Objavljeno: 29.1.2010

Google Social Search

Google je širši javnosti odprl možnost naprednega iskanja podatkov, ki omejuje in razvršča zadetke glede na prispevke oziroma mnenja prijateljev iz socialnih omrežij. Google je tehnologijo Social Search prvič predstavil na lanski konferenci Web 2.0, zdaj pa je dosegljiva vsakomur, seveda s prijavo v Googlove spletne storitve, saj mora iskalnik rezultate poiskati med prijatelji.

Pogoj za delovanje takšnega načina iskanja podatkov je to, da imajo vsi sodelujoči prijatelji svoje profile iz servisov, kot so Facebook, Twitter in Blogger povezane s storitvijo Google Profiles, informacije oziroma povezave na predmete iskanje pa morajo objaviti na svojih straneh oziroma servisih. Primer uporabe bi bilo iskanje primerne trgovine ali izdelka v bližnji okolici, na podlagi priporočil prijateljev in znancev.

Novi Google Social Search deluje tudi v povezavi s slikovnim materialom hranjenim v servisih Picasa in Flickr. S pomočjo takšnih povezav je mogoče najti slikovni material, ki so ga na posamezno temo posneli, shranili in označili znanci. Za Google je to le prvi korak v nizu novih "socialnih" storitev, ki jih pripravlja nedavno formirana skupina Social Web Team. Storitev za zdaj deluje le v kombinaciji z iskalnikom v angleškem jeziku.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji