• Mozilla Firefox Mobile 1.0 je končan

    Mozilla je po razmeroma dolgem razvoju objavila prvo dokončno različico spletnega brskalnika za mobilne naprave Firefox Mobile, ki je doslej nastajal v okviru projekta s kodnim imenom Fennec. Kljub pomembnemu mejniku pa je različica za zdaj na voljo za sila majhno število naprav - trenutno deluje samo na platformi Maemo 5 in mobilnih napravah (težko bi temu rekli telefoni) Nokia N900 in N810. Avtorji obljubljajo, da bodo tokom letošnjega leta postopoma podprli tudi druge platforme in operacijske sisteme.

    Objavljeno: 31.1.2010
  • Sveča za Kindle

    Kaj manjka sodobnim bralnikom elektronskih knjig, kakršen je Amazon Kindle? Vsekakor jih je težko prebirati v temi, saj zasloni z elektronskim papirjem nimajo lastne zadenjske osvetlitve kot zasloni LCD, temveč za branje rabijo zunanji vir svetlobe. Če želimo torej brati elektronsko knjigo v temi, se moramo soočiti z enakimi težavami, kot pri papirnatih knjigah. K sreči so se domiselni proizvajalci malih svetilk z diodami LED domislili poceni in priročne rešitve, ki so jo duhovito poimenovali kar sveča za Kindle (v angleščini je še lepša besedna igra Kandle for Kindle). Nič kaj pretirano visoko tehnološka rešitev stane le 25 dolarjev, deluje z vsemi bralniki Kindle (pa še kakšnim tekmecem), za nameček pa je lahko v pomoč tudi pri prebiranju papirnatih knjig.

    Objavljeno: 31.1.2010
  • Samsung začel s proizvodnjo 3D TV

    Samsung je sporočil, da je v Južni Koreji začel s proizvodnjo nove generacije LCD in LED televizorjev, ki so optimizirani za prikaz 3D posnetkov v kombinaciji z aktivnimi očali. V izdelavi so 40, 46 in 55-palčni zasloni, ki imajo tudi nekatere tehnološke izboljšave - frekvenco osveževanja slike 240 Hz in 20% krajši odzivni čas (manj kot 4 ms), kar naj bi blagodejno vplivalo na kakovost prikazanih slik za levo in desno oko. Novi televizorji bodo sicer omogočal prikaz posnetkov v polni visoki ločljivosti v 2D in 3D tehnologiji, za dodatna očala pa naj bi bilo potrebno odšteti med 70 in 100 dolarji. Pri Samsungu se še niso izjasnili, kdaj se bodo 3D televizorji pojavili v trgovinah, analitiki pa omenjajo začetek drugega četrtletja.

    Objavljeno: 30.1.2010
  • Dobre in slabe novice iz T-2

    Zgodilo se je nekako pričakovano - telekomunikacijski operater T-2 je za zagotovitev nemotenega poslovanja moral napovedati podražitev za večino svojih storitev. To so naredili po zakonsko predpisanem postopku, tako da bodo višje cene veljale šele od začetka marca dalje. Javnost so obvestili na simpatičen, a že znan način: "Kaj želite najprej slišati - dobro ali slabo novico?" Stvar je le v tem, da sta dobra in slaba novica v tem primeru domala enaki. Je pa T-2 v sporočilu obljubil, da bo podražitev vsaj delno uporabil tudi za osvežitev in nadaljnji razvoj dejavnosti - pričakujejo se predvsem novosti v shemi televizijskih programov in menda nadaljevanje že pred meseci ustavljene širitve storitev prek optičnega omrežja. Pri T-2 poudarjajo, da so kljub podražitvi v večini primerov še vedno cenejši od konkurence.

    Objavljeno: 30.1.2010
  • Amazon in Microsoft potrjujeta okrevanje

    Poslovni rezultati velikih ponudnikov informacijskih izdelkov in storitev nakazujejo, da so morda pred nami mirnejši časi. Amazon je tako, tudi na podlagi izjemne prodaje elektronskih knjig in bralnikov Kindle, v zadnjem četrtletju 2009 prodal za 9,52 milijarde dolarjev izdelkov in storitev, kar je celo 42% več kot konec leta 2008. Bistveno je poskočil tudi zaslužek, ki je znašal 384 milijonov dolarjev 52% več kot pred letom dni.

    Objavljeno: 29.1.2010
  • Google Social Search

    Google je širši javnosti odprl možnost naprednega iskanja podatkov, ki omejuje in razvršča zadetke glede na prispevke oziroma mnenja prijateljev iz socialnih omrežij. Google je tehnologijo Social Search prvič predstavil na lanski konferenci Web 2.0, zdaj pa je dosegljiva vsakomur, seveda s prijavo v Googlove spletne storitve, saj mora iskalnik rezultate poiskati med prijatelji.

    Objavljeno: 29.1.2010
  • Corel PaintShop in VideoStudio X3

    Corel je v eni potezi prenovil dva izmed najbolj priljubljenih programov za urejanje in organizacijo večpredstavnih vsebin v svojem portfelju. Corel PaintShop Photo Pro X3 je orodje namenjeno ljubiteljem digitalne fotografije, prvič pa vsebuje tudi možnost organizacije in preprostega urejanja video posnetkov v visoki ločljivosti, kar je vse bolj zaželena zmožnost novejših fotoaparatov. V ta namen so povsem na novo napisali modul Organizer, ki omogoča pregledovanje, združevanje, označevanje, ocenjevanje in lociranje zbirk večpredstavnega gradiva. Orodje je tudi izhodišče za hitro popravljanje, tiskanje in objavo gradiva v spletnih servisih, kot so Facebook in Flickr.

    Objavljeno: 29.1.2010
  • Icon7 se predstavlja našemu tržišču

    Azijski proizvajalec dodatkov za računalnike prihaja s svojo celotno produktno linijo tudi v naše kraje.

    Objavljeno: 28.1.2010
  • Oracle dokončno prevzema Sun, zamenjave v vodstvu

    Oracle je po pridobljenem pozitivnem mnenju s strani Evropske Unije opravil dokončni prevzem podjetja Sun in se tako za okoli 7 milijard dolarjev umestil med največje ponudnike strojne opreme,zlasti strežnikov. Sedaj se v zgodovini obeh podjetij odpira novo poglavje. Analitiki pričakujejo, da b prevzem zagotovo sprožil reorganizacijo tako na področju produktnega portfelja, kot tudi vodstva. Prvi je svoje slovo po 28 letih delovanja najavil soustanovitelj in predsednik družbe Scott McNealy. Dobro obveščeni dodajajo, da bo Sun najbrž kmalu zapustil tudi dosedanji direktor Jonathan Schwartz in tako krmilo prepustil povsem novi ekipi pod vodstvom Larry Ellisona.

    Objavljeno: 28.1.2010
  • Imenujem se Apple iPad!

    Ugibanj okoli tega, kakšno revolucionarno napravo bo v začetku januarja predstavil Apple, je konec. Domneve so se izkazale za pravilne, saj je Apple na posebnem dogodku predstavil svoj prvi tablični računalnik, ki se imenuje Apple iPad. Računalnik, ki je na prvi pogled videti kot močno povečani mobilni telefon iPhone, ima 9,7-palčni zaslon z osvetlitvijo LED, ki je občutljiv na večkratni dotik, namesto klasične pa srečamo zaslonsko tipkovnico, a le če jo rabimo. Večino opravil lahko namreč izvedemo s kretnjami po zaslonu.

    Objavljeno: 27.1.2010
  • Telekom bo vztrajal do konca

    Telekom je ta teden objavil, da je Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo njegovo tožbo proti sodbi Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zavrnilo vse zahtevke v tožbi Telekoma Slovenije proti konkurenčni družbi T-2, s katero je Telekom zahteval prepoved kršitve blagovnih znamk Centreks. Telekom je že napovedal, da bo proti sodbi Višjega sodišča vložil revizijo na Vrhovnem sodišču. To je presenetljivo, saj je v tako rekoč identični tožbi proti Tušmobilu Telekom konec lanskega leta umaknil tožbo še med odločanjem na prvi stopnji na Okrožnem sodišču v Ljubljani, domnevno prav zaradi tega, ker se je že "opekel" s tožbo proti T-2.

    Objavljeno: 27.1.2010
  • Nova številka revije Monitor

    Kot smo navajeni je z zadnjim torkom v mesecu izšla nova številka revije Monitor. Za navdušence nad perifernimi računalniškimi izdelki imamo v tej številki dva velika preizkusa. Prvi je preizkus brezžičnih usmerjevalnikov, ki smo se ga lotili po dobrem letu dni. Preizkusili smo kar nekaj modelov, vsi pa so združljivi z novim standardom na področju brezžičnih omrežij, dokončni standard IEEE 802,11 N. Pri tem smo preizkusili tudi nekaj dodatnih možnosti, od večjih anten pa do neoriginalne programske opreme DD-WRT. Drugi večji preizkus strojne opreme pa so TV kartice DVB-T. V Sloveniji naj bi konec letošnjega leta ugasnili oddajnike, tako da bo prehod na novi standard neizogiben.

    Objavljeno: 27.1.2010
  • AMD zopet pridobiva tržni delež, dodaja nove modele

    Raziskava družbe IDC je pokazala, da se je trg mikroprocesorjev v zadnjem četrtletju zopet pričel prebujati, AMD pa je nov zagon izkoristil za rahlo nažiranje tržnega deleža še vedno daleč vodilnega Intela. Spodbuden je podatek, da je prodaja v zadnjih treh mesecih povečala za 31,3% glede na enako obdobje pred letom dni. Intel je sicer še vedno daleč v vodilnem položaju s skupno 80,5% trga, kar pa je manj kot pred 12 meseci, ko je nadzoroval že 81,9% trga. AMD je po drugi strani naredil skok iz 17,7% na 19,4%. Rast so zabeležili tako na področju namiznih kot mobilnih procesorjev, razlog pa gre iskati v novih modelih Turion II X2 in Athlon.

    Objavljeno: 27.1.2010
  • Nov roj Lumixov

    Panasonicovi snovalci digitalnih fotoaparatov zagotovo ne počivajo. Po novostih predstavljenih v zadnjih tednih so zdaj predstavili nove modele kompaktnih, a zmogljivih fotoaparatov, ki zamenjujejo dosedanje najbolj priljubljene modele. Največ pozornosti bo zagotovo zavzel novi model Lumix DMC-TZ10, ki je naslednik doslej priljubljenih modelov TZ7, TZ5 in TZ3. Panasonic je pri novincu ohranil enak objektiv (12x zum, 24-300 mm), a povečal ločljivost na 12,1 milijonov pik. Tipalo CCD pravzaprav premore kar 14,5 milijonov pik, vendar fotografije dosegajo manjšo ločljivost, ker jih fotoaparat dosega ne glede razmerje (16:9, 4:3, 3:2) brez "rezanja" za doseganje tega cilja. Pri novincu pa je zagotovo najbolj odmevna novost vgrajeni GPS sprejemnik, ki samodejno dodaja geografske koordinate fotografijam. Panasonic je obenem močno izboljšal algoritem za stabilizacijo slike O.I.S., dodal podporo za kartice SDXC, omogočil možnost osnovnih obdelav fotografij (izrez, zajem fotografije iz videa) neposredno na fotoaparat in dodal možnost ročnih nastavitev fotoaparata.

    Objavljeno: 27.1.2010
  • Apple povečal dobiček za 50%

    Apple še naprej preseneča javnost z odličnimi poslovnimi rezultati, ki so v čisto drugi ligi kot ostanek računalniške industrije. Zadnje četrtletje so tako zaključili z dobičkom 3,37 milijarde dolarjev, kar je 50% bolje kot v enakem obdobju v letu 2008. Celoten prihodek je zanašal 15,6 milijard dolarjev, 32% več kot v enakem obdobju pred letom dni. Ti rezultati kažejo, da se zaupanje potrošnikov v ekonomijo vrača, predvsem pa gre zasluga inovativnim izdelkom, ki so Apple katapultirali na lestvicah tržnih deležev.

    Objavljeno: 26.1.2010
  • Ali je MusicDNA naslednik zapisa MP3?

    Nov zvočni zapis MusicDNA obljublja precej drugačno uporabniško izkušnjo pri poslušanju glasbe. Založnikom in avtorjem namreč omogoča dodajanje do 32 GB dodatnih podatkov glasbenim posnetkom, kot so naslovne slike, besedila in celo sveži zapisi iz interneta, kot so zadnje objave avtorjev na blogu ali pa novi koncertni datumi. Nov zapis je na konferenci glasbene industrije Midem v Cannesu predlagalo podjetje Bach Technology, ki sicer tesno sodeluje z inštitutom Fraunhofer IIS in avtorji zapisa MP3.

    Objavljeno: 26.1.2010
  • Chrome 4 prinaša dodatke

    Google je uradno objavil novo "stabilno" različico brskalnika Chrome, ki jo interno imenujejo tudi 4.0. Čeprav avtorji navajajo, da ne gre za novo različico temveč naslednji mejnik v razvoju, Chrome 4 prinaša uradno podporo za dodatke imenovane Extensions. Google je skupaj z različnimi avtorji dalj časa preizkušal tehnologijo za razširjanje funkcionalnosti in zmogljivosti brskalnika, zdaj pa so objavili knjižnico, ki vsebuje kar 1.500 različnih dodatkov za vse okuse in potrebe.

    Objavljeno: 26.1.2010
  • Telefon in HD kamera v enem

    Sony Ericsson je predstavil mobilni telefon z imenom Vivaz, ki lahko snema video posnetke v visoki ločljivosti 720p. Po modelu Xperia X10 je to drugi proizvajalčev telefon, ki je usmerjen izrazito na večpredstavno področje, temelji pa na operacijskem sistemu Symbian S60 pete generacije. Vgrajen je 3,2-palčni zaslon ločljivosti 640 x 360 pik, ki je občutljiv na dotik, večpredstavnost pa dopolnjuje fotoaparat z ločljivostjo 8,1 milijonov pik, samodejnim ostrenjem, 4x digitalnim zumom, bliskavico in algoritmom za razpoznavo obrazov.

    Objavljeno: 25.1.2010
  • Ustanovitelja nameravata prodati večinski delež Googla

    Larry Page in Sergej Brin sta sporočila, da nameravata do leta 2014 prodati tolikšno število delnic družbe Google, da ne bosta več večinska lastnika. Postopek sta začela že decembra, prodaja pa naj bi v naslednjih petih letih potekala na tak način, da bosta razpršila svoj lastniški portfelj brez da bi pri tem prestrašili investitorje na trgu. Page in Brin trenutno nadzorujeta okoli 59% vseh delnic podjetja, dodatnih 9,5% pa je v lasti direktorja Erica Schmidta. Kljub dezinvestiranju pa bosta ustanovitelja ostajala aktivno udeležena v vse aktivnosti in nadaljnji razvoj družbe Google.

    Objavljeno: 25.1.2010
  • Rekord v magnetnem zapisu podatkov

    Raziskovalci podjetij Fujifilm in IBM so postavili nov svetovni record v gostoti podatkov na magnetnem traku. Z uporabo traku, izdelanega z delci elementov BaFe, so uspeli na kvadratno inčo zapisati kar 29,5 milijard bitov informacij.

    Objavljeno: 24.1.2010
  • Samsungov morski pes, drugič

    Samsung Shark 2 je futuristični drsni mobilnik s kovinskim ohišjem. Vanj je vgrajen velik AMOLED-zaslon, ki stavi na kakovosten prikaz vsebine, predvsem tiste multimedijske.

    Objavljeno: 24.1.2010
  • Ovi Zemljevidi in brezplačna navigacija na Nokiah

    Nokia je najavila, da bo navigacija za hojo in vožnjo kot del nove različice Ovi Zemljevidov na njenih pametnih telefonih odslej brezplačna. Nokiina programska oprema za prenos prostorskih podatkov in navigacijo je bila oblikovana posebej za mobilno uporabo in temeljni na edinstveni hibridni tehnologiji.

    Objavljeno: 24.1.2010
  • Širokokotna in daljnogleda Lumixa

    Panasonic je predstavil nova digitalna fotoaparata DMC-FS33 ter FS30, ki izhajata iz serije Lumix FS. Oba modela imata senzor z ločljivostjo 14,1 Mpik in 28-mm širokokotni objektiv z 8x optičnim zoomom.

    Objavljeno: 23.1.2010
  • Microsoft krpa IE

    Microsoft je izdal izredno varnostno posodobitev za vse podprte različice spletnega brskalnika Internet Explorer na operacijskih sistemih Windows 2000, Windows XP, Windows Vista in Windows 7. Varnostna posodobitev odpravlja varnostno ranljivost v spletnem brskalniku IE, ki je v zadnjem tednu med uporabniki sprožila večji preplah.

    Objavljeno: 23.1.2010
  • Oracle in Sun z zeleno lučjo

    Evropska komisija je po dobrih devetih mesecih, odkar sta podjetji Oracle Corporation ter Sun Microsystems prvič dahnili skupni da, odobrila združitev ameriških korporacij tudi na evropskih tleh.

    Objavljeno: 23.1.2010
  • Poravnava, težka nekaj sto milijonov

    Se še spomnite podjetja Rambus, ki je z inovacijami na področju pomnilnikov poskrbelo za njihov občuten dvig zmogljivosti in kapacitete. Čeprav podjetje kasneje ni našlo pravih odgovorov za tržni nastop, pa so vloženi patenti predstavljali velik potencial - še posebej, ker so jih različni proizvajalci nepremišljeno vzeli za svoje.

    Objavljeno: 22.1.2010
  • 3D-televizorji pripravljeni na tržni pohod

    Vsak sejem zabavne elektronike ali računalništva postreže z novimi modeli 3D-televizorjev. Leto 2010 naj bi tako zanje tudi v praksi predstavljalo pomembno odskočno desko, saj so s prejetjem standarda Blu-ray 3D proizvajalci že preskočili prvo oviro.

    Objavljeno: 22.1.2010
  • Spletni NY Times nič več brezplačen

    Pri enem največjih tiskanih medijev na svetu, časopisu New York Times, so sporočili, da bodo v prihodnje ukinili brezplačno branje njihovih vsebin na spletu.

    Objavljeno: 22.1.2010
  • Vpišimo brezžična omrežja!

    Na Google Maps je bil zagnan simpatičen projekt - označimo vse lokale, ki svojim gostom ponujajo tudi brezplačen dostop do interneta.

    Objavljeno: 21.1.2010
  • 500 Mbit/s »po svetlobi«

    Siemensovi razvojniki so v sodelovanju z berlinskim Inštitutom Heinrich Hertz še izboljšali lastni rekord pri prenosu podatkov s pomočjo bele svetlobe. Dosegli so hitrost 500 Mbit/s, kar je več kot dvakrat hitreje od preteklega dosežka 200 Mbit/s. Brezžični prenos podatkov s pomočjo svetlobe tako utira pot novim informacijskim aplikacijam za zasebno rabo in v industriji.

    Objavljeno: 21.1.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji