Objavljeno: 29.1.2010

Corel PaintShop in VideoStudio X3

Corel je v eni potezi prenovil dva izmed najbolj priljubljenih programov za urejanje in organizacijo večpredstavnih vsebin v svojem portfelju. Corel PaintShop Photo Pro X3 je orodje namenjeno ljubiteljem digitalne fotografije, prvič pa vsebuje tudi možnost organizacije in preprostega urejanja video posnetkov v visoki ločljivosti, kar je vse bolj zaželena zmožnost novejših fotoaparatov. V ta namen so povsem na novo napisali modul Organizer, ki omogoča pregledovanje, združevanje, označevanje, ocenjevanje in lociranje zbirk večpredstavnega gradiva. Orodje je tudi izhodišče za hitro popravljanje, tiskanje in objavo gradiva v spletnih servisih, kot so Facebook in Flickr.

PaintShop Photo Pro X3 odslej omogoča, da popravke na eni fotografiji posnamemo kot navodila in jih v enaki obliki uporabimo pri nizu drugih fotografij, kar utegne prihraniti precej časa in ročnega dela. Funkcija Smart Carver pa omogoča realistično povečavo ali celo odstranitev posameznih elementov fotografije, brez da bi bilo to že na prvi pogled opazno. Object Extractor pa je orodje za enostavno maskiranje elementov, ki so bili doslej znani kot "porblematični", med katere sodijo slike človeških las, dima in drevesnih vej.

Novi PaintShop je idealen pomočnik za lastnike aparatov DSLR, saj pozna več kot 350 zapisov RAW, pri katerih prav tako podpira ponavljanje posameznih funkcij in retuš narejenih na predhodnih fotografijah. V orodjarni Express Lab pa dobimo na enem mestu vse potrebno za hitro retuširanje manjših napak v fotografijah. Project Creator zaokrožuje nabor orodij z modulom za pripravo različnih projektov, od foto albumov, projekcij, obajev na spletu in to samo za fotografski ali mešani foto/video material.

Sočasno je Corel objavil tudi novo različico video urejevalnika Video Studio Pro X3. Tu so morda najpomembnejše novosti bistveno izboljšana podpora za sodobno strojno opremo. Za hitrejšo montažo, zlasti video posnetkov v visoki ločljivosti, pride še kako prav nova podpora za procesorje z več jedri, vključno z novimi Intelovimi Core i7, še posebej pa za pospeševanje z grafičnimi procesorji Nvidia prek vmesnika CUDA. Da bi bilo urejanje video posnetkov mogoče tudi na preprostejših in cenejših računalnikih je Corel vgradil funkcijo Smart Proxy, pri katerei celotno montažo delamo na približku video posnetka, na koncu pa vse spremembe apliciramo na pravi video posnetek, denimo tak v visoki ločljivosti. Iz sorodnega programa PaintShop je sposojena zamisel o možnosti preprostega kopiranja sprememb (nastavitev, naslovov, prehodov, učinkov) iz enega video kadra v drugega.

Nova orodja za pripravo zvočnih zapisov vsebujejo prilagoditev glasbe počutju v video posnetku, med drugim pa imamo v nekaterih primerih celo možnost prilagajanja ali celo izključitve posameznega glasbila. Nova različica ima seveda priloženo obilico že pripravljenih posnetkov, še več video učinkov, nova orodja za objavo video posnetkov na servisih, kot so Facebook, Vimeo in YouTube, priloženih pa je tudi kar nekaj dodatkov neodvisnih razvijalcev. Tako Paint Shop Photo Pro X3 kot Video Studio X3 staneta 99 dolarjev, pri čemer so na voljo nadgradnje za dosedanje uporabnike v višini 79 dolarjev.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji