Objavljeno: 5.1.2010

Okna zopet malce izgubila

Microsoftov svetovno znani računalniški operacijski sistem Windows še vedno dominira računalnike širom sveta. Po zadnji spletni raziskavi podjetja Net Applications njegov delež trenutno znaša 92,2 odstotka, vendar odgovorne v Redmondu bolj skrbi podatek, da je omenjena številka kar 8 izmed 12 mesecev preteklega leta nazadovala.

Čeprav se zdi utopično, da bi lahko Okna v kratkoročni prihodnosti lahko podpisala predajo, pa bi ob padanju tržnega deleža, ki smo mu priča v zadnjih dveh letih, že čez 27 let ne bila več večinski operacijski sistem.

Vse od svoje predstavitve v oktobru 2009 različica Windows 7 blesti in pridno nabira uporabnike. Pri Microsoftu so tako očitno le uspeli prepričati skeptike, ki so vztrajali na Windows XP naj vendarle uporabljajo novo platformo (staro še vedno uporablja 17,9 odstotka uporabnikov). Windows XP so samo v zadnjih mesecih v povprečju izgubili skoraj po odstotno točko tržnega deleža, bistveno manj pa je izgubljal Windows Vista, ki sicer že lep čas ni okusil rasti.

Leto 2010 Windows 7 tako začenjajo z 8-odstotnim deležem v svetu OS, ki tako že presega delež konkurenčnega Mac OS X (5,1%). Kot še ugotavljajo pri Net Applications so pri spletnih uporabnikih v porastu predvsem operacijski sistemi na mobilnih napravah (jasno, saj vse več uporabnikov uporablja mobilnike za dostop do spleta), kjer Googlov Android ter RIM in Apple beležijo znatne rasti (56, 22 ter 20 %).

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji