Objavljeno: 18.1.2010

DirectX 11 grafike za množice

Pri AMD-ju so se v preteklosti že naučili, da je železo potrebno kovati dokler je vroče. To poslanstvo z novimi generacijami kartic, ki podpirajo grafično knjižico DirectX 11, naravnost odlično opravljajo. Po predstavitvi kartic Radeon HD56xx, ki so napredno grafiko ponudile za manj kot 100 ameriških dolarjev, bo v kratkem na voljo še cenejša alternativa.

Gre za nov rod kartic, imenovan ATI Radeon serije HD5500. Kljub izjemno ugodnim cenam, govorice omenjajo zneske okoli 50 ameriških dolarjev, pa bodo kartice solidno zmogljive. Prvi posnetki novih kartic kažejo na to, da bi znale biti grajene na tiskovini Radeonov HD4550, saj bodo kljub nizkemu profilu opremljene s kar tremi grafičnimi vmesniki – DVI ,HDMI ter D-Sub priključkom.

Grafično jedro, ki ga v 40-nm tehnološkem postopku proizvaja tajvanski TSMC, bo premoglo kar 242 milijonov tranzistorjev ter 80 Stream procesorjev. Za zaviralni učinek bo, kot je do sedaj že v navadi, poskrbel le 64-bitni pomnilniški krmilnik, ki pa do kljub temu podpiral pomnilnik vrste DDR3, GDDR3 ter GDDR5, najvišja prepustnost pa naj bi vseeno dosegala prek 120GFLOP/s, kar je za vstopni razred relativno dober podatek. Kljub temu v praksi ni pričakovati, da bi model Radeon HD5550 po zmogljivostih bistveno presegal starejšega HD4550, ki ga bo nasledil.

ati.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji