Objavljeno: 26.12.2011

55-palčni OLED zaslon

Proizvajalci že vrsto let trdijo, da so zasloni z organskimi svetlečimi diodami (OLED) naslednji veliki korak v zabavni elektroniki, vendar doslej še niso uspeli narediti zares velikih zaslonov, vsaj ne za razumno ceno. Korejski LG Electronics pa z novim prototipom dokazuje, da časi za zaslone OLED morda vendarle niso več tako daleč.

V Južni Koreji so tako naredili prvi resnično velik zaslon OLED, ki meri po diagonali 55-palcev, toliko kot današnji največji televizorji trenutno v prodaji. Ker zasloni OLED ne potrebujejo zadenjske osvetlitve, kot zasloni LCD, so lahko izredno tanki - LG-jev prototip je debel le 5 milimetrov.

Uporabili so nov tip tehnologije OLED, ki menda zagotavlja manj napak in bistveno hitrejšo odzivnost - tudi do 1.000 krat boljšo kot pri drugih tehnologijah ploskih zaslonov. Zaradi zmožnosti osvetljevanja vsake celice posebej je znatno boljše tudi kontrastno razmerje, ki dosega 100.000:1. Za nameček tovrsten način osvetlitve zagotavlja občutno manjšo porabo energije.

LG bo svoj 55-palčni zaslon OLED premierno prikazal na sejmu CES v Las Vegas v začetku januarja 2012. Za zdaj pa še skrbno molčijo okoli napovedi, kdaj bomo tovrstne izdelke srečali tudi v domačem okolju.

http://www.lge.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji