Objavljeno: 27.1.2010

Imenujem se Apple iPad!

Ugibanj okoli tega, kakšno revolucionarno napravo bo v začetku januarja predstavil Apple, je konec. Domneve so se izkazale za pravilne, saj je Apple na posebnem dogodku predstavil svoj prvi tablični računalnik, ki se imenuje Apple iPad. Računalnik, ki je na prvi pogled videti kot močno povečani mobilni telefon iPhone, ima 9,7-palčni zaslon z osvetlitvijo LED, ki je občutljiv na večkratni dotik, namesto klasične pa srečamo zaslonsko tipkovnico, a le če jo rabimo. Večino opravil lahko namreč izvedemo s kretnjami po zaslonu.

Celoto poganja procesor z imenom A4, ki ga je namensko razvil Apple, deluje pa pri taktu 1 GHz. Skupaj z grafičnimi sposobnostmi brez težav predvaja video posnetke v visoki ločljivosti. Pomnilnik je tipa SSD, na voljo pa bo v različicah 16, 32 in 64 GB. Računalnik je debel 1,2 cm in tehta okoli 680 gramov. Vgrajene ima vmesnike Wi-Fi (802.11n), bluetooth, senzor za pospeške in elektronski kompas. Steve Jobs, ki je premierno predstavil iPad, napoveduje, da z enim polnjenjem akumulatorjev deluje do deset ur. V mirovanju lahko iPad vzdrži do en mesec. Vgrajen je vmesnik USB za priklop na računalnike Mac, PC in digitalne fotoaparate.

Apple iPad je hkrati bralnik elektronskih knjig in časopisov (zapisi ePub, PDF), vgrajen je običajni brskalnik Safari ter dostop do trgovine večpredstavnih vsebin iTunes. Hkrati je večpredstavni predvajalnik video posnetkov, glasbe, fotografij in konzola za igranje 3D iger. Operacijski sistem je podoben kot pri telefonih Apple iPhone (nekoliko modificiran Mac OS X), tako da bodo na iPad uporabniki lahko nalagali enake programe kot za iPhone, neposredno iz spletne trgovine App Store. Za izkoristek celotnega zaslona pa bodo razvijalci morali nekoliko modificirati programe, da se bodo ti prilagodili zmožnostim iPada. Apple je posebej za iPad napisal 12 novih aplikacij, ki najbolje izkoriščajo možnosti tabličnega računalnika. Tak je recimo paket iWork, ki vključuje urejevalnik besedil, preglednico in program za predstavitve.

Znane so tudi že cene za iPad. Za osnovni model bo potrebno v ZDA odšteti 499 dolarjev, model z 32 GB bo stal 599 in najzmogljivejši s 64 GB pa 699 dolarjev. Omisliti si bo mogoče tudi modele z vgrajeno 3G telefonijo, pri čemer je potrebno k vsakemu modelu prišteti 130 dolarjev. Za razliko od telefonov iPhone bodo vsi računalniki iPad z vmesnikom 3G "odklenjeni" torej ne vezani na operaterja. Modeli brez 3G bodo v prodaji konec marca, tisti s 3G tehnologijo pa mesec dni kasneje. Apple iPad bo kot kaže uradno prečkal meje ZDA v juniju.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji