Objavljeno: 31.1.2010

Mozilla Firefox Mobile 1.0 je končan

Mozilla je po razmeroma dolgem razvoju objavila prvo dokončno različico spletnega brskalnika za mobilne naprave Firefox Mobile, ki je doslej nastajal v okviru projekta s kodnim imenom Fennec. Kljub pomembnemu mejniku pa je različica za zdaj na voljo za sila majhno število naprav - trenutno deluje samo na platformi Maemo 5 in mobilnih napravah (težko bi temu rekli telefoni) Nokia N900 in N810. Avtorji obljubljajo, da bodo tokom letošnjega leta postopoma podprli tudi druge platforme in operacijske sisteme.

Mobilni Firefox v primerjavi z drugimi mobilnimi brskalniki stavi na enake značilnosti, ki so prispevale k uspehu različice za osebne računalnike. V prvi vrsti inovativni uporabniški vmesnik, ki spretno gospodari s skromnim zaslonskim prostorom. Tudi na mobilnih telefonih so denimo podprti zavihki in predvsem najbolj udarna lastnost - razširitve (extensions). Mozilla navaja, da je že zdaj na voljo čez 40 različnih dodatkov za mobilni Firefox, med temi pa je tudi povsem nov dodatek s strani same Mozille Weave Sync 1.0, ki omogoča sinhronizacijo zaznamkov, gesel in zgodovine med različnimi napravami, tako osebnimi računalniki, kot mobilnimi telefoni. Ta modul je novost tudi za namizno različico Firefoxa.

Predstavitev prve mobilne različice brskalnika pa je zaznamovala tudi nekoliko kontroverzna odločitev, da so pri Mozilla tik pred zdajci iz mobilnega brskalnika umaknili podporo za tehnologijo Flash. Za Adobe je bil to že drugi hud udarec v enem tednu, saj je tudi Apple ob predstavitvi tablice iPad povsem ignoriral enega izmed temeljev sodobnih spletnih strani. Mozilla navaja, da je odločitvi botrovala slaba odzivnost na mobilnih napravah, zato so za zdaj pripravili le začasno rešitev za ogled vsebin na servisu Youtube, najbolj znanem uporabniku Flasha. Niso pa izključili možnosti, da bi se Flash v mobilnem Firefoxu pojavil kasneje, ko bodo razrešene tehnične (najbrž pa tudi "politične") težave.

https://www.mozilla.com/en-US/mobile/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji