• Telekom dokončno izgubil

  Konec prejšnjega leta je bil v Uradnem listu objavljen sklep Ustavnega sodišča, ki ni sprejelo ustavne pritožbe Telekoma Slovenije v zvezi z odločbo Urada za varstvo konkrence, ki je leta 2000 ugotovil Telekomovo zlorabo monopolnega položaja, ker Telekom ni hotel sprejeti sodelovanja s podjetjem ABM v svojih ISDN paketih. Telekom je s tem izrabil vsa pravna sredstva (odločbo sta pred tem potrdili tako Upravno kot tudi Vrhovno sodišče), saj se zaradi starosti zadeve Telekom ne more pritožiti na evropska sodišča. Podjetje ABM je zaradi omenjene zlorabe že leta 2002 vložilo odškodninsko tožbo proti Telekomu v višini 4 milijone evrov.

  Objavljeno: 10.1.2010
 • Težave za »iznajdljive« razstavljavce na CES-u

  V Las Vegasu je v zadnjih dneh v zraku veliko napetosti. Ustvaril jo je ukrep, s katerim je združenje CEA (Consumer Electronics Association) tamkajšnjim hotelom zapovedalo, da naj prekinejo in prekličejo kakršnokoli predstavljanje izdelkov v strani proizvajalcev. Ker so hoteli in njihove varnostne službe zadevo dejansko izvedli, je nekaj deset razstavljavcev ostalo brez svojih prostorov.

  Objavljeno: 10.1.2010
 • Kodakova rezina

  Pri Kodaku očitno še niso rekli zadnje besede, ko gre za ponudbo digitalnih fotoaparatov. Nekaj nekdanjega ugleda si želi podjetje pridobiti z novim kompaktnežem, poimenovanim Kodak Slice. Temu ne manjka inovativnih tehnologij ...

  Objavljeno: 10.1.2010
 • Sony stavi na 3D

  Sony je eden vodilnih ponudnikov 3D naprav in vsebin. Na sejmu CES so tako prikazali celo vrsto 3D-izdelkov, ki naj bi jih v prihodnjih letih imelo vsako vsaj malce tehnično ozaveščeno gospodinjstvo (morebiti na Japonskem?).

  Objavljeno: 10.1.2010
 • Pomnilniški moduli velikih kapacitet

  Pomnilnika ni nikoli dovolj, tako vsaj trdimo računalničarji. Očitno tako menijo tudi proizvajalci sami, saj so pri Kingstonu pripravili nove pomnilniške komplete, namenjene zmogljivim delovnim postajam. Njihova skupna kapaciteta znaša 16 oz. 24 GB pomnilnika DDR3.

  Objavljeno: 10.1.2010
 • Projektor z ločljivostjo 2560 x 1600 pik

  Projektor Projectiondesign F35 prinaša nova merila kakovosti v sisteme hišnega kina. Zmožen je namreč prikazati ločljivost WQXGA, torej kar 2560 x 1600 pik, diagonala prikazane slike pa je lahko velika do 20 metrov.

  Objavljeno: 9.1.2010
 • Panasonic pokazal 3D-kamkorder

  Zajemanje slike v 3D je v preteklosti bilo neizogibno povezano z okorno napravo, ki je imela vsaksebi nameščeni dve veliki kameri. Da se 3D-snemanje vse bolj približuje tudi navadnim smrtnikom, daje slutiti Panasonic, ki je pokazal prototip pravcatega 3D-kamkorderja.

  Objavljeno: 9.1.2010
 • AMD predstavil mobilne grafike s podporo DirectX 11

  Pri AMD-ju so se odločili jasno poseči na področje prenosnih računalnikov za zahtevnejše uporabnike. Temu primerno so optimizirali svoje mobilne grafične procesorje, saj vsi izdelki iz družine ATI Mobility Radeon HD 5x00 podpirajo grafično knjižico DirectX 11.

  Objavljeno: 9.1.2010
 • Novosti na CES 2010

  To, da televizorji postajajo računalniki v malem, ni nobeno presenečenje. Po računskih zmolgjivostih prednjačijo nove Toshibe, denimo model ZX900, v katerem deluje procesor Cell, da prav taisti procesor, ki poganja tudi igralno konzolo PlayStation 3. Kaj zmore v 200 gigaflops v TV-ju so razkrivali na Toshibinem razstavnem prostoru.

  Objavljeno: 8.1.2010
 • Vrata je odprl CES 2010

  V Las Vegasu je odprl vrata Consumer Electronics Show 2010, največji letni dogodek na področju zabavne elektronike onkraj luže. Dogodek, ki bo v hazarderskem mestu med 7. in 10. pokazal vse, kar ima ta trenutek pokazati industrija zabave, je že postregel z nekaj presenečenji.

  Objavljeno: 8.1.2010
 • Digitalni televizorji LG INFINIA

  Pri LG-ju so sejem CES izkoristili za predstavitev številnih novosti. Največ radovednih pogledov so bili deležni novi 3D-televizorji ter nova družina naprednih televizorjev, imenovana INFINIA.

  Objavljeno: 8.1.2010
 • 3M z novim žepnim projektorjem

  Pri podjetju 3M so začeli orati ledino na področju žepnih projektorjev. Sejem CES 2010 so izkoristili za predstavitev druge generacije teh naprav, in sicer modela 3M MPro150. Kot pravijo, je izdelek edinstven pripomoček za mobilne poslovneže.

  Objavljeno: 8.1.2010
 • Brezžične SD-kartice še hitrejše

  Pri podjetju Eye-Fi, ki proizvaja istoimenske pomnilniške kartice SD, opremljene z brezžičnim vmesnikom, bodo fotografe, ki si želijo več svobode, še dodatno razveselili. Nove kartice Eye-Fi iz družine Pro X2 namreč že podpirajo brezžični standard 802.11n in s tem tudi občutno hitrejše prenose podatkov, fotografij in videoposnetkov.

  Objavljeno: 7.1.2010
 • Canon z novimi videokamerami

  Canon je občutno okrepil svojo ponudbo videokamer LEGRIA, saj je predstavil kar štiri nove serije. Kamere, pri katerih prednjači ponudba visokoločljivih modelov, so prvenstveno namenjene kar najširšemu krogu uporabnikov, od ljubiteljev videa, prek tistih, ki potrebujejo enostavno rešitev za snemanje družinskih dogodkov, pa vse do aktivnih uporabnikov družabnih omrežij.

  Objavljeno: 7.1.2010
 • Razvoj zabavne elektronike temelji na televizorjih

  Tako vsaj menijo pri Samsungu, kjer televizor vidijo kot osrednji gradnik domače zabave, na katerega se povezujejo tudi druge naprave, predvsem različne igralne konzole ter avdio-video predvajalniki. Sodobni digitalni televizorji se že povezujejo v splet, pa tudi njihove diagonale pridno rastejo.

  Objavljeno: 7.1.2010
 • Google z lastnim mobilnikom

  Karte so razkrite. Govorice so postale realnost. Google je predstavil lasten mobilni telefon, poimenovan Nexus One. Naprava premore kopico pametnih funkcij, jasno pa se najbolj zanaša na Googlove storitve.

  Objavljeno: 6.1.2010
 • Zaobljeni ThinkPadi slišijo na ime Edge

  Prenosniki Lenovo ThinkPad v letu 2010 odpirajo novo poglavje, saj se številnim modelom pridružuje nova družina, imenovana ThinkPad Edge. Njene predstavnike bomo prepoznali po večjem številu oblin (in barv!), povsem novi tipkovnici in, da, tudi AMD-jevih platformah.

  Objavljeno: 6.1.2010
 • Angleški Amazon prepoznal Slovenijo

  Po letih ignoriranja majhne dežele pod Alpami, so pri Amazon.co.uk le spoznali, da je vsaka stranka pomembna. Tako na angleškem Amazonu od novega leta dalje kupujemo tudi večje artikle, ki nam jih bo prodajalec dostavil v Slovenijo.

  Objavljeno: 6.1.2010
 • Iz našega arhiva: Nokia z Linuxom

  Nokia za svoje spletne tablice (zadnji model je nosil oznako N810) nekako ni vedela, kako jih umestiti na trg. Pri najnovejši, N900, dvomov o tem ni več. Gre namreč za zelo zmogljiv telefon, ki za razliko od predhodnikov omogoča tudi povezovanje v omrežje GSM/UMTS.

  Objavljeno: 5.1.2010
 • Samsung NX10

  Pri Samsungu nadaljujejo svoj postopen napad na tržišču digitalnih fotoaparatov. Z letošnjim koledarskim letom novo poglavje začenja njihova ponudba zrcalno-refleksnih modelov. Kot prvega so predstavili nov hibrid Samsung NX10, ki je pravzaprav D-SLR duša ujeta v »napihnjenem« ohišju ultrazoom modela.

  Objavljeno: 5.1.2010
 • Okna zopet malce izgubila

  Microsoftov svetovno znani računalniški operacijski sistem Windows še vedno dominira računalnike širom sveta. Po zadnji spletni raziskavi podjetja Net Applications njegov delež trenutno znaša 92,2 odstotka, vendar odgovorne v Redmondu bolj skrbi podatek, da je omenjena številka kar 8 izmed 12 mesecev preteklega leta nazadovala.

  Objavljeno: 5.1.2010
 • 67 GB modrožarkovni ploščki na vidiku

  Podjetji Panasonic in Sony sta objavili novico o skupnem razvoju tehnologije, ki bo kapaciteto blu-ray ploščkov povečala za tretjino. Napredna laserska tehnologija prepoznave medija i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) bo tako dognala njegovo kakovost in ob ustreznih predpostavkah omogočila gostejši zapis podatkov.

  Objavljeno: 5.1.2010
 • ATI Radeon 5570 v divjini

  Sejem zabavne elektronike CES, ki velja za največji tovrstni dogodek onkraj luže, je tik pred vrati, nekaj manj skrbno varovanih novosti pa je proizvajalcem že ušlo. Pri AMD/ATI-ju bodo tako očitno pokazali nekaj novih Radeonov, eden izmed njih bo cenovno ugodni model Radeon 5570.

  Objavljeno: 4.1.2010
 • Na otoku prodali več iger kot filmov

  Sodeč po rezultatih analitskega podjetja GFK, imajo prebivalci Velike Britanije bistveno raje video igre kot filme. V zadnjih 12 mesecih so namreč prve založnikom prinesle kar 2,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov ...

  Objavljeno: 4.1.2010
 • Avatar že prislužil milijardo ameriških dolarjev

  Epska zgodba v enem najboljših 3D-filmov doslej očitno pred velike zaslone vneto vabi gledalce po vsem svetu. Film je v manj kot treh tednih predvajanja že prislužil milijardo dolarjev in dokazal, da gre za še eno mojstrovino režiserja Jamesa Camerona.

  Objavljeno: 4.1.2010
 • Spor med družbama Nokia in Apple se zaostruje

  Nokia je malo pred novim letom precej zaostrila spor glede domnevnega kršenja patentnih pravic s strani podjetja Apple. V ta namen je na ameriško komisijo za mednarodno trgovino (ITC) naslovila uradno pritožbo, v kateri družbi Apple očitajo, da kršijo patentne pravice Nokie v domala vseh svojih izdelkih, torej mobilnih telefonih, večpredstavnih predvajalnikih in računalnikih. Analitiki menijo, da je korak za Nokio sicer tvegan, vendar lahko družbi dolgoročno koristi.

  Objavljeno: 3.1.2010
 • HDBaseT za povezovanje v visoki ločljivosti

  Obeta se nam nov standard za prenos večpredstavnih vsebin v visoki ločljivosti in internetnih podatkov med številnimi napravami, ki jih srečamo v domačem okolju. LG, Samsung, Sony Pictures in Valens Semiconductors so tako ustanovili združenje Alliance HDBaseT, ki pripravlja specifikacijo za prenos različnih informacij v digitalni obliki prek obstoječih omrežnih kablov UTP (Cat5e/6), pri čemer naj bi omogočali precej večje hitrosti prenosa podatkov, kot pri današnjih omrežnih tehnologijah.

  Objavljeno: 2.1.2010
 • Združenja potrošnikov proti Googlovemu prevzemu AdMoba

  Google očitno prihaja v novo obdobje, ko se javnost vse bolj zaveda moči podjetja in ima zato pomisleke glede vrtoglave rasti ter prevzemanja manjših družb. Dve izmed največjih ameriških združenj potrošnikov, Consumer Watchdog in Center for Digital Democracy, sta tako konec decembra uradno zaprosili ameriško zvezno trgovinsko komisijo (FTC), da prepreči 750 milijonov dolarjev vreden prevzem specialista za mobilno oglaševanje AdMob s strani korporacije Google.

  Objavljeno: 2.1.2010
 • Rekordna prodaja prek spleta

  Raziskava podjetja ComScore je pokazala, da je bil v nasprotju s pričakovanji in kljub prisotnosti recesije, v prednovoletnem obdobju v ZDA dosežen nov rekord v prodaji prek spleta. V času med 1. novembrom in 24. decembrom so v ZDA tako prek spletnih trgovin prodali za več kot 27 milijard dolarjev izdelkov, kar je dobrih 5% več kot v lanskem letu, kjer so po dolgih letih rasti zabeležili 3% padec prodaje. Zelo dober rezultat pripisujejo različnim dejavnikom, med drugim so pomembno vlogo odigrali številni snežni meteži v tem obdobju, ki so potrošnike odvrnili od obiska običajnih trgovin.

  Objavljeno: 1.1.2010
 • 11,4% padec prodaj čipov v 2009

  Čeprav je bilo v zadnjem četrtletju moč zaznati ponovno rast, na nekaterih segmentih celo nove rekorde, sta gospodarska kriza in predvsem previdnost potrošnikov prispevala k občutnem padcu prodaje elektronskih vezij za kar 11,4% v celotnem letu 2009. Obseg prodaje je zatorej znašal 226 milijard dolarjev, 29 milijard manj kot v celotnem letu 2008. Padec je šele šesti v 25 letih od kar statistike spremljajo prodajo tovrstnih izdelkov. Kljub vsemu je bilanca celotnega leta še kar optimistična, saj je v začetku leta bilo videti še bistveno hujše s prvim četrtletjem, kjer se je prodaja zmanjšala kar za 30%.

  Objavljeno: 1.1.2010

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

fc4dkL5HR9w

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji