Objavljeno: 20.12.2011

Januarska številka Monitorja že v prodaji

Tokrat smo nekoliko pohiteli, novo številko smo na prodajne police postavili še pred prazniki. V njej smo si ogledali področje pametnih televizorjev, oziroma funkcionalnosti, ki so združene pod imenom SmartTV. Preverili smo, kako se odnesejo televizorji znamk LG, Samsung, Sony in Philips. Poleg tega smo primerjali tudi pasivno in aktivno tehnologijo prikazovanja 3D vsebin. In ko smo že pri 3D - preizkusili smo novi prenosnik od Toshibe, ki se hvali s prikazom 3D kar brez očal.

Ko smo pred leti prvič videli Applov noro tanek prenosnik Macbook Air, smo bili mnenja, da gre za nekakšno muho enodnevnico. A so nam jabolčniki spet dokazali nasprotno - danes so začeli podobne prenosnike ponujati tudi drugi – na preizkus smo dobili dva izredno tanka modela "ultrabookov" iz podjetja Asus ter enega Acerja. Ob bok pa smo jim seveda postavili Macbook Air zadnje generacije.

Med novimi napravami lahko izpostavimo novo generacijo kamere za adrenalinske navdušence, GoPro HD Hero2. Prinaša kar nekaj novosti glede na predhodnika, a se najde tudi kakšna nova pomanjkljivost. Vsekakor pa velja omeniti preizkus telefona Galaxy Nexus, ki pooseblja napredek sistema Android. Na njej je namreč nameščen Android 4.0, tako imenovani sladoledni sendvič, ki je enotna različica sistema za pametne telefone in za tablične naprave.

Pri programih smo tokrat pripravili širok pregled programerskih okolji za mlajše. Včasih sta na tem področju kraljevala Basic in Logo, danes pa je veliko odličnih programov, s katerimi se otroci na zabaven način učijo osnov programiranja. Pišemo pa tudi o alternativah za Autodeskov program Autocad, med katerimi lahko najdemo zelo resne konkurente temu pošastno dragemu programu.

Bolj poljuden je članek o vse pametnejšem javnem prevozu v Ljubljani. Sem spada tako sistem koles, imenovan BicikeLJ, kot tudi avtobusi podjetja LPP. Sistema sta izredno napredna in informacijsko podkrepljena.

Seveda pa se v reviji najde še veliko preizkusov, mnenj, trikov, itd.

Članke iz prejšnjih številk revije lahko brezplačno preberete v našem arhivu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji