Objavljeno: 8.1.2010

Vrata je odprl CES 2010

V Las Vegasu je odprl vrata Consumer Electronics Show 2010, največji letni dogodek na področju zabavne elektronike onkraj luže. Dogodek, ki bo v hazarderskem mestu med 7. in 10. pokazal vse, kar ima ta trenutek pokazati industrija zabave, je že postregel z nekaj presenečenji.

Izredno dejavni so bili pri podjetju Lenovo, saj so CES izkoristili za pravo modelno ofenzivo na področju prenosnih računalnikov in predstavili skoraj ducat novosti. Nova je družina prenosnikov ThinkPad Edge, prenovljeni pa sta tudi seriji T in W. A glavne adute, tiste, ki pritegnejo največ pogledov, so zapakirali v modele IdeaPad. Tako so predstavili prvi hibridni prenosni računalnik na svetu - Lenovo IdeaPad U1 namreč omogoča odstranitev zaslona in njegovo uporabo kot tablična naprava z mobilnim dostopom do interneta. Hibrid tehta vsega 1,7 kilograma, ločljivi tablični del pa k temu prispeva 750 gramov. IdeaPad U1 je opremljen z visokoločljivim 11,6-palčnim zaslonom z LED-osvetlitvijo, ki dodatno pripomore k nizki porabi energije. Prenosnik nudi do 8 ur avtonomije delovanja na baterije, ločljivi tablični del, ki ga poganja zmogljiv mobilni procesor ARM s prilagojenim operacijskim sistemom pa 5 ur aktivnega deskanja po spletu (v pripravljenosti sicer dosega do 60 ur avtonomije).

Mladim in mobilnim, ki želijo stalno ostati s stikom z internetom in svojimi spletnimi prijatelji ter vsebinami, bodo v drugi polovici leta ponudili križanca med prenosnim računalnikom ter pametnim dlančnikom. Lenovo Skylight je namreč zgrajen na platformi Qualcomm Snapdragon in ga poganja zmogljiv in varčen ARM-procesor. Zunanjo podobo zaznamujejo žive barve ter obline, glavna aduta uporabnikov pa bosta široka povezljivost ter avtonomija – z Lenovo Skylight bodo lahko delali ali se zabavali celih 10 ur.

Konkurenčni ASUS je denimo tako ostal v senci kitajskega proizvajalca, a je vseeno uspel pokazati nekaj inovacij. Med zanimivejšimi je bila brezžična tipovnica ASUS Eee Keyboard PC, ki ima vgrajeno drobovje netbooka, torej pravcati računalnik v tipkovnici. Na voljo naj bi bila enkrat do marca, če ugibamo, bi utegnili s prodajo začeti tik pred sejmom CeBIT. ASUS-ovi inženirji imajo očitno tudi futuristično žilico, saj so skupaj z glavnim oblikovalcem podjetja Bang & Olufsen predstavili več futurističnih konceptov, katere je krasila predvsem novodobna oblika. Med temi novostmi je tako izstopala računalniška naprava, ki jo nosimo okoli zapestja (kot uro), zabaviščni center, vgrajen v monitor ter na dotik občutljiva ploščica, ki lahko služi kot tipkovnica, tablični računalnik ... Skratka, obiskovalcem so pokazali digitalni življenjski slog prihodnosti.

Prihodnost je vsekakor tudi mobilna, povezana. Živimo namreč v časih, ko izguba povezave z internetom povzroča poslovno škodo, zato želijo predvsem poslovni subjekti na vsak način vzpostaviti povezavo s spletom – žično ali brezžično. Zato so pri Netgearju predstavili posebno različico svojega brezžičnega usmerjevalnika DGN 2200M, ki oblada kabelske, ADSL2+ ter 3G/4G/WiMAX povezave v splet, zna pa jih tudi brezžično deliti po trenutno najhitrejšem brezžičnem standardu 802.11n.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji