Objavljeno: 2.1.2010

HDBaseT za povezovanje v visoki ločljivosti

Obeta se nam nov standard za prenos večpredstavnih vsebin v visoki ločljivosti in internetnih podatkov med številnimi napravami, ki jih srečamo v domačem okolju. LG, Samsung, Sony Pictures in Valens Semiconductors so tako ustanovili združenje Alliance HDBaseT, ki pripravlja specifikacijo za prenos različnih informacij v digitalni obliki prek obstoječih omrežnih kablov UTP (Cat5e/6), pri čemer naj bi omogočali precej večje hitrosti prenosa podatkov, kot pri današnjih omrežnih tehnologijah.

HDBaseT naj bi omogočal prenos video posnetkov v visoko ločljivosti HD brez uporabe kompresije podatkov s prepustnostjo tja do 8 Gb/s, ob tem pa bi isti kabel lahko še naprej uporabljali za prenos internetnih (TCP/IP) komunikacij. Specifikacija predvideva, da bi tovrstne hitrosti in delovanje lahko uporabljali na razdaljah do 100 metrov. HDBaseT naj bi uporabljali za povezavo televizorjev, projektorjev, Blu-ray in DVD predvajalnikov, AV sprejemnikov za hišni kino, pa tudi računalnikov in drugih računalniških naprav, obenem pa tudi ponudnikov storitev, ki so oziroma bodo dosegljive prek interneta.

HD BaseT naj bi predvsem poenostavil povezovanje med napravami, zmanjšal število kablov, hkrati pa zagotavljal vrhunsko prepustnost, ki jo danes alternativni, na primer brezžični standardi ne nudijo. Združenje bo v letošnjem letu skušalo pridobiti nove člane med ponudniki izdelkov s področja zabavne elektronike, javno pa bodo tehnologijo predstavili na sejmu CES v Las Vegasu.

Med najbolj prodajanimi izdelki so se odlično odrezali predvsem izdelki s področja zabavne elektronike in računalništva, kjer so zabeležili kar za 20% boljšo prodajo v primerjavi z letom 2008. Raziskava tudi kaže na to, da so največ uspeha doživele zlasti velike spletne trgovine, ki kupce prepričajo predvsem zaradi brezplačne dostave in spletnega marketinga prek socialnih omrežij.

http://hdbaset.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji