Objavljeno: 1.11.2010

CFast, naslednik CompactFlasha

Po tem, ko je bilo videti, da so vojno med pomnilniškimi karticami za mobilne naprave dobili pobudniki standarda Secure Digital (SD), se je oglasilo združenje CompactFlash in predstavilo nov standard, ki nudi bistveno hitrejši prenos podatkov kot pri dosedanjih izdelkih. Kartice CompactFlash so še vedno dokaj uporabljene pri zmogljivejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih (DSLR) in nekaterih profesionalnih dlančnikih, toda s tehnologijo, ki temelji na vmesniku IDE oziroma UDMS, so težko držali tempo, ki ga narekujejo kartice SDXC.

Nov vmesnik CFast, ki ga je premierno predstavilo podjetje Transcend, to bistveno spreminja. Hitrost prenosa podatkov so zdaj dvignili na raven 375 MB/s, kar je precej več kot pri doslej najzmogljivejših karticah, ki zmorejo okoli 90 MB/s. Težava pa je v tem, da nove kartice zahtevajo drugačen vmesnik in niso nazaj zdržljive z režami CompactFlash. To utegne njihovo rabo omejiti pretežno na profesionalne izdelke. Transcend na začetku ponuja kartice z zmogljivostmi med 2 in 16 GB.

Zanimivo je tudi, da združenje CompactFlash načrtuje še večje izboljšave. Z novo specifikacijo pete generacije prehajajo na 48-bitni naslovni prostor, kar pomeni, da bodo v bodoče kartice lahko teoretično naslavljale vse tja do 144 PB podatkov (doslej največ 137 GB).

http://www.transcendusa.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji