Objavljeno: 2.2.2010

Kako posneti zimske olimpijske igre v visoki ločljivosti?

Zimske olimpijske igre se pričnejo čez deset dni. Bralci nas sprašujejo, kakšne možnosti imajo, če bi želeli posneti igre v kakovosti HD. Ker naslednja številka izide šele po koncu iger, objavljamo nekaj nasvetov kar na spletu.

Najprej moramo ugotoviti, kje bomo sploh lahko spremljali prenose v visoki ločljivosti. Po najnovejših informacijah je ob Telemachu tudi Telekom Slovenije podpisal pogodbo s Televizijo Slovenije o prenašanju posebnega programa Televizije Slovenije v kakovosti HD. Signal ne bo kodiran, ker je Televizija Slovenije že plačala pravice organizatorjem iger. Za spremljanje (in snemanje) in iger v kakovosti HD imamo v osnovi tri možnosti, za vsako bomo potrebovali računalnik:

1. sprejem signala DVB-T z Ljubljanskega gradu (samo za prebivalce Ljubljane in bližnje okolice). Snemanje bomo najlažje izvedli s kakšnim od DVB-T sprejemnikov na USB ključku ali na PC kartici, ki smo jih opisali v februarski številki Monitorja v članku Digitalna slika na računalniku.

2. sprejem signala DVB-C prek kabelskega omrežja Telemacha (samo za tiste naročnike Telemacha in njegovih partnerjev, ki lahko spremljajo digitalni signal). Ker Telemach še ne ponuja snemalnika HD, ostaja edina možnost snemanje s pomočjo DVB-C sprejemnika na USB ključku ali na PC kartici. Enega od takšnih smo opisali v zgoraj omenjenem članku, za večjo izbiro pa bo treba malo pobrskati po spletu.

3. sprejem signala IPTV prek omrežja Telekoma Slovenije (samo za tiste naročnike, ki imajo optični priključek). Ker Telekom ne ponuja vmesnikov z vgrajenim diskom, ostaja edina možnost (za tehnično nekoliko bolj spretne) spremljanje (in snemanje) programa neposredno na računalniku, tako da IPTV priključek namesto na Telekomov vmesnik (Sagem HD) priključimo neposredno na računalnik.

Razen tega obstajajo tudi (zaenkrat bolj redki) univerzalni sprejemniki HD, ki imajo vgrajeni disk in omogočajo snemanje tudi v tehniki HD. V Monitorju smo do sedaj pisali o dveh, o AZBox HD Premium in o Dreambox HD 8000, ki oba ob sprejemniku DVB-S omogočata tudi vgradnjo sprejemnika DVB-T oziroma DVB-C.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji