Objavljeno: 27.12.2011

Trg računalnikov PC bo nehal rasti

Po več desetletjih prevlade kot kaže prihaja čas, ko se bodo morali osebni računalniki PC začeti poslavljati s prestola naprednih računalniških tehnologij. Analitiki investicijskega banke Barclays Capital so tako objavili oceno, da bo v letu 2012 rast prodaje osebnih računalnikov zelo blizu ničli, natančneje - le 0,8%. To je znatno manj od prvotnih napovedi, ki so se gibale okoli 5,1% letne rasti, kar je glede na pretekle čase sicer skromno, a še vedno vzdržno za vlagatelje.

K bistveno revidirani oceni je vplivalo nekaj dejavnikov, da sta se tako povpraševanje kot ponudba v zadnjem času precej zmanjšala. Na prvem mestu je vse večje povpraševanje po tablicah in pametnih telefonih, kar gre zlasti na račun nakupa osebnega računalnika, ki ga večina uporabnikov že ima.

Potem je tu še nepričakovan vpliv poplav na Tajskem, kjer sicer proizvedejo večino diskov, zaradi česar je cena teh komponent začela precej naraščati. Zaradi tega se cene osebnih računalnikov ne znižujejo in v nekaterih primerih še naraščajo, kar še dodatno odvrača kupce, ki sicer vajeni, da je osebni računalnik danes resnično "potrošna" dobrina.

Zanimivo pa bo spremljati, kako se bodo na tak trend odzvali vlagatelji, ki po pričakovanju vselej sledijo predvsem izdelkom (in podjetjem) v vzponu. Marsikdo lahko namreč preskoči na bolj donosna področja, kar bi še dodatno zamajalo industrijo osebnih računalnikov PC. Res pa je, da kljub slabim napovedim letni promet z računalniki še vedno predstavlja velikanski promet z razmeroma stabilnimi maržami, tako da ni bojazni, da bi čez noč proizvajalci to področje kar opustili.

http://www.barcap.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji