Objavljeno: 28.12.2011

Mobilne naprave ne poznajo krize

Nekaj dni po božičnih praznikih so že znane statistike povezane z nakupi in uporabo mobilnih naprav. Skupna ugotovitev je, da ljudje očitno ne priznajo obstoja ekonomske krize, vsaj ko se tiče mobilnih naprav in njihove rabe. Sodeč po raziskavi družbe Flurry, so v božičnem času proizvajalci doživeli doslej največji skok aktivacije mobilnih naprav v enem dnevu.

Na božični dan so tako uporabniki aktivirali 6,8 milijonov mobilnih naprav z operacijskimi sistemi Apple iOS in Google Android. To je 353% več kot na tipičen dan, ko je aktiviranih okoli 1,5 milijona naprav. Obenem je to bistveno večji skok, kot smo ga doživeli na božič leta 2010, kjer je bilo aktiviranih 2,8 milijona naprav. Močno se je povečala tudi prodaja mobilnih aplikacij, saj so skupno (v enem dnevu!) prodali kar 242 milijonov programov, 125% več kot sicer.

Tovrstne raziskave sicer opravlja več podjetij, vendar imajo za meritve očitno precej različne kriterije. Kljub temu je za vse skupno, da kažejo na bistveno porast potrošnje. Družba Localytics je denimo izmerila, da je bilo v istem obdobju moč zaznati kar 12-krat večjo število aktivacij pri napravah iOS in 12,5-kratno pri Androidih. Zanimivo je tudi spremljati, kakšne so razlike v priljubljenosti posameznih operacijskih sistemov in naprav (telefoni, tablice) po posameznih državah.

IBM pa je objavil podatke o spletnih nakupih v ponedeljek po božiču, ko zlasti v ZDA beležijo vse več nakupov, tudi zaradi začetka znižanj cen. Spletna prodaja se je v primerjavi z istim dnem v letu 2010 povečala za 27,8%. Zanimivo pa je, da se je bistveno povečala prodaja opravljena na samih mobilnih napravah, ki je v 2011 dosegla 16,4% vseh nakupov, bistveno več kot delež 7,8% v letu 2010. Apple iPad je najbolj priljubljeno sredstvo za elektronsko nakupovanje, sledijo pa iPhone in naprave z Androidom.

http://www.flurry.com

http://www.localytics.com/blog/2011/holiday-ios-android-growth/

http://www.coremetrics.com/solutions/benchmark-report-black-friday-cyber-monday-2011.php

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji