• Veliko povpraševanje po dvomestnih domenah .si

    Arnes je 20.10. začel uveljavljati nova pravila za registracijo domen pod oznako .si. Bistvena novost je, da je zdaj minimalna dovoljena dolžina domene 2 znaka (prej 3) in da domene lahko poleg črk angleške abecede vsebujejo tudi č, š, ž in druge posebne znake, ki so navedeni v tabeli dovoljenih znakov na register.si/idn.

    Objavljeno: 21.10.2010
  • Apple se vrača k Macom

    Uspeh mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov je kar nekako zameglil Applovo ponudbo osebnih računalnikov, zato so poskrbeli za revitalizacijo na tem področju z novim rekordno lahkim in tankim prenosnikom MacBook Air, najavo nove različice Mac OS X ter predstavitvijo novega paketa programov iLife 11.

    Objavljeno: 21.10.2010
  • HP predstavlja webOS 2.0 in Palm Pre 2

    Hewlett/Packard je predstavil prve sadove dela po prevzemu družbe Palm, ki se kažejo v drugi generaciji mobilnega operacijskega sistema webOS 2.0 in novemu mobilniku Palm Pre 2. S tem se je začel nov val razvoja na platformi Palm, ki se bo najbrž nadaljeval z novimi modeli, predvideni so tudi tablični računalniki, ostaja pa odprto vprašanje, ali bo HP pridobil tudi podporo drugih proizvajalcev telefonov.

    Objavljeno: 21.10.2010
  • Adobe Acrobat X

    Adobe je predstavil nove različice programov iz družine izdelkov Acrobat za prebiranje in ustvarjanje dokumentov PDF, ki omogočajo lažjo pripravo, branje, komentiranje, predvsem pa večjo varnost, kot današnji izdelki. Krovna novost v izdelkih Acrobat X je nova tehnologija, ki omogoča izvajanje programske kode v tako imenovanem peskovniku (sandbox), kjer ne more škoditi drugim programom in operacijskemu sistemu računalnika. Po novem Acrobat X izvaja vso kodo JavaScript, senčenje 3D objektov in procesiranje slik v ločenih, izoliranih procesih, s čimer so naslovili čedalje večje kritike zaradi naraščajočega števila varnostnih ranljivosti v dosedanjih izdelkih. Uporabili so strategijo, ki sta jo že doslej uspešno uveljavila Google v svojem brskalniku Chrome in Microsoft v zadnji različici paketa Office.

    Objavljeno: 20.10.2010
  • Google Chrome je že pri sedmici

    Google je nedavno sprejel odločitev, da bo nove, stabilne različice brskalnika Chrome objavljal približno na vsakih šest tednov, zato je le kak mesec za šestico prišla na vrsto že sedmica. Spisek novosti je razmeroma kratek, zato pa so vgradili po lastnih besedah "več sto" popravkov in izboljšav. Precej pa so izboljšali podporo za HTML5, zlasti kar se tiče podpor za nov programski uporabniški vmesnik. Ta omogoča, da lahko spletne vsebine berejo podatke na lokalnih diskih, po drugi strani pa lahko na spletna mesta v eni potezi prenesemo cele imenike, ne zgolj posamezne datoteke. Uporabniki Mac OS X lahko zdaj računajo na podporo izvajanja skript AppleScript. Nove so tudi dodatne zmožnosti pri ravnanju s spletnim piškotki.

    Objavljeno: 20.10.2010
  • Microsoft Office 365 se seli v oblak

    Microsoft je razkril novo strategijo in ponudbo storitev v oblaku na temelju dosedanjih izdelkov priljubljenih pisarniških izdelkov Office. Da bi utrdili novo ponudbo, so več dosedanjih izdelkov združili v storitev pod novo tržno znamko Office 365. V njej bodo kupci srečali niz različnih storitev, kateri cene se gibljejo od 2 do 27 dolarjev na mesec. Hkrati so v Office 365 preimenovali tudi dosedanje storitve Business Productivity Online Suite (BPOS), ki vključujejo gostovane storitve elektronske pošte (Exchange Online), portalov (SharePoint Online), poenotenega komuniciranja (Lync Online)in dosedanje spletne različice Office programov imenovane Office Web Apps.

    Objavljeno: 20.10.2010
  • 29 milijonov video klicateljev v letu 2015

    Sodeč po raziskavi, ki jo je opravila družba Juniper Research, bomo v naslednjih letih doživeli razcvet mobilnih videokonferenčnih rešitev. Čez pet let naj bi video klice uporabljalo že 29 milijonov uporabnikov pametnih telefonov po celem svetu. Interes je spodbudil predvsem telefon Apple iPhone 4 s programom in storitvijo FaceTime, po pričakovanjih pa naj bi temu zgledu kmalu sledili drugi.

    Objavljeno: 19.10.2010
  • Skoraj 20 milijonov tablic - že letos

    Družba Gartner napoveduje na področju tabličnih računalnikov rast prodaje, kot jo nismo videli že vrsto let. Zaradi odlične prodaje tabličnih računalnikov Apple iPad naj bi letos po celem svetu prodali okoli 19,5 milijonov tabličnih računalnikov, od tega okoli 61% samo v ZDA. Toda to je samo uvod v to, kar nas čaka v naslednjih letih. Že v letu 2011, naj bi se prodaja več kot podvojila in dosegla 54,7 milijonov enot. Leto za tem naj bi se prodaja vnovič skoraj podvojila in dosegla kar 103,4 milijone tabličnih računalnikov letno. Šele v letu 2013 lahko pričakujemo manjšo upočasnitev rasti, vendar zato rekordni obseg - 154,1 milijonov primerkov.

    Objavljeno: 19.10.2010
  • 70-palčna "tablica"

    Hyundai IT je na sejmu Kintex v Koreji prikazal nadvse zanimiv prototip mize z aktivnim zaslonom na dotik, ki se po potrebi lahko spremeni tudi v televizor. Velikost delovne površine je resnično impozantna, saj so za osnovo vzeli kar 70-palčni (diagonala 178 cm) zaslon oziroma televizor. Naprava podpira večkratni dotik, kar pomeni, da lahko naenkrat z njo dela več ljudi. Ker je hkrati zagotovljena tudi polna ločljivost HD, lahko pričakujemo izjemno ostro sliko, kot nalašč za profesionalno rabo, pa tudi povsem nov tip računalnikih iger. Dodana vrednost velikega zaslona je v možnosti, da ga postavimo v navpičen položaj in uporabljamo tudi kot televizor. Za zdaj še ni jasno, ali bo prototip imel tudi komercialno bodočnost.

    Objavljeno: 19.10.2010
  • Iz našega arhiva: Žepni centri zabave

    Da so predvajalniki MP3 uspešnica, se lahko prepričamo vedno, ko na cesti, v avtobusih in celo v naravi gledamo mladino, ki jim iz ušes visi žica s slušalkami. Žice so največkrat bele, a to nikakor ne pomeni, da vedno pripadajo le Applovim iPodom. Vse kaj več, kot predvajati le glasbo, zna danes tudi množica drugih predvajalnikov.

    Objavljeno: 18.10.2010
  • DivX TV izziva Google TV

    Kot kaže se nam v prihodnjih mesecih obeta bitka za prevlado platform, ki združujejo televizijske programe in internet. Po tem, ko so partnerji družbe Google prikazali prve izdelke za platformo Google TV, je LG Electronics prikazal predvajalnike Blu-ray, ki podpirajo konkurenčno platformo DivX TV.

    Objavljeno: 18.10.2010
  • Prvi izdelki z ultra visoko ločljivostjo 4K

    Medtem, ko visoka ločljivost počasi prodira v vsak dom, a še zaleč ni povsod, proizvajalci pospešeno sanjajo o naslednji razvojni stopnji - izdelkih s standardom, ki mu pravijo preprosto 4K. Gre za ločljivost posnetkov, ki imajo štirikrat večje število pik, kot dosedanji posnetki HD (1920 x 1080 pik). Ločljivost posnetkov za domačo rabo bo v tem primeru 4096 x 2160 pik, zaradi česar bodo morali biti vsi sestavni deli bistveno zmogljivejši - od tipal, do procesorjev in pomnilniških nosilcev.

    Objavljeno: 18.10.2010
  • LEGO Mindstorms in Android

    Ljubitelji doma sestavljenih robotov na temelju gradnikov LEGO Mindstorms NXT bodo navdušeni nad novim, uradnim programom za telefone Google Android, ki omogoča krmiljenje na daljavo prek vmesnika bluetooth. Novi program MINDroid deluje na telefonih Android 2.1, uporablja pa celo take napredne funkcije, kot so tipala pospeškov, s katerimi lahko krmilimo motorje robotov zgolj z nagibanjem telefona. Z novim programom bo tako mogoče narediti povsem nov tip interakcije med doma sestavljenimi roboti in krmilno enoto, v tem primeru mobilnim telefonom. Povrh vsega je novi krmilni program na voljo povsem brezplačno, avtorji pa so objavili tudi izvorno kodo programa.

    Objavljeno: 18.10.2010
  • YouTube Leanback

    YouTube je začel ponujati nov uporabniški vmesnik, ki je primeren predvsem za uporabnike Google TV, saj želi omogočiti kar najudobnejše spremljanje spletnih videov v dnevni sobi.

    Objavljeno: 17.10.2010
  • AutoCAD za Mac je tu

    Autodesk je začel prodajati AutoCAD za Applov operacijski sistem Mac OS X, kar pomeni da se računalniki Mac odslej lahko enakovredno kosajo z ostalimi osebnimi računalniki tudi na področju orodij za arhitekte, oblikovalce in inženirje.

    Objavljeno: 17.10.2010
  • Prodaja računalnikov v tretjem četrtletju

    Analitski hiši Gartner in IDC v svojih poročilih o gibanju na trgu prodaje osebnih računalnikov navajata, da je globalni trg v tem segmentu računalništva narastel za 9 odstotkov.

    Objavljeno: 16.10.2010
  • Se obeta standardizacija razširitev?

    Kmalu lahko pričakujemo izid razvojne različice alfa Opere 11, ki bo prinesla precej novosti, med katerimi sta najpomembnejši podpora razširitvam in strojno pospeševanje grafike.

    Objavljeno: 16.10.2010
  • Google poslovno blesti

    Google je objavil poslovne rezultate tretjega četrtletja letošnjega leta, ki so po prvih odzivih zelo navdušili vlagatelje, saj se je delnica po le nekaj urah povpela za več kot 40 dolarjev, torej za 7 odstotkov in pol.

    Objavljeno: 15.10.2010
  • Skype 5.0 vključuje Facebook

    Osrednja novost Skypa 5.0 za Windows je integracija s Facebookom, ki se je napovedovala že v zadnjih dneh, zdaj pa je postala resničnost v obliki možnosti telefonskih pogovorov in izmenjave sporočil SMS s prijatelji iz Facebooka.

    Objavljeno: 15.10.2010
  • Novi izvršni direktor Mozilla Corporation je Gary Kovacs

    John Lilly je že pred nekaj meseci napovedal, da se poslavlja iz mesta izvršnega direktorja Mozilla Corporation, zdaj pa je po daljšem iskanju končno znan njegov naslednik - Gary Kovacs.

    Objavljeno: 15.10.2010
  • Bo AOL kupil Yahoo?

    Po poročanju Wall Street Journala naj bi se AOL in nekateri vlagatelji tveganega kapitala, med njimi Silver Lake Partners in Blackstone Group, zanimali za nakup Yahooja.

    Objavljeno: 14.10.2010
  • Bing išče s pomočjo Facebooka

    Microsoft in Facebook sta na skupnem dogodku v Silicijevi dolini predstavila novo poglavje medsebojenga sodelovanja, ki se bo odvijalo na področju spletnih iskalnikov.

    Objavljeno: 14.10.2010
  • Prihaja Mac OS X 10.7

    Apple je novinarje povabil na poseben dogodek z naslovom "Back to the Mac (Nazaj k Macu)", na katerem bo 20. oktobra med drugim predstavil novosti operacijskega sistema Mac OS X.

    Objavljeno: 14.10.2010
  • Facebook nadgrajuje komentarje

    Neuradna stran z napovedmi novosti največjega socialnega omrežja Facebook se je razpisala o prihajajočem Facebookovem vtičniku za komentiranje na spletneih straneh, ki bo prinesel precej sprememb v primerjavi s trenutno razmeroma preprosto izvedbo.

    Objavljeno: 13.10.2010
  • Androidna tablica in Windows Phone 7 že v Sloveniji

    Samsung Electronics je danes na tiskovni konferenci v Ljubljanskem Nebotičniku predstavil svojo aktualno ponudbo, kjer sta še najbolj izstopala telefon z novim Windows Phone 7 (Omnia 7) in tablica Samsung Tab, ki jo poganja Android 2.2, omeniti pa velja tudi novo generacijo telefona Wave s Samsungovim lastnim operacijskim sistemom Bada.

    Objavljeno: 13.10.2010
  • Sonyjev Google TV

    Sony je predstavil novo linijo internetnih televizij, ki so opremljene s programsko opremo Google TV, in tako za Logitechom postal drugi izdelovalec s ponudbo televizijskega sistema iskalnega gigagnta.

    Objavljeno: 13.10.2010
  • Iz našega arhiva: Leto in pol kasneje

    Pred letom in pol smo objavili prerez statistike dostopa do spletnih strani Monitorja in Mladine, ki ponudita dva zanimiva prereza rabe interneta v Sloveniji. Kaj se je spremenilo v vmesnem času?

    Objavljeno: 12.10.2010
  • Še en mesec do Chrome OS?

    Počasi bo minilo leto dni odkar je Google na posebnem dogodku prvič spregovoril o podrobnostih prihajajočega operacijskega sistema Chrome OS, najavil pa ga je še nekaj mesecev pred tem.

    Objavljeno: 12.10.2010
  • Prvi telefoni z Windows Phone 7

    HTC je ob splavitvi novega operacijskega sistema Windows Phone 7 predstavil kar pet novih naprav na Microsoftovi platformi: HTC 7 Surround, HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy, HTC 7 Pro and HTC HD7.

    Objavljeno: 12.10.2010
  • Windows Phone 7

    Microsoft je uradno predstavil in na trg pospremil novo različico svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Windows Phone 7, od katere veliko pričakujejo tako uporabniki kot tudi izdelovalec sam.

    Objavljeno: 12.10.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji