Objavljeno: 12.12.2011

XQD nadomešča CompactFlash

V časih, ko večina digitalnih fotoaparatov in mobilnih naprav uporablja pomnilniške kartice SD ali naslednike, prvotne kartice s hitrim pomnilnikom CompacFlash tonejo v pozabo. Toda prav ta standard omogoča najhitrejši prenos podatkov in je še vedno priljubljen način hranjenja fotografij pri najzmogljivejših digitalnih fotoaparatih.

CompactFlash je pri tem naletel na tehnično oviro, zato se je bilo potrebno dogovoriti o nasledniku. Nastal je standard, ki ga je nadzorno združenje poimenovalo XQD, obljublja pa bistveno višje hitrosti prenosa podatkov od danes uporabljenih standardov. XQD je derivat razširitvenega vmesnika PCI Express in bo že v prvi različici omogočal prenos s hitrostjo 2,5 Gb/s. V naslednjih generacijah naj bi hitrost prenosa narasla celo na 5 Gb/s.

Pri vsakdanji rabi lahko na začetku pričakujemo realne hitrosti okoli 125 MB/s, kar je še vedno precej več od dosedanjih najhitrejših kartic. Povsem dovolj za slikanje več fotografij zapored v zapisih RAW ali pa denimo pri snemanju video posnetkov v polni ločljivosti HD in morda v 3D tehniki. Prve izdelke lahko pričakujemo v začetku leta 2012, med največjimi podporniki pa sta Nikon in Canon.

http://compactflash.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji