Objavljeno: 25.10.2011

Nova številka revije Monitor

Jesensko obarvana številka revije Monitor je od danes že na prodajnih policah. Razpisali smo se o fotografiranju in sicer smo preizkusili smo množico programov za fotografiranje s pametnimi telefoni iPhone ter Android. Hkrati smo si ogledali neoriginalno programsko opremo, ki doda kar nekaj možnosti Canonovim in Panasonicovim zmogljivejšim aparatom.

Že iz zgornje pasice naslovnice je očitno, da smo se lotili tudi teme, ki so jo v zadnjem času pogreli politiki - prisluškovanju telefonom GSM. S strokovnjaki smo razčistili ali je telefonom možno prisluškovati ali ne? Hekerji vsekakor trdijo, da je.

Sicer pa med resnejšimi temami izstopa še velik preizkus kakovostnih LCD monitorjev. Gre za modele, ki uporabljajo matrike IPS ali MVA, zaradi tega imajo večji vidni kot ter pravilnejše barve kot cenejši modeli. Ta segment trga je vse bolj zanimiv in živahen, dobre modele pa dobimo po presenetljivo ugodnih cenah – že za dobrih dvesto evrov. Med strojno opremo omenimo še preizkus grafičnih kartic, namenjenih profesionalni rabi. Sem štejemo programe, kot so Autocad, 3DS Max, Showcase in podobne, grafično zahtevne programe. Zanimalo nas je, kako se te kartice, ki niso ravno poceni, primerjajo z karticami, namenjenimi igranju zahtevnejših iger. Rezultati so vsekakor zanimivi.

Preizkusili smo tudi novi Amazonov bralnik Kindle – gre za najcenejši model, ki je sicer izgubil tipkovnico, a je sedaj še manjši in lažji, hkrati pa tudi malenkost hitrejši. V laboratoriju smo tudi ta mesec dobili nova tablična računalnika, tokrat model Fujitsuja, na katerem tečejo Windows 7 ter model Lenovo, kjer je v uporabi Android. Ogledali smo si peto generacijo Applovega operacijskega sistema za prenosne naprave, iOS, zanimiva pa je tudi prva večja nadgradnja Microsoftovega sistema Windows Phone (7.5 - Mango).

Pri nenehnih preizkusih pa smo tokrat preizkusili sedem novih prenosnikov, pet laserskih tiskalnikov in štiri nove žepne fotoaparate. Kot ponavadi imamo tudi veliko nasvetov, kolumn, novic...

Vse starejše številke so seveda na voljo v našem arhivu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji