Objavljeno: 2.12.2011

Segatov hibrid obljublja hitrost

Seagate je globoko prepričan, da je prihodnost (vsaj bližnja) pomnilnikov na osebnih računalnikih v tako imenovanih hibridnih diskih, ki združujejo pomnilnike Flash RAM in klasične magnetne diske. Zaradi tega so pravkar predstavili drugo generacijo hibridnih diskov Momentus XT, ki zmorejo iz vidika odzivnosti in prepustnosti skoraj to, kar nudijo enote SSD, a z bistveno nižjo ceno na shranjen bajt.

Novi disk velikosti 750 GB stane 245 dolarjev (brez DDV), medtem ko enote SSD velikosti 512 GB stanejo po 600 in več dolarjev. Cena na GB je v tem primeru 33 ameriških centov, medtem, ko se pri enotah SSD giblje nekje med 1 in 3 dolarji na GB.

Momentus XT ima vgrajen 8 GB velik pomnilnik Flash RAM in poseben algoritem, po katerem v ozadju sinhronizira vsebino med Flash RAM pomnilnikom in magnetnim diskom, transparentno za operacijski sistema in aplikacije. Pomnilnik Flash v tem primeru deluje kot predpomnilnik za pogosto dostopane datoteke.

To omogoča bistveno hitrejši prenos že v drugem poizkusu dostopa, ko algoritem zazna da dostopamo do določene datoteke. Nekaj primerov: zagon operacijskega sistema pri disku Momentus XT traja 24 sekund proti 21 sekundam pri enotah SSD Intel X-25 in 76 sekundam pri klasičnem disku s hitrostjo vrtenja 5.400 vrt/min.

http://www.seagate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji