Objavljeno: 20.1.2010

Iz našega arhiva: Spletni foto studio

Ne bomo se pretirano zmotili, če trdimo, da se "vse" seli v splet. Tudi programi, ki so še do nedavna kraljevali na diskih naših računalnikov. Fotografski studii v digitalni obliki (Adobe Photoshop, Corel Paint Shop in drugi) pri tem niso nobena izjema. Njihovih spletnih sorodnikov je namreč "malo morje". In, kar je najlepše, veliko jih je popolnoma brezplačnih.

A pojdimo lepo po vrsti. Z razmahom digitalne tehnologije se je drastično povečalo tudi število fotografij, ki jih naredimo z "novo" opremo. Če smo v času filmov oziroma analogne fotografije vsak mesec naredili (in zatem razvili) nekaj deset fotografij, jih danes naredimo (a ne nujno razvijemo) nekaj sto. Omejitev namreč (skorajda) ni. Računalniki in druga oprema so sorazmerno poceni in dostopni, hkrati tudi dovolj zmogljivi, razvijanje fotografij pa predstavlja zanemarljiv strošek.

A kljub vsem možnostim velikanske množice digitalnih fotografij danes niso deležne tolikšne pozornosti, kot so je bile njihove prednice iz analognih časov. Kar veliko se jih namreč pozabljenih praši v kakšnem zakotnem sektorju diska ali čaka na "lasersko" luč predvajalnika na kakšnem založenem optičnem nosilcu. Ponavadi jih na hitro pogledamo kar na "zaslončku" fotoaparata in nato še ob prenosu v računalnik, kasneje pa se z njimi večinoma ne ukvarjamo preveč (seveda so tudi izjeme). V analognih časih, ko različnih možnosti (pred)ogledov ni bilo, smo seveda komaj čakali, da fotografijo držimo v roki, zato je bilo razvijanje bolj kot ne nuja.

Danes očitno ni več tako. Kar je škoda. Ravno digitalna tehnologija (in s tem fotografija) namreč tudi povprečnemu uporabniku ponujata skoraj neomejene možnosti urejanja in popravljanja teh fotografij. Res je, da za to potrebujemo primerna orodja, nekaj malega znanja in predvsem veliko volje in časa. In res je tudi, da zadnjih dveh v našem drvečem in površnem svetu že skoraj kronično primanjkuje.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/spletni-foto-studio/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji