Objavljeno: 20.1.2010

Olimpijske igre v visoki ločljivosti in s slovenskim komentarjem

Nacionalna televizija RTV Slovenija bo letošnje Olimpijske igre prenašala tudi v HD-tehniki in s slovenskimi komentatorji. Med ponudniki, ki bodo omenjeni program prenašali v svojih omrežjih, pa je prvo pogodbo podpisalo podjetje Telemach.

Program bodo lahko spremljali tudi vsi gledalci v Ljubljani, ki sprejemajo signal DVB-T z Ljubljanskega gradu. Vse kaže, da pa bodo gledalci internetne televizije pri T-2 oziroma Telekomu prikrajšani za spremljanje olimpijade v visoki ločljivosti s slovenskimi komentarji - zakaj tako, nam niti pri Telekomu niti pri T-2 niso pojasnili, medtem ko na Televiziji Slovenija pravijo samo, da niso bili zainteresirani.

Program RTV SLO HD z vsebino Olimpijskih iger v Vancouvru, ki trenutno še ne oddaja, bo viden vsem naročnikom Telemacha, ki imajo kateri koli paket digitalne televizije in imajo primeren televizijski aparat, ki podpira visoko ločljivost. Pri podjetju Telemach ocenjujejo, da bodo s partnerskimi kabelskimi operaterji HD-signal programa RTV SLO HD dostavljali do dobre polovice slovenskih gospodinjstev (okoli 250.000 gospodinjstev), ustrezno digitalno opremljenih pa naj bi bila dobra petina, ki bo tako lahko uživala ob izredno kakovostni sliki in zvoku športnih prenosov. Tehnični standard bo 1080i/50 in ne 720p, kot je zaenkrat v navadi pri HD športnih programih.

Pozanimali smo se še glede nogometnega prvenstva v Južni Afriki. Tudi tu bo veljal standard 1080i/50. Vse tekme bodo pokrite z najmanj 29 kamerami (vse HD, vključno s super slow motion kamerami). V ta nabor je vključena tudi posebna centralna kamera, ki je prilagojena zahtevam manjših monitorjev na mobilnih telefonih. V izločilnem delu bodo tekme pokrivali z najmanj 32 kamerami. V to število niso vštete unilateralne kamere posameznih večjih televizij, ki jih bodo le-te namestile za svoje posebne potrebe.

Proizvajalec signala bo s strani Mednarodne nogometne zveze (FIFA) pooblaščeno podjetje HBS (Host Broadcast Services) s sedežem v Parizu, ki je bilo v tej vlogi že na prvenstvih v letih 2002 in 2006. Prenose bo realiziralo skupno sedem režiserjev iz Francije, Nemčije in Velike Britanije.

www.rtvslo.si

www.telemach.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji