Objavljeno: 19.10.2011

Android 4.0 in Samsung Galaxy Nexus

Google je na dogodku s partnerskim podjetjem Samsung predstavil novo različico operacijskega sistema Andoroid 4.0 in hkrati prvi telefon združljiv z novostjo, Samsungov Galaxy Nexus. Z novim operacijskim sistemom, znanim tudi pod delovnim imenom Ice Cream Sandwitch, je Google optimiziral skoraj vse vidike rabe operacijskega sistema, hkrati pa uvedel nekatere inovativne funkcionalnosti.

Prisotnost Androida 4.0 spoznamo že na začetku uporabe telefona, saj odslej omogoča odklepanje telefona z razpoznavo obraza uporabnika. Po drugi strani novi OS prinaša razpoznavo govora, kjer lahko namesto tipkovnice za vnos besedil uporabljamo narek. Z uporabniškega zornega kota so precej izboljšali sistem obveščanja (sporočila, pošta, obvestila programov) in dodali možnost hitrega sporočanja, na primer kot obrazložitev zavrnitve klica. Boljši je tudi nadzor nad uporabo podatkovnih povezav z grafično statistiko uporabe in preprostim določanjem limita rabe.

Hitrejši je preklop med programi, boljša podpora za večopravilnost, za enostavnejši prenos vsebin na druge naprave pa služi zdaj tehnologija Android Beam, ki omogoča prenos podatkov prek telefonov z vmesnikom NFC. Za prenos je dovolj zgolj dotik, brez počasnega predhodnega uparjanja. Po pričakovanju je Google kot enega temeljev v Androidu 4.0 postavil družabno omrežje Google+, povrh vsega pa so poskrbeli za tesno povezavo s programom Messenger. Ta zdaj zmore vzpostavljati video konference s tja do 10 udeleženci.

Bolj za šminko, kot uporabo pa premore tudi možnost nastavljanja video učinkov v realnem času, tako da nas na drugi strani sogovorniki lahko vidijo popačene. Google je močno izboljšal fotografiranje, z novim algoritmom za samodejno fokusiranje, boljšim prilagajanjem slabim svetlobnim pogojem, zelo zanimiva pa je funkcija, ki omogoča slikanje panoramskih posnetkov z eno potezo in brez slikanja ter lepljenja večkratnih slik.

Spoštovanja vreden je tudi najnovejši Galaxy Nexus, naslednik dosedanjega Google Nexusa, ki sodi med najzmogljivejše telefone ta hip. Poleg novega operacijskega sistema premore kar 4,65-palčni zaslon Super AMOLED HD z zelo visoko ločljivostjo 1280 x 720 pik (toliko imajo danes največje tablice). Osnova je procesor z dvojnim jedrom in taktom 1,2 GHz, pomnilnik je velik 1 GB, za podatke pa bosta na voljo 16 in 32 GB velika pomnilnika Flash. Vgrajeni sta dve kameri, 5 (z bliskavico LED) in 1,3 milijona pik, seveda z zmožnostjo snemanja video posnetkov v polni visoki ločljivosti 1080p.

Telefon je izredno bogat z vmesniki, saj premore Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 3.0, USB, GPS, merilnik pospeškov, kompas, digitalni barometer, tipalo za bližino, vmesnik NFC in tudi podporo za tehnologijo LTE, poleg seveda današnjih HSPA+ in starejši tehnologij. Kljub vsemu naštetemu je telefon debel le 8,94 mm in tehta 135 gramov. V prodaji bo že novembra, med drugim tudi v Evropi. Google in Samsung za zdaj molčita o ceni.

http://www.google.com/nexus/

http://www.android.com

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji