Objavljeno: 17.12.2011

Windows 8 prinaša prijavo s slikami

Priznati je treba, da se je Microsoft v procesu nastajanja okolja Windows 8 zelo temeljito lotil pregledovanja in predelave številnih značilnosti modernih operacijskih sistemov, ki pa motijo uporabnike. Ena takih je prijava v sistem z geslom ali številko PIN. Ne samo, da ljudje zelo radi pozabimo gesla, temveč je tudi njihov vnos lahko dolgotrajen ter pogosto otežen s številnimi napakami pri vnosu.

Zato so pri Microsoft ubrali drugačno pot - v okolju Windows 8 na tabličnih računalnikih bomo lahko kot alternativo klasičnim uporabniškim imenom in geslom uporabili prijavo z kretnjami na izbrani fotografiji. Da bi posamezniku omogočili čim lažjo spominsko povezavo med sliko in kretnjo, so se odločili, da lahko za podlago uporabimo kar lastno fotografijo iz knjižnice v računalniku.

Prek posebnega postopka nato določimo nekaj kretenj, kot je obkrožanje obraza osebe, premik iz ene točno določene toče do druge in dotik na specifičnih točkah. Raziskava in analiza je pokazala, da je ob zadostnem številu kretenj (dovolj so že tri) tujcem zelo težko ugotoviti, kakšen je vrstni red in položaj kretenj, ki jih počnemo na zaslonu. Menda je sistem skoraj nemogoče dekodirati tudi v primeru, da morebitni tat skuša "geslo" dekodirati prek odtisov na zaslonu.

Seveda obstaja možnost, da nam nekdo gleda čez ramo in vidi, kaj počnemo na zaslonu, a to velja tudi danes, če nekdo gleda na tipkovnico pri tipkanju gesla. Microsoft meni, da bo tak sistem prijave v računalnik zanimiv predvsem za domačo rabo, medtem, ko bodo v podjetjih najbrž še naprej vztrajali na zadostno dolgih in kompleksnih geslih sestavljenih iz črk in številk.

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/12/16/signing-in-with-a-picture-password.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji