pri mobilnih telefonih. Tudi po ostalih lastnostih bolj spominja na predvčerajšnje računalnike, kot na mobilne telefone. Imel naj bi vgrajen kar 2 GB velik pomnilnik, 4,6-palčni zaslon s tehnologijo AMOLED Plus in možnostjo visoke ločljivosti, za povrh pa še digitalno fotoaparat z 12 milijoni pik. Kljub temu naj bi bil tanjši od dosedanjega modela Galaxy S II, imel pa bo tudi vmesnike NFC in LTE (4G). Čas bo pokazal, koliko od tega resnično drži.

    Objavljeno: 11.10.2011
  • Facebook za iPade končno nared

    Facebook je po dolgem razvoju končno objavil dolgo pričakovani odjemalec za priljubljeno družabno omrežje, ki izkorišča vse potenciale tabličnih računalnikov iPad. Doslej je namreč obstajal le odjemalec, ki je bil na voljo za iPhone in je izkoriščal le nižjo ločljivost telefona. Nova različica 4.0 je tako univerzalna aplikacija, ki deluje tako na iPhonu, kot iPadu. Zanimivo, da je bil odjemalec za iPad že doslej skrit v kodi in so ga nekateri s trikom znali priklicati, vendar je to možnost Facebook hitro izključil.

    Objavljeno: 11.10.2011
  • Google Chrome omogoča oddaljeni dostop

    Google je objavil prototip novega dodatka za spletni brskalnik Chrome, s katerim omogočajo oddaljeni dostop do namizja in nadzor računalnika prek poljubne internetne povezave. Chrome Remote Desktop, ki je trenutno v razvojni fazi, omogoča vzpostavitev varne povezave SSL in avtentikacije uporabnika prek enkratno generirane dostopne kode. Uporabnik računalnika, ki ga želimo nadzirati, v dodatku za Chrome generira enkratno kodo, to sporoči oddaljeni osebi, ta pa s pomočjo enakega dodatka in te kode dobi sejo oziroma sliko namizja na drugi strani. Rešitev za zdaj omogoča le enkratne seje z eno kodo, kar je predvsem dober varnostni mehanizem.

    Objavljeno: 11.10.2011
  • Google pripravlja bazo SQL

    Najnovejše orodje, ki ga namerava Google ponuditi široki javnosti, še posebej pa razvijalcem, je podatkovna baza v oblaku. Google Cloud SQL je po mnenju analitikov zelo pomemben korak za družbo v luči zagotavljanja potrebne infrastrukture za gostovanje programov neodvisnih proizvajalcev. Podatkovna baza bo tako močno okrepila zmožnosti razvojnega okolja App Engine z vsemi prednostmi gostovanja in upravljanja podatkovne baze v oblaku.

    Objavljeno: 10.10.2011
  • Novi večpredstavni predvajalniki

    Jesen prinaša kot kaže nov val večpredstavnih predvajalnikov, ki skušajo ponuditi več, kot nudijo proizvajalci televizorjev v svojih izdelkih. Prvi se je zganil Syabas, ki je za sredino oktobra najavil predvajalnik Popcorn Hour A-300 s številnimi novimi zmožnostmi. Novinec temelji na procesorju Sigma 8647, ki deluje s taktom 800 MHz, podpira gigabitni omrežni vmesnik in vrata USB 3.0. Predvajalnik je narejen iz aluminija in povsem brez ventilatorjev, kar je zelo dobrodošlo v dnevni sobi. Uporabniški vmesnik povsem temelji na grafični platformi Adobe Flash, prvič pa uvajajo trgovino App Market za nalaganje dodatnih funkcionalnosti in spletnih virov vsebin. A-300 podpira posnetke MKV 3D, diske SATA, v omrežju pa deluje kot strežnik NAS.

    Objavljeno: 10.10.2011
  • AMD ima že osem jeder

    AMD se v večni tekmi z Intelom skuša zopet zavihteti na prestol najzmogljivejših procesorjev za osebne računalnike. Nekatere spletne trgovine so na svojih straneh že objavile tehnične podrobnosti in celo cene za nove procesorje AMD FX-8150 in FX-8120, ki prvič prinašajo kar osem jeder na namizje. Ti modeli so del novega vala procesorjev FX z delovnim imenom Zambezi, ki bodo postopoma predstavljeni v zadnjem četrtletju letošnjega in začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 10.10.2011
  • Film o Jobsu

    Sony, ki se je preteklosti že proslavil z biografskimi zgodbami oseb iz poslovnega sveta, spomnimo se filma The Social Network, bo odkupil pravice za filmsko uprizoritev prihajajoče knjige Steve Jobs. Gre za težko pričakovano, z Jobsovim blagoslovom napisano biografijo. Zgodba o geniju, ki je (dvakrat) ustvaril največje tehnološko podjetje na svetu, bo šele drugi film o življenju Steva Jobsa, ki se ni želel izpostavljati na tovrsten način. Prvi z naslovom Pirates of Silicon Valley mu ni bil všeč, a je kljub temu povabil igralca, ki ga je v filmu upodobil (Noah Wyle), na konferenco Macworld in iz vsega naredil okusno šalo.

    Objavljeno: 9.10.2011
  • Najuspešnejši iPhone doslej

    Čeprav se je po mlačni predstavitvi in razočaranju javnosti špekuliralo drugače, je že danes jasno, da bo novi iPhone 4S postal najhitreje prodajani Applov telefon doslej. S pol milijona prednaročil v samo dvanajstih urah je postavil nov mejnik na ameriškem trgu. Ponudnik mobilne telefonije, AT&T, pravi, da za iPhone 4S vlada neverjetno zanimanje. Pri njih so jih prodali 200.000. Iz Appla so že sporočili, da so s tem presegli vsa pričakovanja in da bo začetna prodaja modela 4S zlahka presegla tisto iz lanskega poletja. V ZDA, Franciji, Nemčiji, na Japonskem in v Veliki Britaniji bo telefon na voljo že 14. oktobra, nakar bo velikim petim sledilo še 22 držav po svetu. Ker je novi telefon enake oblike kot njegov predhodnik, večjih zapletov pri dobavi ne pričakujejo. Z večjim številom ponudnikov in držav, kjer bodo iPhone 4S prodajali, bo ta bržkone postal najbolj uspešen telefon podjetja Apple. Videti je, da je Steve Jobs sodelavcem naredil še zadnjo uslugo.

    Objavljeno: 9.10.2011
  • Najboljši BitTorrent odjemalec

    Najhitrejši in najbolj priljubljen odjemalec datotek s protokolom BitTorrent, uTorrent, bo dobil profesionalno nadgradnjo. Različica uTorrent Plus bo sicer plačljiva, a bo uporabnik za ceno petindvajsetih dolarjev letno dobil priboljške v obliki vgrajene proti virusne zaščite, video predvajalnika, zvočnega in video pretvornika za samodejno predvajanje na različnih napravah, ter oddaljene kontrole na steroidih, ki bo omogočala dostop do prenesenih datotek kjerkoli po svetu. Plus je šele v zgodnji fazi razvoja, zato ne bo na voljo prav kmalu, čeprav na spodnjem naslovu že zbirajo prijave.

    Objavljeno: 8.10.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji