• Sony Ericsson Aspen

    Sony Ericcson ima novega člana med ekološko prijazno izdelanimi telefoni GreenHert, tokrat v različici za poslovno rabo, ki sliši na ime Aspen. Gre za telefon z vgrajeno alfanumerično tipkovnico in zaslonom, ki je občutljiv na dotik, vgrajena pa je najnovejša različica operacijskega sistema Windows Mobile 6.5.3. Telefon združuje najboljše iz sveta poslovnih in potrošniških potreb, vključno s podporo za javo, Facebook, YouTube in Skype. Vgrajen je sprejemnik GPS in odjemalec za zemljevide Google Maps. Podjetjem bo všeč podpora za storitev Microsoft MyPhone, ki omogoča brisanje vsebine na daljavo, če pride do kraje telefona. Podpira seveda omrežja 3G, na prodaj pa bo v drugem četrtletju.

    Objavljeno: 9.2.2010
  • Prihaja WiMax 2

    Čeprav je doslej brezžični standard WiMax kljub drznim napovedim doživel razmeroma majhen uspeh, organizacija IEEE že snuje naslednjo različico WiMax 2, oziroma uradno IEEE 802.16m. Novi standard naj bi bil nazaj združljivim s sedanjim 802.16e, obenem pa precej hitrejši. Medtem, ko danes v praksi z vmesniki WiMax dosegajo hitrosti okoli 5 Mb/s, naj bi WiMax 2 dosegal hitrosti okoli 100 Mb/s.

    Objavljeno: 9.2.2010
  • Lepotica in zver

    Dell je predstavil dva nova prenosna računalnika, ki sodita po zmogljivosti in lastnostih na povsem nasprotna konca med poslovnimi prenosniki. Dell Latitude 13 je po trditvah najtanjši poslovni prenosnik s 13-palčnim zaslonom, saj je debel komaj 1,6 cm. Nima vgrajene optične enote (lahko pa priključimo zunanjo enoto Blu-ray), zato pa cel niz tehnologijo, ki so zanimive predvsem za poslovne uporabnike.

    Objavljeno: 9.2.2010
  • Google razvija tekmeca iPadu?

    Po tem, ko je Glen Murphy, eden od razvijalcev operacijskega sistema Chrome OS, na YouTubeu objavil koncept uporabniškega vmesnika za tablične računalnike, so se po internetu razširile govorice o morebitnem Googlovem tekmecu še svežemu Apple iPadu. Video prikazuje tablični računalnik, ki lahko naenkrat izvaja dve nalogi (za razliko od iPada, kjer bo večopravilnost sila omejena), krmilimo pa ga lahko s kretnjami.

    Objavljeno: 8.2.2010
  • Osveženi ThinkPadi T

    Lenovo je nekoliko osvežil družino priljubljenih prenosnikov za poslovno rabo ThinkPad T, ki so dobili najnovejše Intelove procesorje Core i3-330M. Novi prenosniki nosijo oznake ThinkPad T410i, T410si in T510i, vsi pa imajo med 2 in 8 GB RAM, vezne nabore Intel QM57/QS57 ter vsaj 250 GB velike diske. Zasloni so vselej od zadaj osvetljeni z diodami LED, v manjših modelih so 14-palčni z ločljivostjo 1280 x 800 ali 1440 x 900 pik, pri modeli T510i pa je zaslon 15-palčni in z z ločljivostjo 1366 x 768 pik. Cene ostajajo podoben sedanjim modelom.

    Objavljeno: 8.2.2010
  • MPEG, ITU in EBU pripravljajo naslednika H.264

    High Efficiency Video Coding ali krajše HVC je ime novem video zapisu in kodeku, ki bo v bodoče zamenjal danes razširjene algoritme H.264 in MPEG. Novi zapis, ki ga družno razvijajo organizacije MPEG, ITU in EBU, naj bi med drugim podpiral zelo širok razpon ločljivosti od QVGA (320 x 200 pik) do ultra visoke ločljivosti 8Kx4K, ki v praksi še ne obstaja. Avtorji namenjajo nov zapis za iste namene, kjer se danes uporabljajo zapisi H.264 in MPEG, kar pomeni vse od filmskega gradiva do osnovnega zapisa za snemanje z domačo elektroniko.

    Objavljeno: 8.2.2010
  • V prihajajočem Monitorju in Monitor TV

    V našem "labu" se včasih zgodijo "nepredvidene" stvari. Z veseljem jih posnamemo, he he.

    Objavljeno: 7.2.2010
  • Na CeBIT-u 3D brez očal

    Singapursko podjetje Sunny Ocean Studios je napovedalo predstavitev 3D-vsebin, ki si jih bo moč ogledati brez namenskih stereoskopskih očal.

    Objavljeno: 7.2.2010
  • Hitachi z novo tehnologijo zapisa podatkov

    Hitachijevi raziskovalci razvijajo novo tehnologijo zapisa podatkov, ki bi standardnim diskom omogočila kapaciteto do okoli 10 terabajtov. Standardni zapis na magnetne plošče naj bi s predelavo snemalnega dela omogočil do 5-krat višjo gostoto zapisanih podatkov.

    Objavljeno: 7.2.2010
  • Radeon HD 5450 je nared

    Pri AMD-ju so pripravili še nizkocenovni grafični pospeševalnik ATI Radeon HD 5450. Grafične kartice, grajene na novem čipu, bodo veljale vsega okoli 50 evrov, ponujale pa bodo strojno pospeševanje video vsebin in večmonitorsko podporo.

    Objavljeno: 6.2.2010
  • Symbian postaja odprtokoden

    Organizacija Symbian Foundation, ki izdaja programsko opremo katera poganja največ mobilnikov na svetu, je najavila, da bo svoje programje odprla za razvijalce in uporabnike.

    Objavljeno: 6.2.2010
  • Promocija DVB-T v polnem teku

    Danes je bila na Ministrstvu za visoko šolstvo znanost in tehnologijo novinarska konferenca na temo promocije prizemeljskega oddajanja digitalne televizije (DVB-T). Kot smo že pisali, se od konca lanskega leta vzporedno oddaja televizijski signal tako v digitalni kot tudi v analogni tehniki, vendar pa bodo analogni oddajniki ugasnjeni čez deset mesecev, 1. decembra 2010. Kakšnih 200 tisoč gledalcev, ki spremljajo televizijo prek analognega singala, bodo morali nabaviti ali digitalne televizijske aparate ali pa ustrezne vmesnike ("set top box"), ki omogočaj sprejem digitalne televizije po standardu MPEG-4.

    Objavljeno: 5.2.2010
  • 8 novih Nikonov

    Japonski proizvajalec Nikon je predstavil novo, spomladansko kolekcijo kompaktnih digitalnih fotoaparatov COOLPIX. V njej je kar 8 novih modelov, med njimi Nikonov prvi fotoaparat z možnostjo snemanja videoposnetkov v ločljivosti Full HD, kompaktni fotoaparat z zaslonom, občutljivim na dotik, in fotoaparat z objektivom s 26-kratno povečavo.

    Objavljeno: 5.2.2010
  • Samsungovi zeleni diski

    Samsung je predstavil nove člane iz družine diskov EcoGreen. Odlikujeta jih visoka kapaciteta in nizka poraba energije. Slednja gre predvsem na račun nizkih hitrosti vrtenja magnetnih plošč, saj motorček diska te vrti s 5400 obrati na minuto.

    Objavljeno: 5.2.2010
  • Nvidia razkrila imena, kartic še ni

    Pri Nvidii očitno zopet potrebujejo nekaj pozornosti, medtem ko pripravljajo novo generacijo grafičnih kartic, temelječih na grafičnih jedrih, GF100, NV60, G300 ter GT300. Tako so razkrili nova imena kartic, ki jih bodo predvidoma predstavili marca.

    Objavljeno: 5.2.2010
  • Casiova evolucija na področju projektorjev

    Casio z novo serijo projektorje Green Slim uvaja kombinacijo laserske in LED svetilne tehnologije. Izvor svetlobe, ki združuje rdečo barvo z rdečo LED diodo, modro z modrim laserjem in zeleno barvo s pretvarjanjem modrega laserja preko fosforja, omogoča doseganje visoke svetilnosti med 2000 in 3000 ANSI-lumni.

    Objavljeno: 4.2.2010
  • Acerjev 3D-monitor

    Pri Acerju te dni začenjajo s prodajo 23,6-palčnega LCD-monitorja, ki kot eden prvih tovrstnih monitorjev podpira tehnologijo Nvidia 3D Vision. Model Acer GD235HZ ameriške spletne trgovine že ponujajo za okoli 400 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 4.2.2010
  • Fujitsu Mobile Note Taker Plus

    Podjetje Fujitsu je predstavilo napravo Mobile Note Taker Plus. Gre za pisalo, s katerim uporabnik pisanje na roko neposredno prenese v digitalno obliko. Pisalo, ki je opremljeno z najnovejšo ultrazvočno in infrardečo tehnologijo, omogoča beleženje uporabnikovega pisanja s katere koli površine.

    Objavljeno: 4.2.2010
  • "Škljoc na Fejsa"

    Slovensko podjetje Third Frame Studios je izdelalo zanimivo aplikacijo za priljubljeno družabno omrežje Facebook, ki omogoča preprosto objavljanje slik, posnetih z mobilnimi telefoni, ki podpirajo pošiljanje sporočil MMS. Škljoc, kot se aplikacija imenuje, je v Facebooku že na voljo, tako da jo njegovi uporabniki lahko omogočijo v svojih računih. Najhitreje jo bomo dodali tako, da v iskalnik preprosto vnesemo Škljoc, lahko pa obiščemo tudi njen naslov: http://apps.facebook.com/mmsskljoc/

    Objavljeno: 3.2.2010
  • Projektor z ločljivostjo 10 milijonov točk

    Pri JVC-ju bodo v začetku marca začeli s prodajo enega najzmogljivejših projektorjev na svetu. Model DLA-SH7NL namreč zmore prikazati sliko v ločljivosti 4096 x 2400 točk, njegova svetilnost pa znaša 5000 lumnov.

    Objavljeno: 3.2.2010
  • OLED-velikan

    Medtem ko nas proizvajalci vse bolj prepričujejo, da so zasloni vrste OLED primerni predvsem za manjše naprave, je Mitsubishi svetu pokazal pravega velikana. Gre namreč za digitalni televizor z diagonalo zavidljivih 149 palcev (3,8 metra).

    Objavljeno: 3.2.2010
  • Matrox prenovil ponudbo večmonitorskih rešitev

    AMD je s tehnologijo ATI Eyefinity, ki je na voljo na njegovih zmogljivejših grafičnih karticah, močno zamajal temelje Matroxovim večmonitorskim rešitvam. Podjetje se je zato že odzvalo s predstavitvijo razširitvenega modula, ki število podprtih monitorjev dvigne na 4 ozr. 6.

    Objavljeno: 3.2.2010
  • Kako posneti zimske olimpijske igre v visoki ločljivosti?

    Zimske olimpijske igre se pričnejo čez deset dni. Bralci nas sprašujejo, kakšne možnosti imajo, če bi želeli posneti igre v kakovosti HD. Ker naslednja številka izide šele po koncu iger, objavljamo nekaj nasvetov kar na spletu.

    Objavljeno: 2.2.2010
  • Iz našega bloga: iTablica

    Pa smo le dočakali novi Applov izdelek, ki bo rešil vse tegobe tega sveta. Kot ste lahko brali tudi med našimi novicami, je prejšnji teden Steve Jobs predstavil novo napravo, ki se uvršča med pametne telefone in prenosne računalnike - tablični računalnik, imenovan iPad.

    Objavljeno: 2.2.2010
  • LiteOn z novo tovarno optičnih pogonov

    Optični pogoni se zdijo v poplavi pomnilniških rešitev kar nekoliko pozabljeni (večina priljubljenih mini prenosnikov namreč ne premore sukalnikov ploščkov). A to še zdaleč ne pomeni, da so jim dnevi šteti. Tajvanski LiteOn IT, največji svetovni proizvajalec optičnih pogonov, namreč na Kitajskem odpira novo tovarno.

    Objavljeno: 2.2.2010
  • Mobilna različica Windows 7 predstavljena na MWC?

    Govorice v industriji programske opreme postajajo vse glasnejše in govori se, da naj bi Microsoft izkoristil prireditev Mobile World Congress za splavitev mobilne različice operacijskega sistema Windows 7. Če to drži, bodo nova okna za mobilnike na voljo že čez 14 dni.

    Objavljeno: 2.2.2010
  • Intel in Micron s prvimi 25-nm čipi

    Podjetje IM Flash Technologies, ki je v lasti podjetij Intel in Micron, je najavilo, da bo do poletja na tržišče splavilo prve 25-nm pomnilniške čipe. Gre za nove 64-gigabitne večcelične pomnilnike vrste NAND, ki bodo ponujali kar 8 gigabajtov kapacitete.

    Objavljeno: 2.2.2010
  • Windows 8 že leta 2011

    Če gre verjeti zapisom, ki jih je na svojem blogu objavil Chris Green, domnevno bivši Microsoftov razvijalec, naj bi bili Windows 8 nared že prihodnje poletje. Še več, gigant iz Redmonda naj bi nov operacijski sistem izdal 1. julija 2011.

    Objavljeno: 1.2.2010
  • Kingston z ultravarnim USB-ključkom

    Kingston DataTraveler 5000 naj bi bil po navedbah proizvajalca eden najvarnejših USB-ključkov ta hip, saj podatke ščiti strojna 256-bitna AES-enkripcija. V dodatno pomoč pa je še več varnostnih algoritmov, ki skrbijo, da so podatki varno spravljeni pred očmi nepooblaščenih uporabnikov.

    Objavljeno: 1.2.2010
  • Google Docs ne bodo podpirali starejših brskalnikov

    Pri Googlu so se očitno odločili potegniti par korenitih potez, ko gre za vprašanje varnosti. Tako pri svoji storitvi Google Docs s prvim marcem ukinjajo podporo za spletne brskalnike IE 6.0, Firefox 2.0, Chrome 3.0 ter Safari 2.0.

    Objavljeno: 1.2.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji