Objavljeno: 26.1.2010

Chrome 4 prinaša dodatke

Google je uradno objavil novo "stabilno" različico brskalnika Chrome, ki jo interno imenujejo tudi 4.0. Čeprav avtorji navajajo, da ne gre za novo različico temveč naslednji mejnik v razvoju, Chrome 4 prinaša uradno podporo za dodatke imenovane Extensions. Google je skupaj z različnimi avtorji dalj časa preizkušal tehnologijo za razširjanje funkcionalnosti in zmogljivosti brskalnika, zdaj pa so objavili knjižnico, ki vsebuje kar 1.500 različnih dodatkov za vse okuse in potrebe.

Dodatki so najrazličnejših tipov, od bližnjic do spletnih servisov, do orodij za sinhronizacijo vsebin ali alternativni pogled na večpredstavne vsebine. Chrome 4 pa poleg dodatkov prinaša še nekatere druge pomembne izboljšave. Med najbolj zanimivimi je orodje za sinhronizacijo zaznamkov med različnimi računalniki oziroma brskalniki. Novi Chrome je tudi hitrejših pri nekaterih opravilih in podpira nove tehnologije pod okriljem HTML5, kot sta LocalStorage in vmesniki do baz podatkov, ki omogočata začasno lokalno odlaganje podatkov.

Novi Chrome s podporo za dodatke je za zdaj na voljo le za okolje Windows. Različice za Mac OS in Linux so v pripravi in bodo objavljene z manjšim zamikom.

http://www.google.com/chrome/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji