Objavljeno: 27.1.2010

Nov roj Lumixov

Panasonicovi snovalci digitalnih fotoaparatov zagotovo ne počivajo. Po novostih predstavljenih v zadnjih tednih so zdaj predstavili nove modele kompaktnih, a zmogljivih fotoaparatov, ki zamenjujejo dosedanje najbolj priljubljene modele. Največ pozornosti bo zagotovo zavzel novi model Lumix DMC-TZ10, ki je naslednik doslej priljubljenih modelov TZ7, TZ5 in TZ3. Panasonic je pri novincu ohranil enak objektiv (12x zum, 24-300 mm), a povečal ločljivost na 12,1 milijonov pik. Tipalo CCD pravzaprav premore kar 14,5 milijonov pik, vendar fotografije dosegajo manjšo ločljivost, ker jih fotoaparat dosega ne glede razmerje (16:9, 4:3, 3:2) brez "rezanja" za doseganje tega cilja. Pri novincu pa je zagotovo najbolj odmevna novost vgrajeni GPS sprejemnik, ki samodejno dodaja geografske koordinate fotografijam. Panasonic je obenem močno izboljšal algoritem za stabilizacijo slike O.I.S., dodal podporo za kartice SDXC, omogočil možnost osnovnih obdelav fotografij (izrez, zajem fotografije iz videa) neposredno na fotoaparat in dodal možnost ročnih nastavitev fotoaparata.

Druga novost je model DMC-TZ8, naslednik dosedanjega modela TZ-6, a v bistvu bolj podoben dosedanjemu modelu TZ-7 ali celo novejšemu TZ-10. Tudi v tem primeru imam opravka s fotoaparatom, ki nudi ločljivost 12,1 milijonov pik, 12x zum, vendar nima vgrajenega sprejemnika GPS, ponuja pa tudi nekoliko manjši zaslon (2,7- namest 3-palčnega). Oba fotoaparata podpirata snemanje video posnetkov v ločljivosti 720p, toda medtem ko TZ10 podpira zapis AVCHD Lite, zna TZ8 snemati le s kodekom Motion JPEG.

Za tiste, ki se želijo s fotoaparatom potapljati, vsaj ne globlje kot 10 metrov, je zanimiva novost model Lumix DMC-FT2. V vodoodpornem ohišju se skriva tipalo s 14,1 milijoni pik in poseben 4,6-kratni optični objektiv, ki je v celoti skrit v fotoaparatu. Odpornost na tekočino ni edina vrlina, saj FT2 menda preživi padce iz dveh metrov, temperature do -10 stopinj Celzija in prašne viharje. Ob vsem skupaj pa bo lahko video posnetke snemal v visoki ločljivosti 720p. Ponudbo zaokrožujejo še modela DMC-ZX3 (14,1 milijonov pik, 8x zum, video posnetki 720 z AVCHD Lite) in tanek model DMC-FX66 (14,1 milijonov pik, 5x optični zum).

Panasonic Lumix DMC-TZ10.

Panasonic Lumix DMC-FT2.

Panasonic Lumix DMC-ZX3.

Panasonic Lumix DMC-FX66.

http://www.panasonic.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji