• Nvidia razkrila več podrobnosti o čipu GF100

    Da, uganili ste. Gre za t. i. čip na novi arhitekturi Fermi, ki, vsaj na papirju, veliko obljublja. Pri Nvidiji napovedujejo, da bodo kartice z omenjenim grafičnim procesorjem ugledale luč sveta aprila.

    Objavljeno: 21.1.2010
  • SAP prenovil storitve vzdrževanja

    Podjetje SAP AG je prenovilo portfelj vzdrževalnih storitev svoje poslovne programske opreme z možnostjo dodatne izbire in zagotovljenimi cenami. Poleg storitev SAP Enterprise Support se v ponudbo vrača (cenejša) možnost SAP Standard Support.

    Objavljeno: 21.1.2010
  • Iz našega arhiva: Spletni foto studio

    Ne bomo se pretirano zmotili, če trdimo, da se "vse" seli v splet. Tudi programi, ki so še do nedavna kraljevali na diskih naših računalnikov. Fotografski studii v digitalni obliki (Adobe Photoshop, Corel Paint Shop in drugi) pri tem niso nobena izjema. Njihovih spletnih sorodnikov je namreč "malo morje". In, kar je najlepše, veliko jih je popolnoma brezplačnih.

    Objavljeno: 20.1.2010
  • Olimpijske igre v visoki ločljivosti in s slovenskim komentarjem

    Nacionalna televizija RTV Slovenija bo letošnje Olimpijske igre prenašala tudi v HD-tehniki in s slovenskimi komentatorji. Med ponudniki, ki bodo omenjeni program prenašali v svojih omrežjih, pa je prvo pogodbo podpisalo podjetje Telemach.

    Objavljeno: 20.1.2010
  • Američani in uporaba spletnih iskalnikov

    Podjetje comScore je objavilo lestvico najbolj uporabljanih spletnih mest z iskalniki v ZDA v mesecu decembru 2009. Tako kot so obvladovala celo leto, tudi ob koncu Googlova spletišča niso popustila in so s 65,7 odstotka spletnih uporabnikov najpogosteje ciljana destinacija.

    Objavljeno: 20.1.2010
  • Tudi Plextor z SSD-ji

    Pri Plextorju so najavili, kjer so širom sveta poznani predvsem po svojih optičnih pogonih, da se s februarjem podajajo tudi na tržišče diskov SSD.

    Objavljeno: 20.1.2010
  • JVC-jeva kamera z Bluetooth povezavo

    Pri podjetju JVC so predstavili novo kamero iz družine Everio. Model GZ-HM550 je opremljen s CMOS-senzorjem ločljivosti 10,6 megapik in zajema video posnetke v polni visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 19.1.2010
  • SoundBlaster Titanium HD

    Zvočne kartice so v zadnjih letih precej izgubile na priljubljenosti, saj so postale v osnovne plošče integrirane rešitve povsem dostojni izdelki. A pri podjetju Creative še vedno skrbijo za razvoj novih zvočnih rešitev, namenjenih zahtevnejšim uporabnikom.

    Objavljeno: 19.1.2010
  • Nemška vlada odsvetuje uporabo brskalnika Internet Explorer

    Nemška vlada, bolje rečeno Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo, je v uradnem sporočilu pozval spletne uporabnike, ki uporabljajo brskalnik Internet Explorer, naj za zagotavljanje varnosti na spletu najdejo ustrezno alternativo.

    Objavljeno: 19.1.2010
  • Intel z visokim dobičkom

    Intel je objavil, da je v četrtem četrtletju 2009 ustvaril 10,6 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, od tega pa kar 2,5 milijarde USD dobička iz poslovanja, 2,3 milijarde USD čistega dobička in 40 centov zaslužka na delnico.

    Objavljeno: 18.1.2010
  • DirectX 11 grafike za množice

    Pri AMD-ju so se v preteklosti že naučili, da je železo potrebno kovati dokler je vroče. To poslanstvo z novimi generacijami kartic, ki podpirajo grafično knjižico DirectX 11, naravnost odlično opravljajo. Po predstavitvi kartic Radeon HD56xx, ki so napredno grafiko ponudile za manj kot 100 ameriških dolarjev, bo v kratkem na voljo še cenejša alternativa.

    Objavljeno: 18.1.2010
  • Mobilniki bodo dobili brezžične povezave N-standarda

    Potem ko se prehod na N-različico brezžičnega standarda 802.11 končno le začenja uresničevati tudi v praksi, so analitiki postali vse bolj optimistični. Pri podjetju ABI Research tako ocenjujejo, da bo leta 2014 kar 87 odstotkov pametnih mobilnikov opremljenih z 802.11n brezžičnimi vmesniki.

    Objavljeno: 18.1.2010
  • Intelovi digitalni panoji

    Intel je v januarju na dveh sejmih prikazal prototipe digitalnih panojev, ki bodo kmalu precej spremenili podobo trgovin in način nakupovanja kupcev. Osnova digitalnih panojev so zelo veliki zasloni (diagonala 2,3 m) občutljivi na dotik, ki uporabljajo tako tehnologijo LCD za prikaz reklam kot tudi posebno holografsko tehniko s projiciranjem slike na napol prozorno površino. Intel je razvil prototipne programe, ki omogočajo tako prikaz interaktivnih reklam, kot tudi interaktivno nakupovanje, unovčenje kuponov, iskanje artiklov in tako dalje.

    Objavljeno: 17.1.2010
  • Sharp uvaja četrto barvo

    Pri Sharpu menijo, da lahko še izboljšajo kakovost slike na televizorjih s tehnologijo LCD. Trem osnovnim barvam (rdeči, modri in zeleni), ki tvorijo posamezno piko na televizorju, so tako dodali še četrto, rumeno komponento. Tehnologijo so poimenovali QuadPixel, vgrajevali pa jo bodo v družino televizorjev Aquos LE. Med tem, ko lahko s tremi osnovnimi barvami ponazorimo nekaj milijonov različnih barv, četrta komponenta barvno spekter povečuje na nekaj bilijonov barv. Na ta način lahko prikažejo sliko s precej bolj živimi barvami, bolj izraženimi podrobnostmi in boljšim splošnim vtisom za gledalca. Novo tehnologijo RGBY bodo vgrajevali v televizorje z velikostmi diagonale od 40 do 60 palcev in cenami (ZDA) med 1.800 in 4.000 dolarji. Sčasoma naj bi RGBY postal pravzaprav standard za televizorje zgornje razreda.

    Objavljeno: 17.1.2010
  • PC koncepti odpirajo nove smeri razvoja

    Sejmi poleg oblice novih izdelkov vselej postrežejo tudi s številnimi koncepti in prototipi, ki bolj ali manj verno nakazujejo, kam se usmerja razvoj posameznih izdelkov. Na sejmu CES je nekaj res izvirnih prototipov predstavilo podjetje MSI, ki na ta način v javnem mnenju preizkuša svoje zamisli. Največja zanimivost je vsekakor računalnik tipa vse-v-enem (računalnik in monitor v istem ohišju), ki premore zaslon prilagojen za prikaz tridimenzionalne slike v navezavi z ustreznimi očali.

    Objavljeno: 16.1.2010
  • Kodu približuje programiranje otrokom

    Kodu je preprosto grafično vizualno orodje za razvoj računalniških iger, katerega glavni namen je približati koncepte programiranja otrokom. Nastalo je kot osebni projekt Matta MacLaurina, sicer enega od prvotnih razvijalcev znamenitega Apple Newtona, ki je zdaj zaposlen kot raziskovalec na področju naprednih socialnih orodij v laboratorijih Microsoft Researcha. MacLaurin je pri spremljanju svojih otrok pogrešal preprosta orodja za razvoj, ki so jih računalniki imeli že pred več kot 20 leti (Basic), pa so potem šla nekako v pozabo. Kodu, ki je začel z imenom Boku, je grafični programski jezik, v katerem otroci v celoti delajo prek sistema ikon in s koncepti iz realnega sveta, kot so vid, odboj, barve, premore pa še urejevalnik terena ter 20 igralnih likov, vsakega s specifičnimi lastnostmi.

    Objavljeno: 16.1.2010
  • Prvi z USB 3.0

    Prenosnik HP Envy 15 je prvi med tovrstnimi izdelki, ki ima vgrajene tudi vmesnike USB 3.0 s hitrostjo prenosa podatkov 4,8 Gb/s. Čeprav je podobne izdelke nedavno predstavilo že lepo število proizvajalcev, predvsem pa ponudnikov perifernih izdelkov, je HP prvi, ki je to ponudil v prenosniku za potrošnike. Envy 15 sicer sloni na procesorju Core i7, za grafiko skrbi procesor ATI 5380 z 1 GB RAM, glavni pomnilnik pa lahko dogradimo do 16 GB, v celoti je torej zelo zmogljiv in znanilec nove generacije ki prihaja. Največ ponudbe pri perifernih napravah se ponuja na področju zunanjih diskov, ki bodo najbolj pridobili zaradi možnosti hitrejšega prenosa podatkov.

    Objavljeno: 15.1.2010
  • Časopisni elektronski papir

    Vse kaže, da časi, ko bomo časopise bralni na elektronskem papirju, niso več tako daleč. Podjetje LG Displays je namreč razvilo elektronski papir z dimenzijami 40 x 24 cm (diagonala 19 palcev), kar ustreza dimenzijam tipičnih dnevnih časnikov. Nov tip zaslona je povrh vsega debel le 0,3 mm in upogljiv, saj so za osnovo vzeli kovinsko folijo in ne steklo, kot pri dosedanjih elektronskih papirjih. Ker gre za tehnologijo elektronskega črnila, zaslon za prikaz vsebine ne potrebuje napajanja oziroma jo rabi le pri spremembi vsebine. Velikanski elektronski papir je še v prototipni fazi, toda LG ob tem načrtuje, da bo še v prvi polovici leta na trg poslal zaslon s podobnimi lastnostmi, a diagonalo "le" 11,5 palcev, kar pa je še vedno precej več kot pri današnjih bralnikih elektronskih knjig.

    Objavljeno: 15.1.2010
  • Napadeni Google razmišlja o odhodu iz Kitajske

    Google je razkril, da so bile njihove storitve sredi decembra žrtev sofisticiranih napadov z izvorom na Kitajskem. Napadalci naj bi specifično skušali vdreti v poštne predale aktivistov za človekove pravice, ki živijo v ZDA, Evropi in na Kitajskem. Po podatkih Googla naj sicer napadalci ne bi prišli do same elektronske pošte žrtev, temveč zgolj do profilov in vrstic z naslovi sporočil, toda to je bilo dovolj, da je Google sprožil obširno akcijo za zaščito, izsleditev napadalcev, odločili pa so se z informacijami priti tudi v javnost.

    Objavljeno: 14.1.2010
  • Pomahajmo televizorju

    Malo izraelsko podjetje PrimeSense je predstavilo tehnologijo, ki obljublja uporabniške vmesnike na moč podobne tistim iz futurističnega filma Minority Report. Naprave zabavne elektronike, v prvi vrsti televizorje in večpredstavne predvajalnike, bomo lahko po napovedih kaj kmalu lahko krmilili zgolj s kretnjami rok oziroma "mahanju po zraku". Tehnologija uporablja posebne video kamere, ki zaznavajo premikanje v prostoru pred njimi in kretnje spremenijo v ukaze uporabniškemu vmesniku naprave. Za premikanje levo tako zgolj pomahamo v levo in tako dalje.

    Objavljeno: 14.1.2010
  • Med knjigo in računalnikom

    Entourage eDge je križanec med tabličnim računalnikom in bralnikom elektronskih knjig, saj premore kar dva zaslona, namenjen pa je prvenstveno področju izobraževanja. V napravi najdemo velik, 9,7-palčni zaslon s tehnologijo E-Ink, ki je po velikosti primerljiv s tistim iz glavnega tekmeca, Amazon Kindla DX, ob njem pa je vgrajen še 10,1-palčni zaslon LCD, ki je občutljiv na dotik in ga krmilimo s priloženim peresom. Celoto poganja operacijski sistem Google Android, ki so mu dodali nekaj namenski aplikacij, zlasti za izdelavo zapiskov in skupinsko sodelovanje oziroma izmenjavo dokumentov.

    Objavljeno: 14.1.2010
  • Google ponuja 1GB prostora za poljubne datoteke

    Google je povsem po tihem nadgradil možnost hrambe datotek v svojem spletnem servisu Google Docs, zaradi katerih nekateri menijo, da gre pravzaprav za dolgo napovedovani GDrive. Najpomembnejša novost je podatek, da Google zdaj dovoljuje hrambo poljubnih datotek, ki niso vezani na tipe dokumentov za Google Docs. Sem sodijo glasba, video posnetki, fotografije in datoteke ZIP. Največja datoteka v shrambi je lahko velika 250 MB, ostajajo pa še naprej omejitve na pisarniške dokumente, kot so 500 KB za Wordovo datoteko in 10 MB za datoteke PowerPoint in PDF. Skupno tako uporabniki dobijo 1 GB brezplačnega prostora, če pa to ni dovolj, lahko dokupijo dodaten prostor za ceno 25 ameriških centov na GB na leto. Za 1 TB bo tako potrebno odšteti 250 dolarjev letno.

    Objavljeno: 13.1.2010
  • Prvi telefon z Intel Moorestownom

    To, da ima Intel ambicije s svojimi procesorji poseči tudi na področje mobilne telefonije, že lep čas ni skrivnost. Kot kaže, se bo to uresničilo z naslednjo generacijo procesorjev Atom, ki jih razvijajo pod delovnim imenom Moorestown. Na sejmu CES so tako skupaj z družbo LG prikazali telefon LG GW990, ki je očaral javnost. Procesor vgrajen v telefon je dovolj zmogljiv, da predvaja video posnetke v visoki ločljivosti 720p, pri tem pa porabi polovico manj energije kot dosedanji sistemi s procesorji Atom, oziroma kar 50-krat v fazi mirovanja.

    Objavljeno: 13.1.2010
  • Lenovo preseneča pri telefonih

    Po tem ko nas je kitajski Lenovo presenetil z dvojnim računalnikom (zaslon se da odklopiti in deluje z lastnim procesorjem kot tablični računalnik) IdeaPad U1 Hybird, so zdaj poskrbeli še za podobno presenečenje na področju pametnih telefonov. Lenovo LePhone temelji na podobnem konceptu, kjer telefon lahko po potrebi vstavimo v ohišje s katerim dobimo zložljivo tipkovnico. Ta je sama po sebi velik posebnež zaradi nenavadne oblike in razporeditve tipk. Na sredi tipkovnice namreč kraljuje krmilina ploščica D-pad, tipke okoli nje pa so navidezno postavljene v koncentričnih krogih.

    Objavljeno: 13.1.2010
  • 3D tudi za projektorje

    Skladno z zadnjo manijo proizvajalcev, ki hitijo s pripravo izdelkov za 3D video, smo dočakali tudi prvi projektor, ki se lahko pohvali z novo tehnologijo. LG CF3D bo kot kaže prvi projektor, ki bo z enim samim objektivom poustvaril prostorsko sliko in to v polni ločljivosti HD, 1920 x 1080 pik. Tehnični podatki so poslastica za ljubitelje hišnega kina, saj govorijo svetilnosti 2.500 lumnov, kontarstnem razmerju 7.000:1, tehnologiji TruMotion 120 Hz za bolj gladek prikaz hitrih kadrov, samodejnim načinom kalibracije 3D slike. Obenem bo premogel dva vmesnika HDMI in vhod USB. Menda pride v prodajo že maja, le cena bo nekoliko zasoljena - čez 10.000 dolarjev.

    Objavljeno: 12.1.2010
  • Z našega bloga - Živeli mi, beta testerji!

    Vem, rekli boste, nič novega – saj vsi vemo, da smo danes uporabniki tudi (ali pa še posebej) beta preizkuševalci; tisti, ki proizvajalcu dejansko pomagamo iskati napake v programski opremi.

    Objavljeno: 12.1.2010
  • Najboljši v Las Vegasu

    Na sejmu CES, ki je s 120.000 obiskovalci doživel za te čase zelo lep uspeh, so izbrali najboljše nove izdelke prvič prikazane javnosti. Laskavi naziv najboljšega izdelka sejma je dobila družina plazma televizorjev Panasonic VT25 s podporo za 3D posnetke, ki bo kot kaže kot prva prišla na prodajne police. V ZDA jih lahko pričakujejo že spomladi, v kompletu pa bodo vključena tudi 3D očala potrebna za gledanje slike v ločljivosti HD in treh dimenzijah. Sam televizor tudi sicer ni od muh, saj premore tehnologijo Infinite Balck Pro za globoko črno barvo, sistem za kalibracijo barv, certifikacijo zvoka THX in vgrajeno podporo za videokonferenčne klice Skype. Televizorji VT25 bodo na prodaj v dimenzijah 50, 54, 58 in 65 palcev, cene pa še niso določene.

    Objavljeno: 12.1.2010
  • Blackbery kot orodje za predstavitve

    Research In Motion (RIM) je predstavil zanimiv dodatek, ki mobilne telefone BlackBerry spremeni v orodje za predvajanje predstavitev narejenih v programih Microsoft PowerPoint 2003 ali 2007. BlackBerry Presenter, kot je napravici ime, je majhna škatlica, ki jo priključimo na monitor, televizor ali projektor, omogoča pa prikaz slike prenesene prek brezžične povezave bluetooth neposredno iz mobilnih telefonov. Naprava je velika le 8,2 x 5,7 cm in premore le eno samo tipko, s katero vklopimo in izklopimo napravo oziroma pričnemo s predstavitvijo. Naprava med drugim podpira animacije in prehode med posameznimi slikami, ki so na zaslonu prikazane v ločljivosti 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 12.1.2010
  • Iz našega arhiva: Tanka bela knjiga

    Knjige so moja strast. Računalniki tudi. Ko pa se oboje združi, moram rezultat nujno dobiti v roke. Elektronske bralnike sem sicer že preizkušal, a vedno z rahlo nejevoljo v srcu. Vedel sem, da je na drugi strani sveta neverjetno priljubljen elektronski bralnik Kindle, in preklinjal Amazon, ker ga ni hotel prodajati onkraj meja ZDA.

    Objavljeno: 11.1.2010
  • Microsoft najavlja Slate PC, rezultate projekta Natal

    Microsoft je v uvodnem govoru na sejmu CES napovedal prihod novega tipa tabličnih računalnikov, ki so jih poimenovali tudi Slate PC. Ker so o podrobnostih še precej skopi, je mogoče predvidevati, da na trgu še ne bodo prav kmalu, čeprav obljubljajo, da še letos. Na sejmu je bilo prikazanih nekaj prototipov različnih proizvajalcev, med katerimi izstopa tablični računalnik podjetja Hewlett Packard.

    Objavljeno: 11.1.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji