Objavljeno: 5.2.2010

Promocija DVB-T v polnem teku

Danes je bila na Ministrstvu za visoko šolstvo znanost in tehnologijo novinarska konferenca na temo promocije prizemeljskega oddajanja digitalne televizije (DVB-T). Kot smo že pisali, se od konca lanskega leta vzporedno oddaja televizijski signal tako v digitalni kot tudi v analogni tehniki, vendar pa bodo analogni oddajniki ugasnjeni čez deset mesecev, 1. decembra 2010. Kakšnih 200 tisoč gledalcev, ki spremljajo televizijo prek analognega singala, bodo morali nabaviti ali digitalne televizijske aparate ali pa ustrezne vmesnike ("set top box"), ki omogočaj sprejem digitalne televizije po standardu MPEG-4.

Na vprašanja novinarjev so odgovarjali: dr. József Györkös, državni sekretar MVZT, Nikolaj Simič, v.d. generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo, mag.Miha Krišelj, na APEKu zadolžen za področje radijskih komunikacij, ter dr. Roman Kužnar, direktor podjetja Sintesio. Opozorili so na nekatere zavajajoče trditve v javnosti glede tehničnih vprašanj in obljubili še aktivnejšo promocijo nove tehnologije v medijih in s posebnimi zloženkami. Svarijo pred prehitrim nakupom naprav (televizirjev in vmesnikov), saj pričakujejo, da se bo do jeseni ponudba še povečala (in pocenila) in da bo več aparatov imelo certifikat "DIGI", da ustrezajo slovenskim standardom. Neprofitna ustanova Sintesio namreč vsak mesec opravlja testiranje aparatov in jih opremi z ustrezno nalepko. Testiranje sicer izvaja podizvajalec, ki ima potrebno opremo v vrednosti 200.000 evrov, samo testiranje pa traja tri tedne in stane 2.500 evrov za vsak aparat, kar naj bi bilo pol ceneje kot v tujini.

Izvedeli smo tudi, da je operater drugega multipleksa, norveški Nokring, po začetnih zamudah in zapletih zagotovil, da bo do 1. septembra 2010 pokril 75% ozemlja Slovenije z digitalnim signalom. Gledalci, ki so do sedaj lahko spremljali prek antene samo peščico televizijskih programov, bodo konec leta lahko spremljali že kakšnih 15 digitalnih programov programov, torej trikrat več kot do sedaj (kar pa seveda ni primerljivo z velikostjo ponudbe kabelske, internetne ali satelitske televizije).

Povezave:

http://dvb-t.apek.si
http://www.sinestio.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji