Objavljeno: 14.1.2010

Napadeni Google razmišlja o odhodu iz Kitajske

Google je razkril, da so bile njihove storitve sredi decembra žrtev sofisticiranih napadov z izvorom na Kitajskem. Napadalci naj bi specifično skušali vdreti v poštne predale aktivistov za človekove pravice, ki živijo v ZDA, Evropi in na Kitajskem. Po podatkih Googla naj sicer napadalci ne bi prišli do same elektronske pošte žrtev, temveč zgolj do profilov in vrstic z naslovi sporočil, toda to je bilo dovolj, da je Google sprožil obširno akcijo za zaščito, izsleditev napadalcev, odločili pa so se z informacijami priti tudi v javnost.

Predstavniki Googla so pri tem izrazili svoje razočaranje, že celo jezo, naj dogajanjem na kitajskem, kjer lokalne oblasti postajajo vedno strožje pogoje glede cenzure informacij in blokiranja dostopov do spornih informacij. V luči zadnjih dogodkov je Google napovedal, da se nameravajo v kratkem sestati s predstavniki kitajskih oblasti, v primeru razhajanj pa celo napovedujejo popoln umik svojih storitev in poslovanja iz Kitajske. Korak so že pozdravili aktivisti za človekove pravice po celem svetu, nekateri analitiki pa celo menijo, da bi tovrstnim korakom utegnila slediti tudi Yahoo in Microsoft.

Google je zaradi teh napadov že opravil prvi varnostni ukrep: med tem, ko je bil varni protokol https pri rabi poštnih storitev Gmail doslej le opcija, je odslej postal privzeti način ščitenja zasebnosti uporabnikov.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji