Objavljeno: 12.1.2010

Najboljši v Las Vegasu

Na sejmu CES, ki je s 120.000 obiskovalci doživel za te čase zelo lep uspeh, so izbrali najboljše nove izdelke prvič prikazane javnosti. Laskavi naziv najboljšega izdelka sejma je dobila družina plazma televizorjev Panasonic VT25 s podporo za 3D posnetke, ki bo kot kaže kot prva prišla na prodajne police. V ZDA jih lahko pričakujejo že spomladi, v kompletu pa bodo vključena tudi 3D očala potrebna za gledanje slike v ločljivosti HD in treh dimenzijah. Sam televizor tudi sicer ni od muh, saj premore tehnologijo Infinite Balck Pro za globoko črno barvo, sistem za kalibracijo barv, certifikacijo zvoka THX in vgrajeno podporo za videokonferenčne klice Skype. Televizorji VT25 bodo na prodaj v dimenzijah 50, 54, 58 in 65 palcev, cene pa še niso določene.

Panasonic VT25...

... in pripadajoča očala za gledanje vsebin v 3D.

Obiskovalci sejma so za najboljšo na sejmu izglasovali Intelovo tehnologijo WiDi (Wireless Display), ki omogoča brezžični prenos slike na sodobne televizorje z vmesniki HDMI. Namesto kablov potrebujemo poseben sprejemnik (fizično nato priključen na HDMI vhod televizorja), na računalniku pa zadostuje navaden vmesnik WiFi (802.11n), ki je združljiv s specifikacijo WiDi. Intel namerava tehnologijo in ustrezno programsko opremo ponujati v prenosnikih s procesorji Core i5 in Core i3, med prvimi ponudniki bo vsaj v ZDA Toshibin model Satellite E205.

Toshiba je prva, ki ponuja tehnologijo WiDi v prenosniku.

Najboljši telefon na sejmu ni prav v istem času predstavljeni Googlov Nexus One temveč njegov bližnji sorodnik Motorola Backflip, ki prav tako temelji na operacijskem sistemu Android. Na prvi pogled spominja na nekoliko manjšo različico modela Cliq, vendar je s tehnične plati kar nekaj razlik. Za razliko od večine tipkovnic pri pametnih telefonih je ta med prenašanjem na zunanji strani ohišja, telefon pa odpremo kot ovojnico knjige. Razlog je predvsem v tem, da ima na zadnji strani zaslona telefon vgrajeno sledilno ploščico imenovano Backtrack, podobno kot v prenosih računalnikih, kar naj bi omogočalo precej bolj udobno delo s celoto. Ploščica je med prenašanjem prikrita, tipkovnica pa je seveda v tem, primeru zaklenjena, naključni pritiski na tipke pa menda ne vplivajo na življenjsko dobo. Zanimivo, da ima telefon kljub temu za nameček zaslon, ki je občutljiv na dotik.

Motorola Backflip ima tipkovnico, sledilno ploščico in zaslon občutljiv na dotik.

Med računalniki je žirijo najbolj očaral prenosnik Lenovo IdeaPad U1 Hybrid, ki pravzaprav ponuja dva računalnika v enem. Prijetno zaobljen računalnik je v osnovi soliden prenosnik s procesorjem Intel Core Duo in 11,6-palčnim zaslonom ter okoljem Windows 7. Če nam je za trenutne potrebe to preveč, lahko iz njega odklopimo zaslon, ki vsebuje svoje procesor (Qualcom Snapdragon) in operacijski sistem Skylite Linux, ki celoto spremeni v priložnostno zelo tanko in energijsko varčno tablico z zaslonom občutljivim na dotik. Zanimivo, da pri tem osnovi računalnik z okoljem Windows 7 deluje še naprej, lahko ga celo krmilimo na daljavo prek brezžičnega vmesnika, ki je vgrajen tako v prenosniku, kot njegovi tablici.

Lenovo IdeaPad U1 Hybrid ima v zaslonu skrit samostojen tablični računalnik, ki ga lahko uporabljamo ločeno.

Med izdelki za zabavo je največ glasov dobil prenosni računalnik AlienWare M11x, ki združuje močno osnovo za igre v ohišju tipično za male netbooke. Majhen, 11-6 palčni zaslon nekoliko zavaja, saj je v ozadju zmogljiv računalnik z grafiko Nvidia GT335M (ki se jo da tudi izklopiti in namesto te za vsakdanja opravila uporabiti varčnejšo integrirano grafiko), z vmesniki DisplayPort in HDMI, več kot primeren za sodobne igre in seveda večpredstavne vsebine. Za zmogljivo zasnovo je presenetljivo tanek in lahek, pa tudi cena, ki bo v ZDA znaša okoli 800 dolarjev se ne zdi pretirana.

Alienware M11x - strup prihaja v majhnih dozah.

Zanimivo, da je v kategoriji številnih novih digitalnih fotoaparatov žirijo očarala povsem drugačna naprava. Prvo mesto so podelili karticam Eye-Fi Pro, ki v ohišju klasične kartice SD vsebujejo tako obilico pomnilnika (podprt je standard SDHC) - 8 GB, kot tudi brezžični omrežni vmesnik, tokrat celo po specifikaciji 802.11n, s katerim lahko podatke brezžično posredujemo na računalnik ali spletno storitev - neposredno iz telefona.

Eye-Fi Pro - 8 GB in 802.11n v eni kartici.

Omeniti velja še LG-jev blu-ray predvajalnik BD590, ki dobil laskavi naslov najboljše komponente za hišni kino. Poleg predvajanja vseh tipov optičnih medijev premore tudi 250 GB disk, na kateremu lahko naredimo kopije lastne zbirke CD-jev ali shranimo vsebine kupljene prek plačljivih servisov, kot je Vudu (ZDA). Nanj lahko priključimo zunanje pomnilniške enote USB ali pa kar računalnike in druge vire DLNA prek vmesnika ethernet. Prav tako podpira pretočne servise YouTube, Netflix, CinemaNow, Pandora, Picasa. Skratka, večpredtstavni podaljšek v koži BD predvajalnika. Cena bo menda nekaj višja kot 300 dolarjev.

LG BD590 predvaja (skoraj) vse, kar mu podtaknemo.

Med zmagovalci so še Ford z vmesnikom myFORD za napredno večpredstavnost, inštrumente in navigacijo v avtomobilih ter Tenrehte Technologies z vmesnikom Picowatt, s katerim lahko porabo električne energije v stanovanju nadzorujemo kar prek računalnika. Med mobilnimi napravami je Američane razveselil standard Mobile DTV (sicer znan kot DVB-H), ki bo omogočal spremljanje digitalne televizije na mobilnih napravah, kot so telefoni in večpredstavni predvajalniki.

Fordov sistem myFORD prinaša zabavno elektroniko v avtomobile.

Picowatt omogoča spremljanje porabe energije v stanovanju prek računalnika ali mobilnega telefona.

Mobile DTV prinaša digitalno televizijo na male mobilne naprave.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji