Objavljeno: 12.10.2010

Še en mesec do Chrome OS?

Počasi bo minilo leto dni odkar je Google na posebnem dogodku prvič spregovoril o podrobnostih prihajajočega operacijskega sistema Chrome OS, najavil pa ga je še nekaj mesecev pred tem.

Zato ne presenečajo napovedi, da bi bil lahko preprost sistem za lahke prenosnike na voljo še pred koncem leta, morda celo čez mesec dni, kar je moč razbrati iz komentarjev na hrošče znotaj odprtokodnega projekta Chromium OS.

Na Linuxu temelječi operacijski sistem je namreč odprtokoden, zato je v razvoj vključena odprtokodna skupnost, njeno delovanje pa je transparentno.

Če bi nekoliko poenostavili je Google OS pravzaprav spletni brskalnik Chrome, ki deluje na prilagojenem jedru Linuxa. Uporabniki bodo na njemu skoraj izključno poganjali le spletne storitve in spletne aplikacije, lokalna koda pa bodo pretežno zgolj gonilniki za strojno opremo.

Vsi uporabniški podatki bodo hranjeni v internetnem oblaku. Ponujal bo zelo hiter, skoraj trenutni začetni zagon, vsakič pa se bo samodejno posodabljal z novo kodo iz oblaka.

www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji